Video ja blogi: Hullumeelne lahing! Porzingise supermäng ei suutnud Sloveeniat peatada (2)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korvpalli EM teine veerandfinalist on Sloveenia, kes alistas hullumeelses mängus 103:97 Läti. Kuigi Läti liider Kristaps Porzingis viskas 34 punkti, jäid otsustavatel hetkedel peale siiski Sloveenia 18-aastase imelapse Luka Doncici (27 punkti, 9 lp) ja Goran Dragići (26 punkti, 8 rs, 6 lp) tegutsemine.

Väikeriigid pakkusid selle EMi haaravaima lahingu: Sloveenia võitis avaveerandi 34:23, kuid esimese poolaja lõpuks oli ees juba Läti 55:51. Kolmanda veerandaja alguses tegid sloveenid 11:0 spurdi, kuid Läti vedas end jälle järgi ning Porzingise visked tõid veel minut enne lõppu Läti ühe punkti kaugusele (92:93). Sloveenia ei andnud aga mängu käest ning nemad kohtuvad poolfinaalis Hispaaniaga.

ENNE MÄNGU:

Postimees uuris Eesti asjatundjatelt, mis on lõunanaabrite korvpalli edu taga ning mida võiks Eesti sellest õppida.

«Läti edu ei üllata mind absoluutselt. Mis mulle nende korvpalli juures meeldibki, on see, et nad on tegutsenud tasa ja targu,» sõnab Eesti naistekoondise peatreener Janne Rits. Ta rõhutab, et just liigne tahtmine ning enesekindlus sai kahjulikuks näiteks eelmisel EMil hõbeda võitnud Leedu puhul.

Ritsile läks korda enne Leedu-Kreeka mängu juhtunu. Nimelt võttis Leedu meedias sõna endine koondislane Tomas Pacesas, kes ütles, et Kreeka koondise nõrgim lüli on oma mineviku tõttu peatreener Kostas Missas, sest kreeklane on juhendanud Kreeka naiskonda.

«Tulge mõistusele, mehed, treener on treener!» pahandab Rits. «Vahet pole, kuidas korvpallitreener välja näeb või keda ta juhendab, tema teadmised loevad. See sai nii palju kõlapinda ja mulle meeldib, et korvpallikorüfeed ning erinevad treenerid on minuga samal meelel. Mul on hea meel, et see välja tuli. Elu on õiglane,» sõnab ta.

Endine korvpallikoondislane ja nüüd Viasat Sport Balticu eetris mänge kommenteeriv Rauno Pehka arvab, et Läti edu taga on meeskonnavaim. «Nad on seda kõvasti üles saanud, samuti on nad iga mänguga enesekindlamad. Pole nii, et vaid üks mees teeb mängu ära.»

Millise signaali annab lätlaste edu aga Eesti korvpallikoondisele? Madistati ju kaks aastat tagasi Riias EMi play-off’i koha nimel, kuid nüüd vaatavad eestlased suurvõistlust televiisorist ning valmistuvad koduklubides hooajaks.

Pehka siirdub mõttekäiguga eelmisesse suvesse, kui Eesti jäi EM-piletita. «Koondis ei mänginud eelmisel suvel üldse halvasti, lihtsalt me ei saanud kokku kõiki mehi, kes võinuks potentsiaalselt koondist aidata. Teisalt need, kes peaksid aitama, on üsna noored. Meilgi tuleb aeg-ajalt eredamaid tüüpe esile, lihtsalt suhtarv on praegu veidi teistsugune kui Lätil,» arvab ta. «Lätil on näiteks ühest aastakäigust praegu koondises kaks pikka mängijat. Küllap tuleb meilgi ühel hetkel selliseid võimalusi,» on Pehka positiivne.

Ta lisab, et aastad ei ole vennad. «Läti oli eelmisel EMil meiega hädas, Leedu võitis meid ühe punktiga. Eks see ongi väikestes asjades kinni. Lätil on koos väga hea koosseis ning just mängijate tase määrabki suuresti koondise edu või ebaedu,» viitab ta Läti ridu kindlustanud New York Knicksi mängumehele Kristaps Porzingisele.

Rits on aga konkreetsem: «See korvpallisuvi peabki selgitama, kus me endaga oleme.» Kuigi näiteks Islandi korvpallimeeskond leppis EMil suureskooriliste kaotustega, on nende sihikindlus treeneri arvates Eestile eeskujuks. «Miks on Island EMil, aga meie pole? Miks on Läti seal, aga meie mitte? See on märk sellest, et nüüd aitab vingumisest, vaid asume tegutsema,» sõnab Rits.

Ta räägib, et juunikuus Eesti naiskonnaga laagrit alustades jälgis nii mõnigi tema hoolealune naiste EMi pingsalt ning hellitas lootusi ka ise kunagi tiitlivõistlusel mängida. Näiteks sai hea impulsi Eesti naiskonna mängujuht Birgit Piibur. «Muidugi tekkis see tunne, et tahaks ka seal platsil olla, aga anname endale aru, et selle nimel tuleb veel kõvasti tööd teha. Meeste EMi on samuti hea vaadata, kas või hinnata, kuidas keegi liigutusi teeb või korvi alla mängib,» sõnab ta.

Et Läti terve turniiri vastu peab ning EMi võidab, Rits ei usu. «Siin saab tuua näiteks Kaia Kanepi – ta alustas ju Ameerika lahtistel kvalifikatsioonist, aga ka temal sai ühel hetkel see jaks otsa. Kellel pikem pink, see kestab kauem,» arvab Rits. «Lätil pole veel seda kogemust, et kogu turniir ära võita. Nende mängus loeb väga palju emotsioon ning nii Leedu kui Soome näitel (kaotas play-off’is Itaaliale 57:70 – toim) nägime, et kui see ära kaob, siis ei tunne neid tegijaidki ära.»

Pehka sõnul on Lätil veerandfinaalis ees võrdsete lahing. «Muidugi pole Sloveenia kerge vastane. EM on nüüdseks aga juba piisavalt näidanud, et ennustamisega on raske tegeleda. Lätlastel on praegu hea hoog sees küll,» lausub ta. «Kellel on suurem võidukohustus, sellel pole alati kõige lihtsam mängida. Sloveenia-Läti paaris on kohustus pigem Sloveenial, sest nad on seni võitnud kõik mängud.»

Ritsi arvates on suursoosikud aga jätkuvalt Serbia ja Hispaania. «Ma ei tahaks küll öelda, et Hispaania võidab, aga neil on väga palju kogemust. Serbiat on hea vaadata, sest iga nende liigutus on kui korvpalliõpikust!» räägib juhendaja.

KAST

KORVPALLI EMi VEERANDFINAALID

Täna 18.45 Saksamaa – Hispaania

Täna 21.30 Sloveenia – Läti

Homme 18.45 Kreeka – Venemaa

Homme 21.30 Itaalia – Serbia

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles