Eesti maastikurattaspordi 125. hooaeg tuleb pingeline ja põnev

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Rattamaraton.
Tartu Rattamaraton. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

2011. aasta hooaeg tõotab Eesti maastikurattakalendris kujuneda taaskord mitmekesiseks ja põnevaks. Kodustel maastikuradadel toimub tänavu 30 EJL kalendrisse nimetatud maastikurattavõistlust, millest kaks kuulub ka UCI (Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu) võistluskalendrisse.


UCI II-kategooria võistlus Tallinna Sadam GP, nagu ka Tartu Rattamaraton ja Elion Estonian Cup maratonidesari, toovad koduste tippude kõrval starti ka tugevad konkurendid lähinaabrite juurest ning mujalt Euroopast, lisaks kümneid tuhandeid harrastajaid Eestist.

Eesti edukaim maastikurattur Maaris Meier on maailma edetabelis 45. kohal – sedavõrd kõrget reitingupositsiooni maastikuratta edetabelis pole enne Maarist saavutanud veel ükski eestlane saavutanud. Olulisemad suurvõistlused Maarise jaoks, lisaks MK-etappide kõrval, on Sloveenias toimuv esimese kategooria võistlus GP Ravne Enduro Specialized, Universiaad, EM ja MM. Kindlasti osaleb Meier 9. juulil toimuval Tallinna Sadam GP-l ja Eesti maastikurattakrossi (XCO) meistrivõistlustel 17.juulil Rakkes. Maarise eesmärk on tõusta käesoleva aasta lõpuks UCI reitingus 40 parema hulka.

Rahvusvahelisi reitingupunkte jahib olümpiaks valmistudes ka Martin Loo, kelle eesmärgid tänavusel hooajal on jõuda UCI reitingutabelis 50-ne hulka. Seni on Martin sõitnud valdavalt UCI võistluseid ning see muster jätkub ka edaspidi. «Kavatsen osaleda kõigil  MK-etappidel, EM-il ja MM-il – koguda punkte, võistluskogemust ja kõrgeid kohti.» ütles Loo. Kindlasti osaleb Martin Loo käesoleva aasta Eesti maastikurattakrossi (XCO) meistrivõistlustel Rakkes 17.juulil.

Eesti läbi aegade parim maastikumaratoni sõitja, 2009. aasta maastikurattamaratoni Euroopa meister Allan Oras on samuti käesolevaks aastaks seadnud kõrged eesmärgid ja valmistub tõsiselt 25. juunil Itaalias toimuvateks  maailmameistrivõistlusteks. Allani sõnul, rada talle sobib. «Tunnen endas jõudu  ja näen võimalust võistelda kõrge koha nimel,» kinnitab Oras.

Lisaks kavatseb tippsõitjatest kõrgetasemelise tulemuse nii maastikurattamaratoni EM- kui MM radadel teha Erki Pütsep. «Eestis on ambitsioon võita Elion Estonian Cup sarivõistlus ja kindlasti osalen ka Tallinna Sadam GP maastikurattakrossis,» kinnitas Pütsep.  

Eestis suurima osavõtjaskonnaga maastikuratta rahvaspordiüritused on septembri kolmandal pühapäeval toimuv 14. Tartu Rattamaraton (2010: enam kui 5000 osalejat) ning maikuust – septembrini toimuv kaheksast etapist koosnev üle-eestiline Elion Estonian Cup rattamaratonide sarivõistlus (2010: keskmiselt 1744 ratturit igal etapil), mille 11. hooaja avavõistlus toimus möödunud laupäeval Rõuges. Elion Estonian Cup peakorraldaja Allar Tõnissaare sõnul on Elion Estonian Cup maratonidesarja osalejate arv igal aastal kasvanud ja tegi ka tänavu nii terveks sarjaks registreerunute  kui ka võistkondade osas rekordi. «Niisamuti on kasvanud ka rattamaratonide sarjas osalejate keskmine treenitus ja tase,» kinnitas Tõnissaar.

Elion Estonian Cup maratonidesarja kõrval väärib Eesti maastikurattakalendris esiletoomist ka olümpiakrossi (XCO) formaadis toimuv Team Rattapood Cup, mis on eriti populaarne noorte hulgas. Võistlussarja peakorraldaja Jaanus Prükkel’i sõnul kuulub tänavu sarja koosseisu  5 etappi  aprillist kuni septembrikuuni. «Team Rattapood Cup rattasarja eesmärk on anda eelkõige noorratturitele aga ka Eesti eliidile ning aktiivsetele harrastajatele võimalust olümpiakrossi formaadis võistlust, kus rattavalitsemisega seotud tehnilised oskused on määrava tähtsusega ,» selgitas sarja peakorraldaja.

9. juulil Tallinnas Nõmme Spordikeskuses toimuv XCO võistlus Tallinna Sadam GP toob MTB Estonian Weekendi raames Eestisse mainekaid maastikurattureid üle kogu Euroopa. 2010. aastal võitis nii Tallinna Sadama GP kui sellele järgnenud Elion Estonian Cup sarja Kalevipoja Rattamaratoni maailmameister Christoph Sauser, Šveitsist. MTB Estonian Weekendi korraldaja Sulev Lipu sõnul on see tähelepanuväärne võistlus kuna Tallinna Sadam GP on ainus UCI reitingutabelisse kuuluv XCO-võistlus Eestis. «Tänu võistluse peasponsor Tallinna Sadamale avaneb meil selle võistluse ja MTB Estonian Weekend raames võimalus tuua Eestisse tipptasemel rahvusvahelisi maastikurattureid ning pakkuda Tallinnas publiku jaoks haaravat ja kõrgetasemelist maastikurattavõistlust,» kommenteeris Sulev Lipp.

Möödunud aastal käivitunud Arco Vara Maastikuratta reitingutabelisse kuulus 2010. aastal 25 võistlust. Reitingutabelisse said punktid kirja 231 meest ja 171 naisratturit, kokku  31 rattaliidu liikmesklubist. Ka tänavu kuulub reitingutabeli punktiarvestusse 25 võistlust, seal hulgas kõik Eesti MV mägirattavõistluste distsipliinid.

Eesti Jalgratturite Liidu peasekretäri Urmas Karlsoni sõnul on 125. jalgrattahooaeg juba aktiivselt käimas - esimesed Eesti meistrimedalite komplektid talikrossis jagati  märtsis.  Talikrossi 2011. aasta Eesti meister on Caspar Austa, naistest Laura Lepasalu ja U23 vanuseklassis Sten Sarv.

Tänavu möödub juba 125 aastat sellest kui Viljandis, Tartus ja Paides alustati esimeste rattaühingute organiseerimisega. Eesti Jalgratturite Liidu presidendi Jaan Tootsi sõnul on jalgrattasport olnud sellest ajast alates Eesti spordiliikumise oluline osa, mis läbi aastate on maailmas Eestile palju kuulsust ja tuntust toonud. «Olenemata majanduskeskkonnas toimunud kõikumistest ja isegi riigikorra muutustest, on Eesti jalgrattasport jätkanud kindlat arengut,» kinnitas Toots, kelle sõnul on jalgrattaspordi harrastajate hulk stabiilses kasvutrendis. «Just siin ongi oluline tähtsus 15-20 aastat tagasi Eestisse jõudnud  maastikurattaformaadil,» lisas EJL president. Tootsi sõnul on suurte osalejaskondadega  maastikurattavõistluste korraldamine võimaldanud ala juurde tuua tuhaneid uusi harrastajaid ning seda just viimase kümnekonna aasta jooksul. «Neist võistlustest kasvab välja üha uusi Eesti maastiku- ja maanteratta tipptegijaid,» sõnas Toots.  
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles