POSTIMEES PORTUGALIS Kolm järeldust Eesti koondise suurest võidumängust Gibraltariga (1)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondis
Eesti jalgpallikoondis Foto: Raul Mee

Eesti jalgpallikoondis alistas MM-valikmängus 6:0 Gibraltari. Joonas Tamm sai kirja kübaratriki, ühe värava lõid Siim Luts, Mattias Käit ja Sergei Zenjov. Postimees tegi tänasest võidumängust kolm järeldust.

Üllatusvalik õigustas end

Kui enne mängu eeldati, et Eesti algrivistuses astub ründajana väljakule Henri Anier, siis Martin Reim otsustas kõiki üllatada ning pani tipuründesse mängu hoopis viimased kaks hooaega Tallinna Floras keskkaitsjana mänginud Joonas Tamme.

Tagantjärele võib öelda, et valik õigustas end. Esiteks lõi Tamm Eesti 4:0 ja 5:0 ja 6:0 väravad. Teiseks oli tema roll vähemalt kahe värava puhul suur. Käidi väravale andis ta resultatiivse söödu ning Zenjovi värava puhul sai kirja n-ö passiivse söödupunkti.

Kas kasutada Tamme ka edaspidi ründes põhirivistuse mehena ründes? Nagu Reim ise ütles, teeb ta koosseisuvalikud alati lähtuvalt vastasest. Gibraltari-suguse vastasega oli Tammel aega palli rahulikumalt omaks võtta, kui seda lubaks näiteks Bosnia kaitsjad. Samuti loodeti täna kõvasti äärtelt teravust luua ning õhuvõitluses tugevat Tamme targetmanina kasutada.  Järgmises mängus alustab algrivistuses tõenäoliselt ründajana ikkagi Anier. Esiteks on mänguiseloom teistsugune, teiseks sai Tamm täna harjumatult suure koormuse.

Rekordit korrati, aga uus jäi püstitamata

Eesti jalgpallikoondis oli ajaloo suurima võidu lävel. 89 aastat tagasi alistati Leedu koondis samuti 6:0. Vabalt võinuks tänane mäng lõppeda ka seisuga 7:0, 8:0 või 9:0, kuid patt oleks siinkohal rekordi mittelöömise üle nuriseda. Eesti jalgpallurid realiseerisid võimalusi väga hästi ning üksikuid realiseerimata võimalusi võiks nimetada antud mängu puhul loomulikuks kaduks. Kuigi koondislasi endeid ilmselt ajaloo suurima võidu jahtimine nii väga ei huvita, peab tõdema, et tõenäoliselt nii pea võimalust uuesti rekordit proovida ei tule. Jah, koondis mängib Okeaanias jalgpalli väikeriikidega, kuid sinna sõitev koondis ei ole kindlasti mitte sedavõrd tugeva löögirusikaga.

Lõpuks suudeti standardolukordadest resultatiivsed olla

Eesti koondis pole ammu standardolukordadest niivõrd täpne olnud. Täna sündis standardolukordadest neli väravat – üks nurgalöögist, üks karistuslöögi tsenderdusest ning kaks küljeaudist. Nii Tamm kui Reim tunnistasid, et selles treeninglaagris pandi standardolukordadele palju rõhku. Kui saavutada selliste olukordade lahendamisel stabiilsus, oleks Eestil suurte koondiste vastu tagataskus tugev trump.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles