Meistrite liiga avang: staarid särasid ja võrgud sahisesid, aga üllatusi nappis, pinget samuti

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol nähtav Cristiano Ronaldo jalgpallisaabas läkitas Meistrite liiga avavoorus võistluse sümboolikaga palli vastase väravavõrku kahel puhul.
Fotol nähtav Cristiano Ronaldo jalgpallisaabas läkitas Meistrite liiga avavoorus võistluse sümboolikaga palli vastase väravavõrku kahel puhul. Foto: GABRIEL BOUYS/AFP/SCANPIX

Jalgpalli Meistrite liiga alagrupiturniiri esimeses voorus löödi 16 mängus 54 väravat ehk keskmiselt 3,38 kolli mängu kohta. Kuigi väravad on jalgpallimängu kvintessents, millega vutimehed teisipäeval ja kolmapäeval ei koonerdanud, paljastas maailma tugevaima klubiturniiri avang ka paar võistlust kummitavat probleemi. Järgnevad kolm järeldust Meistrite liiga avavoorust.

Esiteks – superstaarid särasid. Maailma kolm kuulsaimat, kallimat ja rikkaimat jalgpallurit said kõik nobedasti punni eest. Cristiano Ronaldol (Madridi Real) kulus väravani jõudmiseks 12, Neymaril (Pariis Saint-Germain) 19 ja Lionel Messil 45 minutit. Ronaldo ja Messi lisasid hiljem ka teise tabamuse, Neymar keskendus kaaslaste assisteerimisele. Kohe avamängus said jala valgeks ka teiste tippklubide esiründajad – Robert Lewandowski (Müncheni Bayern), Romelu Lukaku (Manchester United) ja Sergio Agüero (Manchester City).

Mainitud superstaaride tööandjateks olevat kuute klubi peeti enne Meistrite liiga hooaja algust kõige tõenäolisemateks võitjateks ning avavoor tõestas, et kõik on raskeks teekonnaks valmis, sest kirja saadi vähemalt kolmeväravaline võit. Alagrupist edasipääs ei tohiks neist kellegi jaoks probleemiks kujuneda.

Teiseks – Inglismaa klubide väga edukast avangust ei tasu teha põhjapanevaid järeldusi. Viiest Inglismaa klubist neli võitsid, ainsana leppis viigiga kohtumist vahetuspingilt jälginud Ragnar Klavani koduklubi Liverpool, kes luhtas Sevilla vastu 2:1 eduseisul penalti ja lubas vastastel kohtumise lõpusirgel viigistada. «Kõik nägid meie tahet ja kirge, et me tahtsime võita. Lõpptulemus on üks punkt, mis tõesti ei ole just eriti äge tulemus, aga vähemalt on see punkt. Potentsiaali oli meie mängus palju ja saame veel paremini mängida,» sõnas Liverpooli peatreener Jürgen Klopp.

Chelsea purustas 6:0 Qarabagi (Aserbaidžaan), Manchester United probleemideta 3:0 FC Baseli (Šveits), Manchester City võõrsil 4:0 Rotterdami Feyenoordi (Holland) ning Tottenham kodus 3:1 Dortmundi Borussia. Inglismaa klubid kogusid 15-st võimalikust 13 punkti ehk 86,6%.

Eurosarju aastaid valitsenud Hispaania nelja klubi saldo oli 8 punkti 12-st ehk 66% võimalikest. Saksamaa kolmel esindajal 4 punkti 9-st ehk kõigest 44%. Inglismaa klubide vägevat hooaega on siiski vara ennustada, sest kui punkte kaotanud Hispaania klubid – Madridi Atletico ja Sevilla – mängisid võõrsil tugeva vastasega (vastavalt AS Roma ja Liverpooliga), siis Inglismaa klubide neljast võidust saab saavutuseks nimetada vaid Tottenhami oma. Chelsea, Man City ja Man United võtsid kohustuslikud punktid.

Kolmandaks – sportliku pingega on lood (endiselt) kehvad. Viiest valikvõistluse kaudu alagrupiturniirile jõudnud meisterklubist suutis avavoorus punktiarve avada ainult Maribor (Sloveenia), kes viigistas kodus 1:1 Moskva Spartakiga. Ülejäänud neli väiksemate vutiriikide tšempionit – Qarabag (Aserbaidžaan), Nicosia Apoel (Küpros), Piraeuse Olympiacos (Kreeka) ja Glasgow Celtic (Šotimaa) – said kõik kirja kaotuse, kusjuures selle kvarteti osalusel peetud matšide koguskooriks oli 2:17.

Antud tulemuste valguses on keeruline vastu vaielda järgmisest hooajast kehtima hakkavale muudatusele, mille kohaselt saavad suuremad jalgpalliriigid Meistrite liiga alagrupiturniirile rohkem kohti ja väikeriikide esindatus väheneb. Kuidagi tuleb ju võistluse sügisese faasi sportlikku pinget suurendada, sest praegu pole see kindlasti piisav – liiga paljude alagrupikohtumiste võitja on teada juba enne avavilet, sest raha maksab.

Meistrite liiga avavoorus juhtus vaid ühes mängus, et väiksema eelarvega klubi alistas priskema tengelpungaga vastase – Donetski Šahtari eelarve on Napoli omast suurusjärgu võrra kasinam, aga sõja tõttu kodumänge Donetski asemel Harkivis pidav Ukraina klubi võitis 2:1. Kirjeldatud Meistrite liiga reform on Euroopa jalgpalli vastutulek tippriikide suurklubidele.

Suurest Peetrist oleks viisakas seepeale leivakoti suu avada ja sealt väetimaid heldelt toita. Näiteks eraldada Meistrite liiga üha kasvavatest tuludest piisav panus, mis võimaldaks oluliselt laiendada Euroopa liiga alagrupiturniiri või käivitada kolmas eurosari, et kõik Euroopa jalgpalliriigid klubid saaksid osa mingi võistluse alagrupifaasist.

See oleks Euroopa jalgpalli üldise arengu vaatepunktist väga oluline. Koondiste jalgpallis on Euroopas õnnestunud nõrgemad tugevamatele järele aidata – Luksemburg viigistas äsja Prantsusmaaga, Andorra alistas juunis Ungari, Fääri saared nopivad üha sagedamini punkte. Klubide lõikes on see keerulisem, sest nii suurem kohtumiste kui ka treenerite-mängijate kontakttundide arv vähendab juhuse osakaalu. Aga vastav eesmärk on ühtaegu nii üllas kui ka kasulik, sest nagu näitab viimastel aastatel suurenenud huvi koondiste valiksarjade vastu – pingelise jalgpallivõistluse jaoks leidub alati publik.

* * *

Meistrite liiga 1. voor

A-alagrupp: Manchester United - FC Basel 3:0, Lissaboni Benfica - Moskva CSKA 1:2.
B-alagrupp: Glasgow Celtic - Pariis Saint-Germain 0:5, Müncheni Bayern - Brüsseli Anderlecht 3:0.
C-alagrupp: Londoni Chelsea - Qarabag 6:0, AS Roma - Madridi Atletico 0:0.
D-alagrupp: FC Barcelona - Torino Juventus 3:0, Piraeuse Olympiacos - Lissaboni Sporting 2:3.
E-alagrupp: Maribor - Moskva Spartak 1:1, Liverpool - Sevilla 2:2.
F-alagrupp: Manchester City - Rotterdami Feyenoord 4:0, Donetski Šahtar - Napoli 2:1.
G-alagrupp: FC Porto - Istanbuli Besiktas 1:3, RB Leipzig - AS Monaco 1:1.
H-alagrupp: Madridi Real - Nicosia Apoel 3:0, Tottenham Hotspur - Dortmundi Borussia 3:1.

* * *

5 põnevat statistikakildu

107 väravat on Cristiano Ronaldo pärast kolmapäevast topelttabamust Meistrite liigas löönud. Tegu on võistluse rekordiga.

2 klubi said avavoorus kirja oma ajaloo põrmustavaima eurosarjakaotuse - Rotterdami Feyenoord jäi 0:4 alla Manchester City'le ja Glasgow Celtic 0:5 Pariis Saint-Germainile.

5 alla 20-aastast jalgpallurit on Manchester Unitedi kasuks Meistrite liigas värava löönud. Wayne Rooney, Phil Jonesi, David Beckhami ja Anthony Martiali seltskonnaga liitus teisipäeval Marcus Rashford.

19-l Meistrite liiga hooajal on platsil käinud Iker Casillas. FC Porto väravavaht kordas sellega Manchester Unitedi legendi Ryan Giggsi rekordit.

5 aastat tagasi (novembris 2012) andis väravavaht viimati Meistrite liigas resultatiivse söödu. Toona tegi seda Fraser Forster (Glasgow Celtic), nüüd Thibault Courtois (Chelsea), kes andis söödu Qarabagi vastu 2:0 värava löönud Davide Zappacostale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles