Inglismaa jalgpallureid manitsetakse MMi eel: kartke Venemaa häkkereid

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa jalgpallikoondis.
Inglismaa jalgpallikoondis. Foto: Charlie Forgham-Bailey/Sportimage/PA Images/Scanpix

Inglismaa jalgpallikoondise mängijatele ja taustajõududel edastati hoiatus – ärge kasutage tuleval suvel Venemaal peetava MMi ajal avalikke ega hotellide wi-fi-võrke. Põhjuseks on hirm, et mängijate telefonidesse võidakse sisse häkkida, vahendab BBC.

Inglismaa jalgpalliliit kardab, et sel moel võivad lekkida uudised vigastuste, koosseisuvaliku ja taktikaliste üksikasjade kohta. Hirm kasvas pärast seda, kui kurikuulus häkkerirühmitus Fancy Bears avalikustas augustis info selle kohta, et jalgpallis kasutatakse laialdaselt keelatud ravimeid. Rühmituse väitel põrus 2015. aastal dopingukontrollis 160, aasta hiljem aga juba 200 tippjalgpallurit.

Alaliit on muret küberturvalisuse pärast väljendanud juba ka FIFA-le. Vastuseks teatas Rahvusvaheline Jalgpalli Liit, et toetub selles küsimuses ise kolmanda osapoole abile ega saa seetõttu ühegi koondise turvalisust tagada – lühidalt anti inglastele mõista, et nad peavad probleemiga ise hakkama saada.

Inglismaa jalgpalliliit on juba tugevdanud oma süsteemide tulemüüre ning hakanud kasutama veebikülgedele sisselogimiseks krüpteeritud salasõnu. MMil võib iga infokild olla häkkeritele hindamatu väärtusega, sest seda saab kasutada kihlveokontorites panuste tegemisel. Ühtlasi võib osav häkker wi-fi ligipääsupunkti imiteerides saada ligipääsu mis tahes mobiilsele seadmele, luues digitaalse tagaukse, kust isegi avastamise järel uuesti siseneda.

BBC ennustab, et alaliit hakkab veel rangemalt kontrollima seda, kuidas mängijad turniiri eel ja ajal sotsiaalvõrgustikke kasutavad. Leidub suhtlusprogramme, mis krüpteerivad andmevahetuse ja muudavad häkkerite elu keerulisemaks, ning kahtlemata ärgitatakse mängijaid just selliseid kanaleid kasutama.

Oma valikgruppi juhtiv Inglismaa on ühe jalaga juba MMil, sest kui võidetakse 5. oktoobril kodus peetav valikmäng Sloveeniaga, ongi neil MM-pääse käes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles