Kerde arvates pole hooaja alguseks häid lahendusi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Kerde üritab hoolealustele mängujoonist selgitada.
Üllar Kerde üritab hoolealustele mängujoonist selgitada. Foto: Sille Annuk

Tihti loovad inimesed endale kujutluspildi ja hakkavad pimesi uskuma. Üllar Kerde sõnul osutus lootus Rocki korvpallimeeskonna imele alusetuks.



Hooaja eel kirjutati ja räägiti, et Tartu Rockil õnnestus kokku panna Eesti mõistes enneolematult hea meeskond. Optimismilainel süvenes arvamus, et tartlased kerkivad tänavu Balti liigas tegijate hulka ning kinnitavad kanda tugevuselt teises eurosarjas Eurocupil.


Tegelikult on Rockil Balti liiga tabelis võit ja kaks kaotust, teisipäeval pudeneti aga eurosarjast jube esimeses eelringis.


Mullu oli sama seis


Eestis tundmatule Austria klubile allajäämine tekitas fännides palju meelepaha, ent Kerde hinnangul on raske hoolealustelt paremat mängu oodata. Samasuguses seisus oldi ka aasta tagasi ning treeneri arvates polnud tänavu võimalik midagi muuta.


«Miks ei saa isegi Leedu ja Läti tippklubid hooaja alguses jalgu alla? Seepärast, et koondises mänginud meestele pole võimalik praegu tippvormis olla,» mõtiskles Kerde. «Lahendus oleks, kui klubid ei annaks mehi koondisse, kuid see pole reaalne.»


Kerde meenutas, et mõned aastad tagasi heideldi EM-valikturniiridel novembris ja jaanuaris, nüüd on koondise mängud koondatud suveperioodile. Palluritele tähendab see suurt koormust ning puhkeaeg jääb väga lühikeseks.


«Väikeriikidel pole praeguse süsteemi juures mingit võimalust – alati leidub mängijaid, keda tuleb pärast hooaega ravida. Küsimus on vaid selles, kas ohverdada koondis või klubi,» märkis Kerde. «Normaalseks lahenduseks pole ühtegi varianti.»


Kerde sõnul on ta käsutuses heal tasemel korvpallurid, ent nad olid peaaegu kõik mõne koondisega seotud. «Eesti koondise tegemistes osales seitse eestlast ja kaks grusiini, lisaks olid kolm meest noortekoondise hingekirjas,» loetles Kerde. «Tanoka Beard ja Kristo Aab olid ainsad, kes sellest kadalipust pääsesid.»


Rocki möödunud hooajal Eesti meistriks tüürinud Kerde rääkis, et mõttes kirub ta oma otsust asuda koondise peatreeneriks. «Klubile tegin sellega kindlasti karuteene,» möönis ta.


Koondisest klubisse tulles on vähemalt lühiajaline langus paratamatu. «Tegelikult on see emotsionaalne küsimus – mängijad keskenduvad üheks tipuks, ent paar nädalat hiljem peavad nad klubi eest uuesti vormis olema. See on väga raske.»


Rollid paigas


Positiivseid nihkeid on treener siiski hoolealuste tegutsemises märganud. Ta juhtis tähelepanu sellele, et meeskonna liidrid Tanel Tein ja Gert Kullamäe liiguvad juba parema vormi poole, lähiajal ootab ta ka Viktor Sanikidze avanemist. Seevastu Georgi Tsintsadze peaks oma tavapärase taseme saavutama alles novembris.


«Tegelikult on meeskonnas rollid paigas, küsimus oli vaid Teinis, keda ei saanud jalavalu tõttu kohe kasutada,» nentis Kerde.


Järgmisel nädalal peab Rock kodus kaks Balti liiga kohtumist, kui külla tulevad Riia ASK ja Barons. Kerde usub, et nende mängude eel ollakse paremas seisus. «Liigume samm-sammult edasi ja püüame asju lahti rääkida – just rääkimine on meid aidanud,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles