Dopinguga patustanud Venemaa hokitäht vabanes karistusest ennetähtaegselt

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa jäähokimängija Danis Zaripov
Venemaa jäähokimängija Danis Zaripov Foto: Alexey Kudenko/Sputnik

Rahvusvaheline jäähokiliit IIHF vähendas dopinguga vahele jäänud venelase Danis Zaripovi karistust kahe aasta pealt kuuele kuule.

Eelmised neli hooaega Venemaal baseeruva jäähokiliiga KHL klubis Magnitogorski Metallurg mänginud 36-aastane Zaripov jäi vahele stimulantide kasutamisega tänavu kevadel ning sai Rahvusvaheliselt Jäähokiliidult (IIHF) 2019. aasta 22. mail lõppeva võistluskeelu.

Zaripov kaebas otsuse edasi Rahvusvahelisse Spordikohtusse (CAS) ning esitas samal ajal palve WADAst mõnevõrra erinevate dopingureeglitega NHLile – kommertsliigana, mis ei allu IIHFile, on neil selleks võimalus – anda talle mänguluba. NHL rahuldaski venelase soovi koheselt ning Zaripov võis koheselt klubikarjääri jätkata.

Põhilisena toodi välja NHLi ja WADA dopingureeglite erinevus, millest tulenevalt poleks Zaripovi proov ilmselt NHLis võistluskeeldu kaasa toonud, sest pseudoefedriin pole NHLis keelatud ainete nimekirjas. Lisaks leidis NHL, et Zaripovi juhtumi menetlusel oli protseduurilisi küsitavusi, millest põhiline on tõik, et sisuliselt ei antud mängijale võimalust oma positiivset proovi selgitada. Lõpetuseks toodi välja, et senise pika klubi- ja koondisekarjääri jooksul polnud Zaripov kunagi andnud positiivset dopinguproovi.

«Ta eitab kardinaalselt väidet, justkui tulenenuks positiivne proov teadlikust käitumisest. /…/ Ning on nõus hea tahte märgina allutama end NHLi tavapärasest testimisprogrammist tihedamale kontrollile juhul, kui ta peaks mõne klubiga lepingu sõlmima,» põhjendas NHL.

Zaripov oli otsuse üle tänulik. «Soovin jätkata profikarjääri Põhja-Ameerikas ning olen NHLile nende otsuse üle tänulik. Kuigi mul avanes nüüd võimalus mängida maailma parimas jäähokiliigas, jätkan protsessi CASis eesmärgiga tõestada oma süütust,» sõnas hokimängija augustis.

Nüüd see õnnestuski. IIHF leidis, et venelane oli pruukinud dopingut endale teadmata ning juba sel neljapäeval on Zaripov kõigist karistustest prii. Nõnda saab mees valmistuda ka taliolümpiamängudeks.

Zaripov on neljakordne KHLi tšempion, kes kogunud 436 liigas peetud kohtumises 256 resultatiivsuspunkti. Lisaks on Zaripov kolmekordne maailmameister ja esindas Venemaa koondist 2010. aasta taliolümpial. Kohe pärast NHLi otsust asuti ääreründajat seostama nii Vegas Golden Knightsi kui ka New York Rangersiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles