Ajajoon: kuidas kogus tuure jalgpallikonflikt, mis päädis lööminguga? (4)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Episood laupäevasest jalgpallikaklusest Lasnamäe kunstmurustaadionil. FC Flora dressipluusis mehele otsa vaatav mees on FC Infoneti tegevjuht Aleksandr Altosar.
Episood laupäevasest jalgpallikaklusest Lasnamäe kunstmurustaadionil. FC Flora dressipluusis mehele otsa vaatav mees on FC Infoneti tegevjuht Aleksandr Altosar. Foto: Brit Maria Tael

Laupäeval õhtul Lasnamäe staadionil FCI Tallinna ehk Infoneti ja Flora vahelise jalgpalli meistriliiga kohtumise lõpuminutitel puhkenud rüseluse ja kakluse juured ulatuvad lõppenud nädalavahetusest märksa kaugemale.

2016

13. september

Kahe meeskonna duellid on viimastel hooaegadel olnud peaaegu alati väravaterohked ja päris tihti ka kirest pakatavad. Infonet lõpetab mullu kümnekesi mõlemad Lillekülas peetud kohtumised, kusjuures mõlemal juhul eemaldatakse punase kaardiga sama mees – kaitsja Aleksandr Volodin.

Septembris peetud Flora 2:1 võidumängus teeb Volodin jõhkra vea Flora soomlasest ründajale Sakari Tukiainenile ning kohtunikel on seejärel mõlema meeskonna mängijate ja varumeestepingi talitsemisega tükk tegemist. Räusklemise keskel kõlab ühe Infoneti mängija suust peakohtuniku aadressil valjuhäälne hüüe «Kuradi Pohlaku koer, p*derast!» Ütlusele, mis kätkeb endas nii otsest solvangut kui ka ilmselget vihjet sellele, nagu laseks vilemees end mõjutada Flora pikaajalisest presidendist Aivar Pohlakust, distsiplinaarkaristust siiski ei järgne.

Aleksandr Volodin nägi mängudes Floraga kaks korda punast kaarti. FOTO:
Aleksandr Volodin nägi mängudes Floraga kaks korda punast kaarti. FOTO: Foto: Mihkel Maripuu

2017

19. mai

Flora alistab koduväljakul Infoneti kindlalt 3:0. Flora fännisektorist kõlab korduvalt Infoneti ründaja Albert Prosa suunal mõnitav laul – Prosa on endine Flora mängija, kes lahkus klubist mullu poole hooaja järel.

5. juuli

Infonet kaotab Meistrite liiga esimeses kvalifikatsiooniringis kahe mängu kokkuvõttes 0:3 Malta klubile Paola Hibernians ja langeb konkurentsist. Kahe kohtumise vahel jõutakse seejuures vallandada meeskonna mullu meistriks tüürinud peatreener Aleksandr Puštov. Jalgpalliportaali Soccernet peatoimetaja Kasper Elissaar avaldab kordusmängu kokkuvõtte pealkirjaga «Kaks ei jäänud kolmandata! Impotentne Infonet vajus murule», viidates selgitavalt Infoneti «täiesti mannetule ründetegevusele».

Klubi reageerib artiklile keskööl saadetud kirjaga, nimetades pealkirja solvavaks. «Lugedes läbi teie avaldatud uudise meie mängu kohta, nägime pealkirjas otsest solvangut (impotentne) meie klubi, mängijate ja nende fännide kohta. Palume selle solvangu eest ametlikku vabandust ning selgitust, mis õigusega on meid niiviisi nimetatud,» seisab kirjas.

Kaasneb lubadus Soccernetil staadionilepääs keelata, kui pealkirja ei muudeta. «Vastasel juhul oleme sunnitud peatama klubi ja meie mängijate igasuguse suhtluse Soccernetiga, rakendama staadionikeelu ja keelduma meie mängudega seotud akrediteeringute väljastamisest,» lubab Infonet. Järgmise päeva jooksul suhtlevad Elissaar ja klubi omavahel, teineteisele selgitatakse keeleliste nüansside erinevust ja teineteise seisukohti. Postimees juhib tähelepanu asjaolule, et vastavalt meistriliiga juhendile puudub Infonetil õigus mis tahes ajakirjandusväljaande pääsu staadionile keelata. Postimehele teadaolevalt on Infoneti juhtkonnast enim solvunud klubi tegevjuht Aleksandr Altosar, kes väljendab oma seisukohta agaralt ka sotsiaalmeedias.

12. juuli

Konflikt klubi ja portaali vahel laheneb osapoolte leppimise teel.

25. august

Flora saab meistriliigas hooaja esimese kaotuse, kui koduses Lillekülas vannutakse Infonetile alla 2:4. Flora fännidele annab ninanipsu Prosa, lüües kohtumise avavärava.

5. september

Infonet annab teada, et tahab uuest hooajast hakata kasutama kodustaadionina Lilleküla staadionit – soovitakse mängida muruväljakul ning parandada treening- ja olmetingimusi, mis on praeguses asukohas Lasnamäel äärmiselt piiratud. Seni on Lilleküla alati olnud Flora koduväljak, sestap kutsub Infoneti soov Flora fännide seas esile nurinat ja nõudmise, et Infoneti fänne ei lubataks mingil juhul staadioni lõunatribüünile ehk Flora fännklubi sektorisse.

Tulevast hooajast tahab ka Infonet pidada kodumänge Lillekülas. FOTO:
Tulevast hooajast tahab ka Infonet pidada kodumänge Lillekülas. FOTO: Foto: Mihkel Maripuu

9. september, kell 19.00

Lasnamäe staadionil algab Infoneti ja Flora vaheline 28. vooru kohtumine. Mäng on hoogne ja võitluslik nagu tippklubide kohtumine ikka, hoogsalt elavad kaasa ka mõlema meeskonna poolehoidjad. Flora fännide sektorist kõlab korduvalt juulikuus juhtunule viitav pilklik hüüe «Impotent! Impotent!»

9. september, kell 20.40

Väljakule jookseb salli lehvitav Flora fänn, kelle tõttu kohtunik Kristo Tohver ka mängu hetkeks peatab. Pealtnägijate kirjeldusel püüavad turvamehed väljakule silganu kinni ja juhatavad mehe rahumeelselt tagasi teiste Flora fännide juurde.

9. september, kell 20.45

Flora lööb kohtumise kolmanda ja otsustava värava, kindlustades 3:1 võidu. Käivad lisaminutid, kui Flora fännide sektoris puhkeb lööming. Selle algussekundite kohta puudub ammendav foto- või videomaterjal, mis tekitab «sõna sõna vastu» olukorra. Flora fännid väidavad, et esimesed rusikahoobid tulid Infoneti poolehoidjatelt, vastasleer paneb süü Flora fännidele. Mitu Flora fänni on sunnitud pöörduma traumapunkti, kus fikseeritakse nende vigastused.

10. september, kell 16

Löömingu kohta infot kogunud Soccernet avaldab mõlema poole selgitused. Flora fännide väitel oli lööjate seas ka Altosar, tegevjuht ise eitab seda. «Pärast seda, kui nägin, et suur osa Flora fänne hakkas kaitsma väljakule jooksnud isikut ja kaks turvameest oleks võinud kannatada saada, jooksin kohta, kus konflikt aset leidis. Püüdsin olukorda rahustada, et asi ei kasvaks kakluseks,» selgitab Altosar Soccernt.ee-le.

Altosar tunnistab, et esimese löögi tegi üks Infoneti fänn, kuid kinnitab ühtlasi, et sellele eelnes Flora fännide provokatsioon. «Sel hetkel tulid minu tagant kaks Infoneti fänni ning koheselt lendasid Flora poolelt jooke täis topsid meie fännidesse. Pea kogu osa lendas mulle pihta. Võin tunnistada ja kinnitada, et vastuseks lõi üks Infoneti fänn esimesena Flora fänni. Pärast seda algas kaklus, millest eemaldusin, kuna juhtkonna liikmena ei suutnud ma takistada purjus inimeste agressiooni mõlemalt poolelt,» räägib Altosar.

Flora fännide väited on risti vastupidised. «Fotodelt tuvastasin kolm nägu, kellelt mina löögi sain ja nende hulgas oli ka Altosar,» ütleb üks neist Soccernetile. Jalgpalliliit kinnitab, et juhtunu suhtes algatatakse distsiplinaarmenetlus.

Avalikkuse ette jõuab ka ETV operaatori filmitud video, kus aga pole näha kakluse algust. Ennekõike näitab teisest staadioni servast üles võetud pilt, et turvamehed ei suuda olukorda lahendada, enne kui kaklejad ise rahunevad.

11. september

Infoneti fänniklubi juht Oleg Ablajev saadab Soccernetile avaldamiseks fänniklubi nimel avaliku vabanduse. «Ei tahaks praegu rääkida kõigest sellest, kuidas arusaamatuste sädemetest puhkes konflikti leek, vaid soovime vabandada FCI Tallinna fänniklubi nimelt kõigi tribüünil viibinud FCI Tallinna ja FC Flora poolehoidjate eest, kes olid antud inetut sündmust pealt näinud,» seisab kirjas.

Keskööl avaldab Soccernet veel ühe samasisulise pöördumise Ablajevilt, kus fänniklubi esimees märgib sellele, et konflikti alged võisid tärgata rahvusliku kuuluvuse pinnalt. « Kuigi ma pole rahvusest eestlane ja mu emakeeleks eesti keel, ma sügavalt austan ja armastan Eesti tavasid, kombeid ja elulaadi. Aga ei talu selliseid väljaütlemisi, et Lasnamäe elanikud on kõik tatari-mongoli päritolu ja nii edasi ja nii edasi. Muideks Infoneti fännide hulgas on üle 10 erinevate rahvuste esindajaid – eestlased, venelased, ukrainlased, rootslased, norrakad ja teised... Meie keel on jalgpalli keel. Meie kirg on jalgpall. Meie maailmavaated ei piirdu vaid rahvusluse nelja seinaga. Meie elumõte on viisakas suhtumine igasse inimesse ning vahet pole mis rahvusest ta on ja mis keelt ta räägib,» kirjutab Ablajev, kutsudes ühtlasi jalgpallifänne üles ühtsusele.

12. september

Avalikkuse ette jõuab veel üks, teise nurga alt ehk fännidele lähemalt filmitud video, kust on siiski samuti puudu konflikti algushetk. Küll on videos näha kinnitust Altosare väitele, et ta üritab – tulutult – koos turvameestega fänne üksteisest lahus hoida.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles