Andrei Jämsä lõhkas Pärnu jõel üllatuspommi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Jämsä.
Andrei Jämsä. Foto: Fred Killing


Kui head sõbrad ja treeningukaaslased Andrei Jämsä ja Tõnu Endrekson pea kõrvuti katsevõistlusel finišijoone ületasid, hüüdis viimane: «Kõva mees oled, Andrei!»



Jämsä vaid kehitas õlgu, muigas heatahtlikult ja vastas: «Ah, mis seal ikka! Ju siis täna polnud lihtsalt sinu päev.» Tagasihoidlik reaktsioon. Vaatamata sellele, et võit tuli nii talle endale kui ka kogu sõuderingkonnale väikse üllatusena.

Jättis ju Jämsä selja taha nii Tõnu Endreksoni, Kaspar Taimsoo, Allar Raja, Igor Kuzmini kui Vladimir Latini. Ehk siis kogu Eesti sõudeparemiku.

Ent Jämsä teadis, et tema jaoks on tegu vaid vaheetapiga. Märksa olulisem võistlus seisab ees täna, kui ta koos Igor Kuzminiga paarisaerulisel kahepaadil MM-pronksidele Kaspar Taimsoole ja Allar Rajale vastu üritab hakata. Tõsi, asjatundjate hinnangul on see võrdlemisi keeruline ülesanne.

Eriti just võrreldes Jämsä ja Kuzmini taset ühepaatidel. Viimane kaotas eile oma paarilisele 16 sekundiga.

«Loomulikult pole hea, kui üks teisele nii paljuga kaotab! Aga tean, et Igor on tegelikult heas seisus. Treeningul näitas ta testidel elu parimat vormi. Võimalik, et ta pole lihtsalt raskest treeninguperioodist veel päris ära taastunud. Pealegi, oleme ka varasemalt koos kahesel häid tulemusi näidanud,» arutles Jämsä.

Ent mis saab siis, kui Taimsoo ja Raja osutuvad kahepaadil siiski võitmatuks? Millisesse paati siis istuda? «Selle peale ei taha ma mõelda! Ma tõesti ei tea, mis siis saab. Neljasesse väga hea meelega istuda ei tahaks, et taas jeeli-jeeli B-finaali koha eest võidelda. See pole minu jaoks motiveeriv,» vastas Jämsä.

Eesti Sõudeliidu peatreener Jaan Tults vastas selle peale vaid: «No siis ei jäägi neil muud üle, kui Taimsoost ja Rajast parem olla.»

Parem ei tule olla aga mitte üksnes tänasel võistlusel. MMile pääsev paatkond pannakse välja kolme osavõistluse alusel. Lisaks katsevõistlusele on olulised ka maikuus peetavad Eesti karikavõistlused ja MK-sarja esimene etapp Münchenis.

«Minu arvates on selline süsteem õigustatud. Varem oli kõik natuke liiga jäik. Mis siis, kui katsevõistluse ajal pole sportlase jaoks lihtsalt parim päev? On olnud mõni haigus või muu takistus?

Nüüd on kolm võistlust ja see peaks piisav olema,» kinnitas Jämsä, kes viimati võidutses katsevõistlusel viis aastat tagasi.

Tultsi sõnul pakubki tänavusel sõudehooajal kõige enam põnevust Raja-Taimsoo ja Jämsä-Kuzmini duell. Pärast hooaja esimest MK-etappi on selge, kummad peale jäävad.

Ühepaatidel on asi selge, sest Endreksoni ettevalmistust keegi segama ei hakka. Vaatamata sellele, et vähemalt eile ­oodati temalt märksa enamat, kui ta pakkuda suutis. «Kui on näha, et Endrekson ei suuda ühepaadil medalikonkurentsi sekkuda, tuleb järgmisel hooajal paadid üle vaadata. Tõnu on ju medalimees ja siis peame talle selleks sobiva paatkonna leidma. Sellisel juhul võib järgmisel hooajal ka neljane kõne alla tulla,» vihjas Tults.

Ette ei tasu Tultsi sõnul siiski rutata – küll tänavune hooaeg annab arutust. Siis tehakse ka vajalikud otsused.

Endrekson ei lase aga mingisugustelgi kõhklustel tekkida. «Mina ise tean, et liigun õiges suunas, ja las teised targutavad, kui tahavad. Teen oma tööd rahulikult edasi,» kinnitas Tatjana Jaansoni juhendamisel treeniv Endrekson.

TABLOO

Sõudmise katsevõistlus

1. Andrei Jämsä 6.46,11, 2. Tõnu Endrekson 6.46,36, 3. Kaspar Taimsoo 6.50,13, 4. Allar Raja 6.52,21, 5. Igor Kuzmin 7.02,26, 6.Vladimir Latin 7.03,75.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles