Luka Dončići suur fänn Kullamäe: kahju, et ta lõpus väljakul olla ei saanud

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luka Dončić
Luka Dončić Foto: Arnaud Andrieu/SIPA/Arnaud Andrieu/SIPA

Korvpalli Euroopa meistrivõistluste eel ennustasid paljud, et tiitli võidab viimaseid finaalturniire valitsenud Hispaania. Kuid Gert Kullamäe pakkus prohvetlikult võitjaks Sloveeniat. Seega pole imestada, et Kullamäe jäi eilse finaali ja selle lõpptulemusega väga rahule.

Endine Tartu Ülikooli korvpalliklubi peatreener proovis sellest EM-finaalturniirist võtta viimast. Varasematel tiitlivõistlustel polnud tal lihtsalt treeneritöö kõrval aega nii palju mänge jälgida kui nüüd.

Nagu öeldud, kuulus Kullamäe sümpaatia sel turniiril sloveenidele. Ta hoidis neile pidevalt pöialt ning tegi seda ka veerandfinaalis, kui Sloveenia sai ülitasavägises mängus 103:97 jagu Lätist. «Lätil olekski võib-olla liiga vara seda edu saavutada olnud. See oleks eestlasi veelgi kadedamaks ajanud. Küll nende tähetund ka tuleb,» selgitas Kullamäe, miks ta erinevalt paljudest eestlastest veerandfinaalis Sloveenia võitu soovis.

Pühapäevasesse finaali jõudsid tema hinnangul õiged meeskonnad. Mäng oli finaali vääriline ning lõpuks sai otsustavaks Sloveenia mängijate ja treenerite vaheline hea keemia.

Igor Kokoškov. Foto: Vid Ponikvar/SIPA/SCANPIX
Igor Kokoškov. Foto: Vid Ponikvar/SIPA/SCANPIX Foto: Vid Ponikvar/Sportida/SIPA/Vid Ponikvar/Sportida/SIPA

Eriti tuli välja see finaali otsustavatel hetkedel, kui Sloveenia mängis oma liidri Goran Dragićita. Nimelt vaevles 31-aastane tagamängija terve teise poolaja säärekrampide käes ning peatreener Igor Kokoškov otsustas mehe ligi neli minutit enne kohtumise lõppu pingile võtta. Järgmisel korral, kui ta platsile astus, oli Sloveenia juba Euroopa meister.

«Inimlikult täiesti arusaadav, talle pöörati palju tähelepanu. Enne, kui tal krambid tekkisid, oli tegelikult natuke väsimust näha – mõned tema visked läksid üle rõnga,» meenutas Kullamäe. Samas seda fenomenaalsemaks peab ta Dragići 35 punkti. «Turniiri lõpus otsustavas mängus niimoodi särada. Ja seda mitte kõige kehvema kaitsemänguga meeskonna vastu …,» imetles eestlane.

Ainsa pitseri jättis Kullamäe hinnangul finaalile 18-aastase Luka Dončići vigastus. Tema perekond on Madridi Reali imelapse suur fänn ning seetõttu oleks Kullamäe tahtnud, et noormees saanuks lõpuvile ajal väljakul olla.

«See oleks veelgi enam emotsiooni juurde andnud. Loodame, et vigastus pole midagi tõsist. Nagu ta ise ütles, siis nädal või kaks ja ta on tagasi. Noortel meestel paranevad liigesed loodetavasti kiiremini,» oli Kullamäe optimistlik.

Luka Dončić tiitlivõitu tähistamas. Foto: Arnaud Andrieu/SIPA/SCANPIX
Luka Dončić tiitlivõitu tähistamas. Foto: Arnaud Andrieu/SIPA/SCANPIX Foto: Arnaud Andrieu/SIPA/Arnaud Andrieu/SIPA

Kahe suure liidri eemaloleku ajal ei jäänud teised Sloveenia korvpallurid aga nõutult käsi raputama. Esile kerkisid uued tegijad ja see ongi ühe korvpallimeeskonna sügavuse näitaja. Kullamäe tõstis eriti esile finaalis 21 punkti visanud Klemen Prepeličit.

«Sloveenia fenomenist on palju räägitud. Mõned mängijad, kes ei olnud enne seda turniiri võib-olla nii särava nimega, tõestasid end. Eelkõige Prepelič – ta võttis tähtsatel hetkedel külmavereliselt otsuseid vastu ning tabas,» ütles Kullamäe.

Kogu turniiri jääbki eestlasele meenutama tänapäeva tippkorvpallurite individuaalne meisterlikkus. Ta ei mäleta, et ühelgi suurturniiril oleks individuaalse osavuse pealt nii paljud mängijad kohtumise jooksul vähemalt 25-punktilisi mänge teinud. 

«Väga enesekindlalt viiakse end viskele ning tabatakse rasketel visetel. Seda oli fantastiline vaadata, eriti tagamängijate puhul. Taktikaliselt ei olegi siit midagi esile tuua, pigem selline kiire pick and roll ja kiired üks-üks olukordade lahendused,» ütles Kullamäe märksõnad, mis talle seda EM-finaalturniiri meenutama jäävad.

Turniiri kõige väärtuslikum mängija Goran Dragić tõstab pea kohale EM-finaalturniiri võidukarika. Foto: OZAN KOSE/AFP/SCANPIX.
Turniiri kõige väärtuslikum mängija Goran Dragić tõstab pea kohale EM-finaalturniiri võidukarika. Foto: OZAN KOSE/AFP/SCANPIX. Foto: OZAN KOSE/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles