Järelvaadatav: rongi alt välja tulnud Kalev/Cramo sai Meistrite liigas oivalise võidu

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti korvpallimeister BC Kalev/Cramo alistas Meistrite liiga teise eelringi avamängus valitseva Ungari meistri Szekesfehervari Alba läbi Kristjan Kanguri lõpusekundikolmese 78:71. Sealjuures olid külalised veel kolmanda veerandaja algul 15-punktilises eduseisus.

Kalev võitis avaveerandi 24:21, aga oli poolajaks 40:42 kaotusseisus, kusjuures viisakaks õnnestus skoor saada poolaja viimasel minutil tehtud 5:0 spurdiga, mille eel oldi olnud taga 35:42. Kolmanda veerandaja algus oli Kalevi jaoks katastroof - viie minutiga ei teenitud ainsatki punkti ning Fehervar pääses 13:0 spurdi toel ette 55:40.

Siis aga Kalev ärkas. Pearolli etendas lõpuks 22 punkti visanud Janari Jõesaar. 18:2 spurdi toel asus Kalev 58:57 juhtima, millelt mindi vastu viimasele veerandajale. See kulges Kalevi kontrolli all. Fehervar hoidis kontakti, aga Kalev initsaitiivi.

Viimaseks rünnakuks jäi Kalevil aega 0,8 sekundit. Kristjan Kangur mängiti kaugviskele, mis tabas ja andis teisipäeval Ungaris peetavaks kordusmänguks Eesti meisterklubile seitsmepunktilise edu.

Kalevi kasuks viskas Jõesaar 22, Erik Keedus 11, Thomas van der Mars ja Krisjtan Kangur 9, Martynas Mažeika ja Cedric Simmons 8, Branko Mirkovic 7 ning Bojan Subotic ja Sten Sokk 2 punkti.

* * *

Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak: «Kohtumine sarnanes neljapäeval Karpoš Sokoli vastu peetule – algas hästi ja lõppes hästi. Meie algviisik alustas väga kenasti – punkte tuli, laud oli kontrolli all, kaitse toimis – aga vahetustega läks rütm sassi. Meie ei leidnud enam häid viskeid ja vastane teenis kergeid korve.

Kolmas veerandaeg oli esimesega risti vastupidine – algviisik ei õnnestunud, aga vahetusest sekkunud mehed tegid viimasel 15 minutil supermängu. Too veerandtund oli meie kontrolli all ja võitsime selle vägevalt, aga enne seda olime juba liiga suurelt taha jäänud. Kolmanda veerandaja mõõn tulenes vahetustest. Rohkesti võrdseid mängijaid on meie võlu ja valupunkt. Eesmärk on igas mängus kõigile kümnele mehele minuteid anda.

Seitsmepunktilises eduseisus on ikka parem kordusmängule minna miinuses või viigiseisus. Pluss seitse on hea, aga kui keegi haarab initsiatiivi ja saab oma rongi sõitma, siis seitse punkti palju ei maksa. Tänaseski mängus nägime mõlemas suunas 13:0 spurte.»

Fehervari Alba peatreener Branislav Dzunic: «Olen rahul, et mängisime võõral väljakul päris tasavägise partii ning jätsime endale korduskohtumise eel võimaluse pääseda kolmandasse eelringi. Esitus oli päris hea. Vahetasime mulluse hooajaga võrreldes koosseisus palju mängijaid ja tahame Meistrite liiga matše kasutada valmistumiseks kodusteks meistrivõistlusteks.

Ma ei oska öelda, kes on kordusmängu eel edasipääsu mõttes favoriit. Tänanegi mäng oli nagu karussell – käis üles ja alla. Kalev saavutas kolmanda veerandaja lõpus ja neljandal hea hoo. Proovime koduväljakul Kalevit rohkem survestada ja vältida tänaseid vigu.»

* * *

Kalev/Cramo ääremängija Kristjan Kangur: «Suurt võlusõna kolmanda veerandaja tagasitulekus polnud - olime lihtsalt agressiivsed, mängisime isuga ning jagasime rünnakul palli. Esimesel poolajal oli liiga palju punnitamist ja üks-ühele minemist. Ning kui me neid üks-üks olukordades võetud viskeid ei tabanud, siis tuli Fehervar kiiresti üle ja pani oma visked ära.

Janari Jõesaar on väga tubli ja on kogu aeg väga tubli olnud. Täna tuli tema sooritus eriti esile ja ta olu platsi parim mees. Aga ärme nüüd kolme mängu pealt talle väga palju präänikut andma hakka. Aga Janari on hea atleet, kõrge hüppega.»

* * *

ENNE MÄNGU:

Kalev/Cramo alistas esimeses ringis Makedoonia klubi Karpos Šokoli 87:79, võõrsil võideti, korduskohtumises kaotati küll 78:81, kuid kahe mängu kokkuvõttes pääseti viiepunktilise eduga teise ringi.

Kaotus andis klubi peatreenerile Alar Varrakule mõtteainet – kuidas parandada mängijate individuaalset sooritust. «Kui Skopjes võis juba viimasel veerandajal lipsu lõdvaks lasta, siis nüüd ma ei näinudki varianti,» tõdes ta.

Mis klubiga läheb Kalev/Cramo teises ringis vastamisi?

Teises ringis kohtub Kalev Ungari valitseva meistri Szekesfehervari Albaga. Avakohtumine peetakse juba sel pühapäeval Kalevi spordihallis, korduskohtumine 26. septembril Ungaris. Ungarlaste kõrval on meeskonnas suisa neli ameeriklast, viimase täiendusena liitus nendega 26-aastane ääremängija Alandise Harris. 198 sentimeetri pikkune ameeriklane mängis viimati Liibanoni klubis Louaize Zouk. 

Alba Feherver ehk Ungari kunagise pealinna Szekesfehervari esindusklubi on viiekordne Ungari meister (1998, 199, 2000, 2013, 2017). Viimased kaks tiitlit võideti peatreener Branislav Dzunici, kogu karjääri nii mängija kui treenerina Ungaris veetnud serblase juhendamisel. Sel kuul on Alba pidanud hulga kontrollmänge, millest suurem osa on võidetud, samas on saadud ka siit vaadates üsna üllatavaid kaotusi.

Senistes mängudes on suurimad punktitoojad olnud kauaaegne Ungari koondislane, varem nii Itaalia kui Hispaania liigas leiba teeninud Peter Lorant ning ameeriklased Kasey Hill, kes kevadel lõpetas NCAA-karjääri väga tugevas Florida ülikoolis, ja Alandise Harris, kes pärast ülikooli on profina mänginud Jaapanis ja Liibanonis.

Samuti on kontrollmängudes silma paistnud Luka Markovics ning veel üks kevadel NCAA-karjääri lopetanud ameeriklane DJ Fenner. EM-finaalturniiril kaasa teinud tsenter Akos Keller ei ole seniste mängude põhjal hinnates veel õiget hoogu sisse saanud ning meeskonna ainus varemgi Euroopas mänginud Ameerika korvpallur Trevis Simpson on klubi kodulehe andmetel vigastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles