Järjekordne skandaal: FIFA president üritas Mutkod päästa, vastu olnud ametnik vallandati

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gianni Infantino ja Vitali Mutko.
Gianni Infantino ja Vitali Mutko. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/Scanpix

FIFA president Gianni Infantino astus Sepp Blatterist tühjaks jäänud kingadesse optimismi ja revolutsiooniplaanidega, end mandus peagi tavaliseks mõjuvõimuga kauplejaks – nõnda väidab Rahvusvahelisest Jalgpalliliidust hundipassi saanud Miguel Maduro. Mehe väitel oli tema vallandamise põhjuseks otsus keelata Venemaa asepeaministril Vitali Mutkol töötada FIFA nõukogus.

FIFA juhtivkomitee eesotsas olnud Madurole näidati alaliidus ust vaid kümnekuise staaži järel ning täna Briti parlamendile antud tunnistuste kohaselt oli selle põhjuseks mehe otsus kuulutada Venemaa asepresident Vitali Mutko sobimatuks FIFA nõukogus juhtivrolli täitma. Maduro hinnangul oleks Mutko kõrgel ametikohal jätkamisega sattunud ohtu FIFA positsioon poliitiliselt sõltumatu organisatsioonina.

Selle otsuse järgselt kutsus Maduro enda juurde jutule vutiliidu peasekretär Fatma Samoura. «Peasekretär tegi mulle selgeks, et tegu oli erakordselt problemaatilise otsusega. Veelgi enam, ta ütles, et me peame leidma võimaluse Mutko kõlblikuks kuulutamiseks, vastasel juhul oleks küsimuse all ka (Infantino) presidendiamet ja (järgmisel suvel Venemaal peetav) MM osutuks katastroofiks,» vahendas Maduro sõnu Inside World Football. Mehe väitel lõpetas president Infantino tehtud otsuse järgselt temaga suhtlemise. Kaks kuud hiljem sai mees jalgpalliliidust hundipassi.

FIFA ametliku vastuse kohaselt on mõistetav, et kõrged ametnikud nagu Samoura ja Maduro omavahel suhtlevad. «Et neid mõttevahetusi tõlgendada kui surve valdamist, on faktiliselt ebaõige,» seisab avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles