Rootsi suusataja teeks Johaugile ootamatu pakkumise

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug
Therese Johaug Foto: Kristiansen, Tore / VG/NTB scanpix

Täpselt kuu tagasi rahuldas Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) kaebuse, mille kohaselt oli Norra suusatajale Therese Johaugile positiivse dopinguproovi eest määratud karistus liiga lühike. Johaugi keeld pikenes ning norralanna ei saa osaleda Pyeongchangi olümpiamängudel. Kuigi kõige rohkem on kogu dopingujuhtumisse kõige kritiseerivamalt suhtunud rootslased, tunnevad Rootsi naissuusatajad Johaugile kaasa.

Sprinter Stina Nilsson sõnas Expressenile, et ei taha neid küsimusi kommenteerida, kuid lisas, et mõistab mõlemat osapoolt. «Tunnen Theresele inimlikult kaasa, aga suudan austada CASi otsuseid,» täheldas ta.

Sotši olümpiavõitja Anna Haag kinnitas, et õnneks on kogu saaga läbi. Et Haag ja Johaug jagavad ka sponsorit (Oakley firmat), on rootslanna norralanna suhtes üsna aupaklik: «Kui Therese küsiks, võin ma temaga välja minna. Loodan seda lähiajal teha. Aga me pole midagi kokku leppinud,» sõnas ta.

Anna Haag / SCANPIX/ULF PALM
Anna Haag / SCANPIX/ULF PALM Foto: Ulf Palm / SCANPIX/ULF PALM

Mis Johaugiga juhtus?

CAS otsustas karistada Johaugi 18-kuulise võistluskeeluga, mille alguseks arvestatakse 18. oktoober 2016. Võistluskeeld kestab seega 2018. aasta 18. aprillini ja jätab Johaugi eemale Pyeongchangi taliolümpiamängudest.

Johaug väitis, et dopingaine klostebool sattus tema organismi läbi treeneri ostetud kreemi, mida ta kasutas päikesepõletuse saanud huulte võidmiseks. Norra Olümpiakomitee määras Johaugile karistuseks 13-kuulise võistluskeelu, mis lõppenuks tänavu 18. novembril ja lubanuks norralannal olümpial võistelda. FIS esitas 6. märtsil selle osas CASile kaebuse, mille kohtunike paneel koosseisus Romano F. Subiotto (Suurbritannia), Markus Manninen (Soome) ja Jeffrey G. Benz (USA) pärast 6. juunil peetud istungit rahuldas.

CASi paneel põhjendas karistuse karmistamist nõnda: «Pärast täielikku tutvumist kaasuse materjalidega leiab paneel, et preili Johaug ei kontrollinud kasutatud ravimi pakendit, kus oli kirjas nii keelatud aine toote koostisosade seas kui ka eraldi dopinguhoiatus. Säärased tegemata jätmised tõid kaasa antidopingureeglite rikkumise, mis rikkus sportlase senise puhta registri.

Paneel rõhutas, et seoses kohustusega tagada antidopingureeglite järgimisel võrdne kohtlemine, tuleb rakendada proportsionaalset karistust, mis peegeldab rikkumise tõsidust. Paneel märgib, et antud kaasuses, kus jutt käib mitte-tähtsast veast, sätestab 2015. aasta maailma antidopingukoodeks 12-24-kuulise võistluskeelu. Paneel leidis, et antud kaasuses on õiglaseks karistuseks 18-kuuline võistluskeeld.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles