Pommuudis: Renault keerab Red Bulli vormel 1 tiimile selja (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Red Bullid jäävad Renault' mootoritest ilma.
Red Bullid jäävad Renault' mootoritest ilma. Foto: XPB/XPB Images/Press Association Images/Scanpix

Mootoritootja Renault on mitme autoriteetse allika väitel teatanud Red Bulli vormel 1 võistkonnale, et lõpetab nendega järgmise hooaja järel koostöö. See tähendab, et Red Bulli ainus reaalne võimalus on võistelda ülejärgmisel aastal Honda jõuallikate toel.

Praegu Honda mootoreid kasutav McLaren vahetab need uueks aastaks Renault’ vastu. Toro Rosso võistkond teeb aga vastupidise käigu ja võtab uuest hooajast kasutusele Honda mootorid, loobudes koostööst Renault’ga. Kuna Toro Rosso on Red Bulli sõsartiim, spekuleeriti juba varem, et ka Red Bull võib 2019. aastal sama sammu teha, kuid Renault’ värske otsuse valguses ei pruugi neil muud varianti jäädagi.

Portaali Autosport väitel leppisid Red Bull ja Renault küll kokku, et pikendavad praegust koostöölepingut 2020. aastani, kuid paberile ei jõutud veel allkirju panna. Kindlasti ei saa Red Bullid mootoreid Mercedeselt ega Ferrarilt, sest kumbki pole konkurendi abistamisest huvitatud. Mõlemale pakuti seda võimalust juba 2016. aasta eel, ent nii sakslased kui ka itaallased lükkasid ettepaneku tagasi.

Mõneti pole Renault’ samm üllatav, sest 2015. aastal läksid tiimi ja mootoritootja suhted sassi. Seetõttu sõidavad Red Bullid nüüd ka mootoritega, mis on küll sisuliselt Renault’ omad, kuid kannavad Tag Heueri kellafirma silti.

Koostöö Hondaga poleks Red Bulli võidusõiduosakonnale esmakordne, sest praegu ollakse partnerid MotoGP sarjas. Ühtlasi võib Hondaga liitumine tähendada suure tõenäosusega seda, et Red Bull ei pea enam jõuallikate eest maksma nagu seni.

Küll aga on suured küsimärgid muudatuse sportliku poole kohal, sest seni on Honda mootoritega sõitvate McLarenite tulemused olnud pehmelt öeldes kohutavad. Red Bulli praegustest sõitjatest lõpeb Daniel Ricciardo leping tuleva hooajaga ning Max Verstappeni lepingus on asjatundjate väitel klausel, mis lubab tal kehvade tulemuste korral 2019. aasta eel samuti tiimist lahkuda. Tasub märkida, et praeguse seisuga pole ei Mercedesel ega Ferraril 2019. aastaks ühegi sõitjaga lepingut sõlmitud.

2021. aastal võib praeguste märkida järgi mootoritootjana vormel 1 sarja saabuda Porsche, mis tähendab, et Red Bulli leping Hondaga võib piirduda kahe aastaga.

Vormel 1 karussell on praegu Singapuris, kust on selle nädalavahetuse jooksul oodata põnevaid uudiseid. Kinnituse peaks saama nii eelkirjeldatud vahetus McLaren-Honda ja Toro Rosso-Renault vahel, samuti uudis, et Carlos Sainz Jr siirdub Toro Rosso võistkonnast Renault’sse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles