Analüüs: 3 järeldust Kalju ja Levadia dramaatilisest 1:1 viigist

Andres Vaher
, Hiiu staadion
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jalgpalliliiga neljanda ehk otsustava ringi avaheitlus Nõmme Kalju ja Tallinna Levadia vahel lõppes dramaatiliselt. Kui Levadia eelviimase minuti värav süstis tiitliheitlusse uut pinget, siis Kalju kolmanda üleminuti viigitabamus võttis seda taas oluliselt vähemaks.

Eelkõige rõõmustas taoline puänt tabeliliider Tallinna Florat. Enne tänast kohtumist tiitlikaitsja Infonetiga edastavad rohesärgid Levadiat 6 ja Kaljut 9 punktiga. Ehk teisisõnu: Flora eksimisruum on endiselt päris suur – lubada võib näiteks üht kaotust ja kaht viiki.

Kalju ja Levadia pakkusid 932 pealtvaatajale 89 minutit suhteliselt ettevaatlikku ja võimalustevaeset mängu. Eriti käis see Levadia kohta, kes ei tekitanud sisuliselt ainsatki tõsiseltvõetavat väravavõimalust. Võõrustajad olid üle nii pallivaldamise kui ka ohukollete loomise arvestuses, kuid Igor Subbotin, Nikolai Mašitšev, Liliu ja Tarmo Neemelo lasid üksteise järel soodsad olukorrad luhta.

Siis läks aga mölluks: esmalt lõi kamerunlasest vahetusmees, kaitsja Tabi Manga Levadia 89. minutil juhtima. Ent külaliste pidu jäi üürikeseks: vahetult lõpuvile eel päästis Igor Subbotin Kaljule viigi.

Teiste tänaste mängude tulemused: Tartu Tammeka – Paide linnameeskond 1:1, Pärnu Vaprus – Viljandi Tulevik 2:3.

Andres Vaheri kolm järeldust Hiiu õhtus nähtust:

1. Kas Levadia tahtis või sunniti kaitsma? Ei ole ülemäärane liialdus väita, et Levadia vajas tabeliseisu arvestades võitu nagu õhku. Seda muidugi eeldusel, et Igor Prinsi ja tema meeskonna esimene eesmärk on Flora püüdmine, mitte Kalju edestamine ja hõbedakoha turvamine.

Mõistagi on võimalik mänge võita ka kaitstes, kuid täna Levadia lootus nõelata kiirete üleminekutega igatahes ei toiminud. Pigem tuli endisel Kalju pealikul Prinsil rõõmustada, et viigipunkt kätte saadi ja Kaljul end kinni püüda ei lubatud.

«Ma ei tea, miks nii kaitsesse vajusime. Kas on asi peades kinni või milles. Plaan küll igatahes päris selline polnud,» sõnas Tarmo Kink.

2. Ei midagi uut: Kalju rünnak on nüri. Kaljule ei saanud tahte puudumist ja vaoshoitust kindlasti ette heita. Üritati nii ja naa, aga ikka jäi vana häda ehk viimase teravuse puudumine kollitama. Brassidest ründeduo Liliu – Santos ei olnud kehv, samuti neid äärtelt toetanud Subbotin ja Mašitšev ega ka vahetusmees Neemelo, aga kui kliinilisus ja otsustavus puudub, siis ta lihtsalt puudub. Tulu ei suudetud lõigata ka arvukatest standardolukordadest (loe: Andrei Sidorenkovi vasaku jala tõhususest).

Nii ei tasu ka imestada, et duellides suurtega on Sergei Frantsevi timil läinud nigelalt. Näiteks omavahelisse bilanssi Levadia vastu jäi Kaljul tänavu kaks viiki ja kaks kaotust.

3. Tarmo Kink on tagasi pildil. 31-aastane Tarmo Kink on pärast Ungarist naasmist ja ülipikka mängupausi taastanud vormi, mis lubas Prinsil ta viiendat korda Levadia algrivistusse usaldada. Pingile ei jäänud keegi muu kui meistriliiga augustikuu parim mängija Jevgeni Kobzar.

Ikka vastuoluline Kink näitas Hiiul nii oma paremaid kui halvemaid külgi. Hakatuseks oli tal ütlemist otsese vastase, Kalju paremkaitsja Karl Mööliga. Paaril korral pääses Kink ka löögile, aga sihik polnud piisavalt paigas.

Üleüldse kohtas mõlema meeskonna leerist ebameeldivalt palju lõugade laksutamist, kätega laiutamist ja muul moel frustratsiooni väljendamist. Tuli ka ette, et väljakukohtunik Kristo Küljastinen selle peale vilet lasi.

* * *

Mängujärgne intervjuu Kalju peatreeneri Sergei Frantseviga.

Kalju valdas rohkem palli ja lõi võimalusi, ent päästsite viigi alles päris mängu lõpus. Olete rahul või mitte?

Leian, et olime mängupilti vaadates võidule lähemal kui Levadia. Kui aga arvestada, et nemad läksid juhtuma, siis arvan, et viik oli õiglane tulemus.

Tahan oma meeskonda tänada. Mul pole neile ainsatki etteheidet. Nad tegid kõik, mis neilt nõudsime. Oleme keerulises olukorras, jõud on piiratud. Ainuke, kes tulemust meie jaoks negatiivselt mõjutas, oli kohtunik.

Kas peate silmas, et Levadia lõi värava suluseisust?

Nojah, mulle tundub küll nii. Aga pole midagi parata, vigu tuleb ette kõigil. Üldiselt suhtun kohtunike töösse sügava austusega.

Kuidas olete rahul brasiillastest ründajate Liliu ja Santose koostööga?

Neil on sama emakeel ja nende suur pluss on üksteisemõistmine. See ei ole vähetähtis. Santos pole ammu mänginud, aga pühendunud tööga treeningutel on koha algkoosseisus välja teeninud.

* * *

Mängujärgne intervjuu Levadia poolkaitsja Tarmo Kingiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles