ROKi president: Põhja-Korea konflikt ei ohusta olümpiamänge

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunakorealased võivad olümpiamaskottide kostüümid julgelt selga tõmmata.
Lõunakorealased võivad olümpiamaskottide kostüümid julgelt selga tõmmata. Foto: Andy Wong/AP/Scanpix

Korea poolsaarel tuure koguv konflikt ei ohusta vähimalgi määral 2018. aasta taliolümpiamängude toimumist Pyeonchangis, kinnitas Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK).

Esmaspäeval tugevdas ÜRO ühehäälselt Põhja-Korea vastu suunatud sanktsioone, kuna riik viis 3. septembril läbi juba kuuenda ja seni võimsaima tuumakatsetuse. Põhja-Korea on ähvardanud, et USA maksab ÜRO sanktsioonide eest «väljateenitud hinda». Tänaseks on Põhja-Korea tekstiilikaupadele kehtestatud ekspordikeeld, samuti kehtestati uute sanktsioonidega riigile järkjärguline naftaembargo.

ROKi president Thomas Bach kinnitas aga vaid paar tundi pärast ÜRO otsust, et olümpia toimumine ei ole kahtluse all. «Hoiame kõigi asjassepuutuvate valitsustega sidet. Olles riigijuhtidega pidevalt vestelnud, näeme, et olümpia pärast ei ole põhjust muretseda,» sõnas Bach, avaldades ühtlasi lootust, et tuleva aasta veebruariks suudavad riigid jõuda rahumeelsele kokkuleppele. Ühtlasi sõnas ta, et olümpiauks on Põhja-Korea sportlastele jätkuvalt avatud.

Juulis lubas Lõuna-Korea president Moon Jae-in, et Põhja-Koreale jäetakse viimase hetkeni võimalus mängudel osaleda. Seni pole aga ükski Põhja-Korea sportlane veel suutnud olümpiale kvalifitseeruda. Läbi aegade on riik talimängudelt võitnud vaid kaks medalit, kui 1964. aastal sai Han Pil-Hwa Innsbruckis kiiruisutamises hõbeda ja 1992. aastal Hwang Ok-Sil Albertville’is lühirajauisutamises pronksi.

Pyeongchangi olümpiamängud – Aasia esimesed väljaspool Jaapanit peetavad talimängud läbi aegade – algavad 9. ja lõpevad 25. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles