Blogi: Eesti jalgpallikoondis purustas Gibraltari ning kordas ajaloo suurimat võitu (14)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis viigistas Kreekaga
Eesti jalgpallikoondis viigistas Kreekaga Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS

Eesti jalgpallikoondis alistas MM-valiksarja kohtumises võõrsil Gibraltari koguni 6:0. Ühtlasi on tegu Eesti koondise kõige suurema võiduga nii valiksarjades kui võõrsilmängudes. Joonas Tamm sai kirja kübaratriki, ühe värava lõid Siim Luts, Mattias Käit ja Sergei Zenjov.

Kohe avavilest ründavalt mängima tulnud Eesti äratati korralikult üles 4. minutil, kui Gibraltari ründaja sai karistusalajoonelt löögile, kuid Eesti õnneks tabas posti. Kuid see oli ka sisuliselt ainus Gibraltari hea võimalus esimesel poolajal.

Edasi oli mäng täielikult Eesti kätes. 10. minutil viis Siim Luts Eesti Konstantin Vassiljevi antud nurgalöögist juhtima, 29. minutil lõi Mattias Käit oma koondisekarjääri neljanda ning Gibraltarile juba kolmanda värava, 38. minutil karistas Sergei Zenjov ära Gibraltari värava all tekkinud segaduse. Avapoolaja tõrvatilgaks meepotis oli aga Vassiljevi vigastus.

Teist poolaega alustas Eesti samuti teravalt. 52. minutil lõi üllatuslikult põhirivistuses ründajana alustanud Joonas Tamm 4:0 ning kümmekond minutit hiljem sai Tamm kirja ka oma karjääri teise värava – 5:0. Kübaratriki vormistas Tamm 77. minutil.

Viimati lõi Eesti jalgpallikoondislane ühes mängus kolm väravat 1996. aastal, kui Indrek Zelinski lõi kübaratriki Indoneesia vastu.

Eesti jalgpallikoondise ajaloo suurim võit oli enne tänast samuti 6:0. See võit pärines aga juba 1928. aastast. Valikmängude suurim võit oli enne tänast 5:0 Fääri saarte vastu 1998. aastal ning suurim võõrsilvõit pärines 2012. aastast, kui Belgradis oldi 3:1 parem Serbiast. Ehk Eesti 6:0 võit Gibraltari üle purustas kaks rekordit ning kordas ühte. 

ENNE MÄNGU

Viimane koondisepaus kujunes Eesti jaoks edukaks. Võõrsil tehti 0:0 viik Kreekaga, kodus alistati üleminutite väravast 1:0 Küpros. Gibraltaril on viimastest mängudest aga ette näidata 0:9 kaotus Belgialt ning 0:4 kaotus Bosnia ja Hertsegoviinalt.

MM-valiksarjas on Eesti enne kahte viimast mängu 8 punktiga viiendal ehk eelviimasel kohal. Gibraltar pole valiksarjas teeninud aga ühtegi punkti ning alagrupis ollakse selgelt viimasel kohal. Eestil on alagrupis võimalik reaalselt mängida veel neljanda koha peale. Praegu on neljandal positsioonil 10 punkti teeninud Küpros, kes mängib täna kodus Kreekaga ning teisipäeval võõrsil Belgiaga. Eesti võõrustab MM-valiksarja viimases kohtumises teatavasti Bosnia ja Hertsegoviinat.

Enne kohtumist rääkis koondise peatreener Martin Reim, et koondis on treeningutel valmistunud eelkõige ründavaks mänguks. «Lähme kindlasti ründavamalt peale kui Kreeka vastu võõrsil. Aga kõik oleneb ka vastastest, kui palju nad rünnata lasevad. Meie stiil, et lähtume vastastest, on jätkuvalt sama,» ütles Reim. «Oleme rõhku pannud rohkem palliga mängule, mis ei tähenda, et me teised mänguelemendid oleksime unarusse jätnud. Peame õppima olema favoriidiseisuses, kuigi neid mänge on suhteliselt harva.»

Samas loodab Gibraltari peatreener Jeff Wood loodab Eesti vastu kätte saada aga esimese ametliku punkti. «Muidugi ootame oma esimest punkti. See on vaid aja küsimus, punkt ei ole enam kaugel,» ütles ta eilsel pressikonverentsil.

Küll aga ei pea Wood Eestit nõrgaks meeskonnaks. «Kindlasti ei ole Eesti alagrupi kõige nõrgem. Ütleksin, et peale Belgiat on tase suhteliselt ühtlane.»

Teistes Eesti alagrupi mängudes lähevad täna vastamisi Bosnia ja Belgia ning Küpros ja Kreeka.

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles