Johaugi reklaamitöö kütab kirgi: juriidiliselt on kõik korrektne, aga eetiliselt?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sponsorid ei ole Therese Johaugile selga keeranud.
Sponsorid ei ole Therese Johaugile selga keeranud. Foto: Ruud, Vidar/NTB scanpix

Norra väljaanne Verdens Gang uuris spordijuristilt Gunnar Martin Kjennerilt, mida arvata sellest, et dopingutarvitamise eest karistada saanud suusataja Therese Johaug jätkab reklaamitööd. Alles teisipäeval avasid Johaug ja Marit Bjørgen koos linnapea Tom Anders Ludvigseniga Vestbys uue Asko-ketti kuuluva kaupluse.

Asko on olnud Johaugi sponsor üle kümne aasta ning sarnaselt enamikule norralanna isiklikele sponsoritele jätkati koostööd temaga ka pärast karistuse teatavaks tegemist. «Seaduslikult pole siin mingeid takistusi. Eetiliselt – jah, aga see on teine teema,» sõnas Kjenner. Kuid kas vähemtuntud sportlasele saanuks osaks samasugune kohtlemine? «Ei. Siin müüvad populaarsus ja külgetõmbejõud.»

Kas kümme aastat tagasi oleks keegi uskunud, et anaboolsete steroidide tarvitamisega vahele jäänud sportlane säilitab sponsorlepingud? «Vaevalt küll. Aga olin tihedalt seotud Tysse juhtumiga ja õppisin sellest, et kõike, mis WADAst tuleb, ei maksa uskuda,» märkis Kjenner, viidates 2010. aastal EPO tarvitamise eest kaheaastase võistluskeelu saanud käijale Erik Tyssele.

Kjenneri kolleeg Robin Mackenzie-Robinson kinnitas TV2 küsimustele vastates sama. «Ma ei oleks isegi viie aasta eest uskunud, et midagi sellist on võimalik. Sponsorid on teinud valiku – järelikult ei ole nende meelest probleem, kui neid seostatakse dopingutarvitajatega.»

Norra alaliit ei näe Johaugi reklaamitöös seevastu vähimatki probleemi. «Kuniks see alaliitu ei puuduta ja ühtegi reeglit ei riku, on tegu sportlase ja sponsori vahelise asjaga,» lausus liidu tegevjuht Espen Bjervig. Küll aga rõhutas ta, et Johaug ei tohi mingilgi moel olla seotud alaliidu tegemistega ega reklaamida alaliidu toetajaid.

«Samas – kui neil on ühine sponsor ja Marit kutsub teda Asko üritusele, pole see meie jaoks mingi probleem,» lisas Bjervig.

Asko juhatuse esimees Torbjørn Johannson sõnas, et Johaugi hülgamine ei tulnud kordagi kõne alla – ei siis, kui sportlane sai mullu sügisel esmase 13-kuulise karistuse, ega ka nüüd, kui CAS pikendas seda 18 kuule. «Oleme ligi kümme aastat koostööd teinud. Theresega juhtunu on kurb ja meil on kahju, aga maaslamajat lüüa oleks alatu,» kõlas Johanssoni selgitus VG-le.

Tema sõnutsi oleks lugu siiski teine, kui Johaug oleks tunnistanud teadlikku dopingutarvitamist. Seda, et Johaugiga lävimine heidaks varju ka Bjørgenile, Johansson ei pelga. «Kui keegi peakski midagi ütlema, siis mul ja Maritil on piisavalt meelekindlust, et sellest üle olla,» märkis Johansson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles