Ennustus: kes kuuluvad mängus Küprosega Eesti alg11-sse?

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis tegi neljapäeval võõrsil kiiduväärse 0:0 viigi Kreekaga. Täna on koduväljakul vastas Küpros.
Eesti jalgpallikoondis tegi neljapäeval võõrsil kiiduväärse 0:0 viigi Kreekaga. Täna on koduväljakul vastas Küpros. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP/Scanpix

Eesti meeste jalgpallikoondis peab täna MM-valiksarja kaheksanda kohtumise, kui kell 19 võõrustatakse Lillekülas Küprose meeskonda. Mõlemad meeskonnad tulevad matšile hea tulemuse pealt – Eesti tegi neljapäeval võõrsil 0:0 viigi Kreekaga, Küpros alistas kodus 0:2 kaotusseisust 3:2 Bosnia ja Hertsegoviina.

Peatreener Martin Reimil on tänase kohtumise algkoosseisu nimetades palju peamurdmist, sest õige valem tuleb leida olukorras, kus mitme mängija täielik valmisolek küsimärgi all. Kellega riskida, kellega mitte? Ühelt poolt ei tohi platsile saata liiga palju vigastusohuga mängijaid, sest siis võivad kõik vahetused nende peale ära kuluda, teisalt tuleb mingid riskid võtta, sest liigse ettevaatlikkusega on head tulemust keeruline loota. Kes sellises olukorras lõpuks õhtul platsile lähevad?

Väravavaht Mihkel Aksalu | Kodumängudes Kreeka ja Belgiaga saatuslikult eksinud Aksalu tegi Piraeuses väga hea partii ning teenis ohtralt kiitust. Tema koht Eesti esiväravavahina pole hetkel kahtluse all, aga 2018. aasta sügisel algava uue valiksarja eel saab Marko Meerits ilmselt paaris maavõistluses võimaluse näidata, et nr 1 särk peaks kuuluma hoopis talle.

Vasakkaitsja Artur Pikk | Kutsuti meeskonna juurde reedel seoses Ken Kallastet mängus Küprosega tabanud traumaga. Reim ei tohiks põhikoosseisus platsile saata üle ühe mängija, kelle suutlikkus 90 minutit vastu pidada on kahtluse all, ja pakun, et see võimalus jäetakse edurivi tarbeks. Kuna Dmitri Kruglov mängis neljapäeval 90 minutit ja täna on Eesti hoiak neljapäevaga võrreldes oluliselt ründavam (loe: äärekaitsjale esitatavad kiiruslikud nõudmised suuremad), siis Infoneti veterani täna põhikoosseisus ilmselt ei näe. Jääb valik Kallaste või Pikk. Kui Kallaste on 100% korras, siis mängib tema, aga ilmselt ei ole. Seega mängib Pikk.

Keskkaitsja Nikita Baranov | 2016. aasta alguses toonase rahvusmeeskonna peatreeneri Magnus Pehrssoni poolt Eesti kõrgliiga parimaks mängijaks tituleeritud keskkaitsja vormikõver liikus eelmisel sügisel allapoole, et klubivahetus ja siirdumine Norra kõrgliigas Kristiansundi Starti on lisanud tema mängule stabiilsust.

Keskkaitsja Karol Mets | Võistluskeelust vabanenud Eesti võtmemängija passiks küll tulenevalt vasakujalgsusest paikama mängukeelu teeninud Ragnar Klavanist jäävat tühimikku vasakpoolse keskkaitsjana, aga Metsa suure töövõime kasutegur tuleb paremini välja täiendava keskkaitsjana ja seetõttu ilmselt seda kohta ta mängibki.

Keskkaitsja Enar Jääger | Pooleteist aastase pausi järel taas sinist särki kandnud raudvara näitas Kreeka vastu, et on jätkuvalt rahvusvahelise tasemega jalgpallur. Seoses Klavani mängukeeluga pole Reimil keskkaitses otsuseid teha vaja, kolm algkoosseisu liiget valivad end ise.

Paremkaitsja Taijo Teniste | Stabiilne, kindel, hea töövõimega. Reimi jaoks üks lihtsamaid valikuid.

Vasakäär Siim Luts | Ühe äsja vigastusest paranenud mängija jagu võib (äkki isegi peab?) Reim algkoosseisus riskida ning vasakäär Siim Luts tundub kõige tõenäolisem variant. Kui juhtubki, et trauma annab tunda ja mäng tuleb enneaegselt pooleli jätta, pole tegu täielikult raisku läinud vahetusega, sest äärepoolkaitsja on niikuinii mehed, kes enamasti välja vahetatakse. Kui Luts pole mängukõlbulik, võib võimaluse saada Martin Miller.

Keskpoolkaitsja Mattias Käit | Fulhami noortemeeskonna jalgpallur on Martin Reimi peatreeneriks oleku ajal kuulunud valikmängudes põhikoosseisu alati kui võimalik. Pole põhjust arvata, et täna läheks teisiti.

Keskpoolkaitsja Artjom Dmitrijev | Elu on näidanud, et Dmitrijev pole kuigi õppimisvõimeline jalgpallur – rumalad kaardid on saatnud teda pikka aega ja ka juunis MM-valikmängus Belgiaga teenitud vastutustundetu punane pole trendi muutnud. Näiteks Nõmme Kalju hiljutises mängus FC Floraga teenis Dmitrijev täiesti arulageda kollase. Reim hindab tema agressiivset ja vastase jaoks ebamugavat stiili kõrgelt. Tuleb loota, et kuplialune seekord keema ei lähe.

Paremäär Sergei Zenjov | Viimati ei kuulunud Zenjov Eesti koondise valikmängus algkoosseisu 2013. aasta septembris. Põhjus: ta oli paranemas tõsisest traumast. Sellele järgnenud 18 valikmatšis, mis peetud kolme erineva peatreeneri (Tarmo Rüütli, Pehrsson, Reim) juhendamisel, on Zenjov olnud alati põhikoosseisu liige.

Ründaja Henri Anier | Kui Rauno Sappinen poleks haigestunud, võinuks tal olla võimalus täna alustada, aga nüüd on Reimil valida kahe variandi vahel – kas Anier või Ats Purje. Loogilisem on Anier, kes läheb platsile teadmises, et 60. minuti kandis asendab teda Konstantin Vassiljev. Reim ütles juba nädala eest, et näeb Vassiljevit panust ilmselt vahetusest sekkujana kodumängus Küprosega.

Eesti jalgpallikoondise eeldatav algkoosseis mängus Küprosega.
Eesti jalgpallikoondise eeldatav algkoosseis mängus Küprosega. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles