Eesti päritolu jalgpallur sattus Põhja-Korea raketikatsetuse lähistele: mõtlesime, et kaome siit kust kurat!

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea raketikatsetus 15. septembri varahommikul
Põhja-Korea raketikatsetus 15. septembri varahommikul Foto: KCNA/Reuters

«Meie reisi viimasel päeval lasti meie kohalt lendu rakett. Selliseks asjaks ei saagi eriti valmis olla,» rääkis Põhja-Koreas eelmisel nädalal mänginud Eesti päritolu jalgpallur Erik Paartalu BBC-le. India superliiga klubis Bengaluru FC mängiv Paartalu kohtus Aasia liiga tsoonisiseses poolfinaalis Pyongyangi klubiga April 25, kuid selle asemel, et vaid jalgpallile keskenduda, muretsesid pallurid hoopis kaotsi läinud pagasi, Kim Jong-unist tehtud naljapiltide ja eelkõige raketikatsetuse pärast, mis sai alguse pallurite hotelli lähedalt.

Austraalias elav Paartalu uuris Aasia jalgpalliliidult enne Põhja-Koreasse reisimist, kas sinna minek on üldse turvaline. «Üks asi on sõjakoldes või ebastabiilses piirkonnas mängimine, aga Põhja-Korea on täiesti teistsugune. Austraalia valitsus andis hoiatuse Põhja-Koreasse mitte reisida, seal pole ühtegi konsulaaresindust ega saatkonda ning oli tuumasõja oht. Enne lahkumist astusime me tundmatusse, kohale jõudes oli see aga puhas äri.»  

Bengaluru alistas kodus Pyongyangi klubi 3:0, korduskohtumise nimel reisiti esmalt Mumbaisse, siis Pekingisse ning alles seejärel Põhja-Korea pealinna. Kohale jõuti 48 tundi enne korduskohtumist. Varem Austraalia, Hiina, Katari ja Lõuna-Korea klubides mänginud Paartalu sai Pyongyangi lennujaama maandudes šoki: lennujaam oli täiesti tühi.

«Rahvusvaheline lennujaam, aga maanunud oli vaid üks lennuk. Meie kottidega oli segadus ning jäime sinna kaheks tunniks. Selle aja jooksul lahkuti töölt ning tuled kustutati ära. Jäime ihuüksi lennujaama,» kirjeldas ta.

Et mängijate mobiiltelefonid ja tahvelarvutid kontrolliti põhjalikult läbi, tekkis mängijatel iseäralik mure: ühises Whatsappi grupis oli varem Kim Jong-uni üle naljatletud ning naljapilte saadetud. «Enne lahkumist käskisime kõigil need sõnumid ära kustutada, aga ootasime ikka, et keegi meist jääb vahele. Lootsin, et neil pole Twitterit, sest tegin nalja, kuidas Kimiga õllele lähen.»

Transiitsoonis läks kaduma mõne mängija varustus, sealhulgas kedrad, putsad ja pallid. Paartalu sõnul pidi nii mõnigi meeskonnakaaslane endale hotellist uue varustuse ostma, võltsputsade eest kasseeriti 150-200 USA dollarit.

«Putsad olid väga odava kvaliteediga, mõned vale suurusega. Esimeselt treeningult tagasi hotelli jõudes olid aga kõik meie asjad üles leitud ja tagasi toodud.»

Ka elamistingimused olid Paartalu sõnul täiesti teistsugused – internetti polnud ning televiisorites mängis vaid kanal, kus näitas Kim Jong-uni tegemisi. «Propaganda algab niipea kui sisse astud. Küsid endalt kogu aeg: «Kas see on tõeline?» Igal pool olid majasuurused postrid Kim Jong-uni isast ja vanaisast. Kõik on väga patriootlikud.»

Ometi hakkas Paartalu vaevama mõte: kui Pyongyangis on 2,6 miljonit inimest, siis kus on need ülejäänud 23 miljonit inimest? Ometi olid kohalikud sõbralikud, kuigi otsa eriti vaadata ei julgenud. «Palju suhtlust polnud, aga «Tere» öeldes vastati ning naeratati,» rääkis Paartalu.

 

Successful trip to North Korea

A post shared by Erik Paartalu (@erik.paartalu) on

Kuigi korduskohtumine mängiti 0:0 viiki, ei lastud mängijaid varem välja kui alles kahe päeva pärast. 15. septembri hommikul ärgati aga mürina peale –Põhja-Korea oli üsna pallurite hotelli lähedalt tulistanud välja järjekordse raketi. Rakett kukkus alla Vaikses ookeanis, umbes 2000 kilomeetrit Hokkaidost idas.

«Hotellist lahkudes ütles meile administraator, et kui oleksime kell kuus hommikul hotellist välja läinud, näinuks me, kuidas rakett üle meie peade lendab. See lasti õhku lennujaamast ning trajektoor oli niivõrd selge, et seda võinuks kõik jälgida. Vaatasime üksteisele otsa ning peas vasardas vaid üks mõte: «Kaome siit kust kurat!»

Samas tundus talle, et kohalikud ei saanudki olukorra tõsidusest aru. «Meie giidid rääkisid, et nad kaitsevad ennast ning nende ülim liider näitas oma võimsust, et vallutada USA. Nad tundusid ajupestud, nagu Põhja-Korea oleks kõikvõimas ja USA oleks nõrk. See oli väga imelik,» rääkis ta.

Mängijad lahkusid Põhja-Koreast siiski probleemideta ning valmistuvad tsoonifinaaliks Tadžikistani meeskonna FC Istikloli vastu. Paartalu ei kahetse, et Põhja-Koreas käis. «Pärast mängu kallistas mind nende ründaja ning soovis mulle naeratades õnne. Ma ei eeldanud, et ta inglise keelt räägiks ning niivõrd viisakas oleks. Sport toob tõesti inimesed kokku, see on asja võlu!»

Kes on Erik Paartalu?

Erik Paartalu on Eesti juurtega jalgpallur. Tema isa Priit põgenes Eestist Teise maailmasõja ajal ning leidis oma õnne Austraalias. Paartalu karjääri senised tipphetked jäävad selle kümnendi algusesse, kui ta Brisbane Roari eest kahel aastal järjest Austraalia meistritiitli võitis. 2013. aastal tegi ta debüüdi ka Austraalia rahvuskoondises. Tänavu juulis sõlmis Paartalu ühe hooaja pikkuse lepingu India klubi FC Bengaluruga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles