Orkaan Irma üle elanud Eesti ujuja: nagu Jägala juga oleks selga sadanud

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Liivand
Merle Liivand Foto: Erakogu

USAs viibiv eestlasest ujuja Merle Liivand rääkis Postimehele, et Floridat tabanud orkaan Irma lõi rivist välja nii elektri- kui telefoniliinid. Tormi kõige tugevamat hetke kirjeldas ta kui Jägala joa selga sadamist. 

Miamist 20 minuti kaugusel Fort Lauderdale piirkonnas resideeriv Liivand hakkas orkaan Irma tulekuks valmistuma juba eelneva nädala teisipäeval. Ta varus koju toitu, patareisid, küünlaid ning veetünne. Külmkappi hoidis ta maksimaalse külma peal nii kaua kui võimalik, sest kui elekter lõpuks ära läheb, saab seal toitu mõnda aega kauem säilitada.

Elekter kadus Liivandi korterist eile päeval. «Reedel vastu laupäeva hakkas tõusma tugev tuul. Laupäeval olime meie veel võib-olla kõige viimane koht, kus veel elektrit oli,» meenutas Liivand.

Tormi kõige tugevamaid hetki kirjeldas eestlanna järgnevalt: «Oli selline tunne, nagu oleks raudteel rongi all või Jägala juga sajaks sulle peale.»

See oli eestlanna jaoks hirmus hetk, sest 2005. aastal viis orkaan Wilma tema kortermajalt pealt katuse minema. «Käisime ikka vaatamas, kas katus on veel majal peal,» tunnistas Liivand. Lisaks käis eestlanna tormi tipphetkel iga tund majasilmadel asetsevate metallkatete kruvisid keeramas, et need ära ei lendaks.

Naabritega üheskoos tormi vastu võtnud eestlanna sisustas aega veel kaarte mängides ning küünlavalgel raamatut lugedes. Päris toas ta aga kogu aeg ei olnud. «Kortermaja trepikojad on väga kindlad. Käisime seal ja istusime. Vaatasime, kuidas tuul mööda viliseb ja kuidas puud lendavad. Natuke olin ikka julge ka.»

Kuigi Liivand basseinitrenni lähipäevil kindlasti teha ei saa, plaanib ta juba homme minna randa, et treenida avavees. Täna ootab kohalikke aga ees suuremat sorti koristamispäev. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles