Ajaloolised sähvatused: jalgpalli MM mäletab vägevaid debütante

Kris Ilves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo Demokraatlik Vabariik - Brasiilia (1974)
Kongo Demokraatlik Vabariik - Brasiilia (1974) Foto: Kuvatõmmis videost

Järgmisel aastal toimuvatele jalgpalli maailmameistrivõistlustele kvalifitseerusid esmakordselt Islandi ja Panama koondised. MM-finaalturniiri ajalugu mäletab mitmeid vägevaid rahvuskoondised, kes pärast debüüti pole enam jalga tippseltskonda tõstnud.

1. Indoneesia (1938) – tol ajal Hollandi lipuvärvides mänginud koondis langes Prantsusmaal toimunud turniiril konkurentsist esimeses ringis ehk 16 parema hulgas. Meeskonnad mängisid koheselt play-off-ringi, kus Indoneesia tunnistas hiljem hõbedase autasu teeninud Ungari 6:0 paremust. Ükski teine Aasia riik polnud enne Indoneesiat MM-finaalturniirile jõudnud.

2. Kongo Demokraatlik Vabariik (1974) – endise nimega Zaire koondise turniir Lääne-Saksamaal kujunes sisuliselt õudusunenäoks – väravate vahe 0:14. Alagrupi esimeses kohtumises jäädi 0:2 alla šotlastele, teises mängus tunnistati Jugoslaavia 9:0 paremust. Riigipea Mobutu Sese Seko sõnas, et kui rahvuskoondis kaotab rohkem kui nelja väravaga, pole mängijatel luba kodumaale naasta. Viimases matšis jäädi brasiillastele alla «ainult» 0:3.

Kongo DV pole minetanud võimalust pääseda 2018. aasta suurturniirile. Sinna jõudmiseks peavad nad viimases valiksarja mängus alistama Guinea ning lootma, et Tuneesia kaotab Liibüale. Seejärel hakkab mängima väravate vahe, mis on praeguse seisuga Tuneesia kasuks.

3. Kanada (1986) – kanadalased tegid MM-debüüdi Mehhikos. Sarnaselt eelnimetatud koondistele lõppes ka nende turniir üsna varakult ja nukralt. Alagrupis mindi vastamisi Prantsusmaa (0:1), Ungari (0:2) ja Nõukogude Liidu (0:2) koondistega. Esimeses mängus Prantsusmaaga lõi kohtumise ainsa värava endine Euroopa jalgpalliliidu president Michel Platini, prantslased lõpetasid turniiri kolmanda kohaga.

4. Haiti (1974) – Lääne-Saksamaal kõik mängud kaotanud Haiti tegi omamoodi ajalugu. Nendele löödi küll tosin väravat, kuid võrku suutsid sahistada ka nemad – ja veel millisel moel. Emmanuel Sanon mängis alagrupi esimeses mängus osavalt üle legendaarse Itaalia väravavahi Dino Zoffi ning avas mänguskoori. Tõsi, lõpuks olid itaallaste võidunumbrid 3:1. Hiljem kohtusid Haiti mängijad Poola (0:7) ja Argentinaga (1:4).

5. Iraak (1986) – riigi olümpiakomitee ja jalgpalliliidu pealik Uday Hussein ähvardas mängijaid, et kui tulemused jäävad kesiseks, peavad nad oma tegude eest vastutama. Iraak kuulus ühte alagruppi Mehhiko (korraldajamaa), Paraguay ja Belgiaga. Viimasele õnnestus üks värav lüüa, matš lõppes 1:2 kaotusega. Mehhiko ja Paraguay teenisid 1:0 võidud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles