Balta vigastusest paranemine ei ole kulgenud loodetud tempos

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenija Balta vigastas viimasel hüppel vasaku jala reielihast, lisaks teeb talle valu parema jala põlv.
Ksenija Balta vigastas viimasel hüppel vasaku jala reielihast, lisaks teeb talle valu parema jala põlv. Foto: Liis Treimann

Kaugushüppe Euroopa sisemeister Ksenija Balta teatas, et alustab tänavust suvist võistlushooaega tavapärasest hiljem, maikuu teisel poolel.

Hooaja alguse edasilükkamise põhjuseks on talvel saadud põlvetrauma, mis sundis muutma ettevalmistava perioodi treeningplaane ja sellest lähtuvalt ka suvist võistlusgraafikut.

Treener Andrei Nazarovi sõnul ei ole Balta vigastusest paranemine kulgenud loodetud tempos. «Vigastatud koht annab mõnes asendis ja teatud liigutustega veel tunda, kuid paranemismärgid on olemas,» ütles Nazarov. «Kui paranemine jätkub samas rütmis, võib loota, et erialaste jooksu- ja hüppetreeningutega saame alustada mai teises pooles. Sel juhul võiks hooaja avastardi tegemine tulla kõne alla kõige varem juuli alguses. Praegu on Ksenija ettevalmistusfaasis, kus enim aega kulub taastusravile. Kõik jooksutreeningud toimuvad basseinis ja kehalise ettevalmistuse mitmekesistamiseks on neli korda nädalas treeningkavas pilates. Erialaste treeningute osakaal on suhteliselt väike, kuivõrd oht jalga uuesti vigastada on veel väga suur.»

Eesti kergejõustikukoondise arsti dr Mihkel Mardna sõnul ei ole Baltal talvel saadud parema põlve trauma tagajärjel tekkinud kõrealune põrutuskolle täiel määral paranenud ning on koormuste korral jätkuvalt valulik.

«Tehtud uuringud näitasid, et reieluu sisemise põnda kõhre all on ~1,5 cm läbimõõduga luuturse ala. Seda tüüpi vigastused paranevad oluliselt kauem kui näiteks lihastraumad. Praktika on näidanud, et täielikuks paranemiseks läheb aega orienteeruvalt 2-3 kuud. Selle konkreetse trauma puhul ei ole operatiivne sekkumine vajalik,» rääkis Mardna. «Et paranemine toimuks võimalikult kiiresti, tuleb hetkel välistada teatud tüüpi treeningud, ehk teisisõnu tuleb vältida harjutusi, kus põlveliigeses tekib suur vertikaalne kompressioon. Prognoosi kohaselt saab Ksenija alustada erialaste treeningutega mai lõpus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles