Kui palju peegeldab lekkinud salajane dopingunimekiri tõde?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustad pilved on kogunenud kahtlusaluste meeskondade pingerea tippu kuuluva RadioShacki pea kohale, väikese vahega järgneb Astana.
Mustad pilved on kogunenud kahtlusaluste meeskondade pingerea tippu kuuluva RadioShacki pea kohale, väikese vahega järgneb Astana. Foto: AFP/SCANPIX

Cofidise ratturi Rein Taaramäe sõnul ei kiirustanud tema meeskonna arst avalikkuse ette lekkinud UCI dopingunimekirja andmeid ümber lükkama, väites, et saladokumendis leidub palju tõtt.


Itaalia velotuuri kõrval pakub jalgrattamaailmas palju kõneainet eelmisel nädalal Prantsusmaa spordilehes L’Equipe avaldatud rahvusvahelise alaliidu (UCI) salajane dokument, kus mullusel Tour de France’il osalenud sportlased on neilt võetud vereanalüüside põhjal kategooriatesse jagatud.

Sportlaste lahterdamisel lähtuti bioloogilise passi ja enne Touri võetud vereproovide näitajatest. Mida väiksem on ratturi ees olev arv, seda vähem UCI teda kahtlustab. Ainsa eestlasena eelmisel Touril startinud Rein Taaramäe (Cofidis) kuulub esimesse gruppi ehk puhtaimate ratturite sekka. Indeks oli laes Jaroslav Popovitšil (RadioShack) ja Carlos Barredol (Rabobank), kolmekordne Tour de France’i võitja Alberto Contador (Saxo Bank) kuulub 5. gruppi.

Idaeurooplased luubi all

Meeskondadest on puhtaim Cofidis ning kõige rohkem kahtlustatakse RadioShacki ja Astanat. Rahvustest on enim luubi all Ukraina ja Kasahstani ratturid, usaldusväärseimad on aga prantslased.

Vahetult pärast uudise avaldamist selle «täiesti lolliks nimekirjaks» ristinud Taaramäe oli oma arvamust pühapäeva õhtuks muutnud. «Rääkisin sel teemal Cofidise arstiga ja nüüd pole ma oma seisukohas nii kindel. Arsti sõnul sisaldub nimekirjas palju tõtt,» sedastas koos Cofidise meeskonnaga Prantsuse Alpides laagris olev Taaramäe.

Paljud meeskonnad, kelle rattureid rohkem kahtlustatakse, on rõhutanud, et verenäitajate suure kõikumise põhjuseks on mäestikulaagrid. Cofidise arst aga ütles Taaramäele, et vereproovides analüüsitakse viit-kuut näitajat ja nende suhteid ning kõik need pole hõredamas õhus viibimisega seotud. «Arsti sõnul on ta paljudes ratturites pettunud,» lisas Taaramäe.

Tänavusel Pariisi-Nice’i tuuril 4. koha saanud Taaramäed edestanud Tony Martin ja Andreas Klöden kuuluvad 7. ning Bradley Wiggins 5. gruppi. Taaramäe ei soostunud nimekirja mõistetavatel põhjustel detailselt lahkama, öeldes vaid: «Dopinguga vahele jäänud ratturite kohta lugedes jooksevad teatud rahvused ja meeskonnad pidevalt läbi.»

Teatud jõujooned suure protestilaine esile kutsunud nimekiri siiski esile toob. Näiteks moodustavad puhtaimate meeskondade esineliku prantslaste Cofidis, Bbox Buoygues Telecom (uue nimega Europcar), FDJ ja Ag2r.

Taaramäe rääkis, et Prantsuse antidopinguprogramm küll kubiseb bürokraatiast, kuid kiitis selle efektiivsust. «Prantsusmaal tahetakse hakata lennujaamades sportlaste pagasit läbi otsima, et keelatud ainetega tegelejaid paremini tabada,» teadis Eesti parim rattur.

Eestis viibiv ja põlvevigastust raviv Kalle Kriit nimetas ratturite lahterdamist naeruväärseks, kuid möönis, et mõne mehe ees olev suur näitaja on õigustatud. «Samas on paljude ratturite maine saanud kahjustada,» nentis ta.

Tunnustatud Eesti spordiarst Mihkel Mardna tõmbas selle juhtumi puhul paralleele suusataja Andrus Veerpalu dopingusaagaga. «Enne kui pole ametlikku otsust langetatud, ei saa konkreetse inimese suunas näpuga näidata,» rõhutas Mardna. «Kuid igasuguse säärase nimekirja puhul kehtib ütlus: kus suitsu, seal tuld. Toon võrdluse tavaelust. Igal aastal jääb vahele joobes juhte, kuid suurem osa pääseb karistuseta ja enamik sõidab kaine peaga.»

WADA alustas juurdlust

Koos hispaanlase Carlos Barredoga kahtlusaluste tippu kuuluv ukrainlane Jaroslav Popovitš pole teemat kommenteerinud, küll on seda teinud tema meeskond RadioShack. «UCI-l on õigus selline nimekiri koostada, kuid me ei tea, millistel verenäitudel see põhineb. Touril kontrolliti meie rattureid korduvalt ja see on suurepärane,» sõnas RadioShacki pressiesindaja Philippe Maertens.

RadioShackil pole kavas Popovitšit ja 8. gruppi kuuluvat kasahhi Dmitri Muravjovi karistada, nagu tehti Vladimir Guseviga 2008. aastal, kui venelane toona Johan Bruyneeli juhitud Astanas tiimisisese kontrolli käigus ebanormaalsete näitudega proovi andis ning seejärel vallandati.

«Muravjov on hea näide. Me ei tea, miks ta kuulub 8. kategooriasse. Võib-olla sellepärast, et ta treenib Tenerifel – kõik seal harjutavad ratturid on nimekirjas kõrgel kohal. Muravjovil on madal hematokrititase ja selliste näitajatega ratturite puhul kahtlustatakse veredopingu kasutamist,» arutles Maertens.

Igatahes kaaluvad mitmed ratturid UCI kohtusse kaebamist ja Maailma Antidopinguagentuur alustas juurdlust nimekirja lekitaja leidmiseks.

Väljavõte uci dopingunimekirjast
Postimees tegi valiku UCI lekkinud nimekirja kuulunud 198st Tour de France’il osalenud ratturist
0 David Zabriskie, Samuel Dumoulin, Edvald Boasson Hagen, Lars Boom, Pavel Brutt, Fabian Cancellara, Simon Gerrans, Christophe Le Mével, Robert Hunter, Mark Renshaw, Rein Taaramäe, Thomas Vöckler
1 Sylvain Chavanel, Julian Dean, Jakob Fuglsang, Robert Gesink, Xavier Florencio, Ryder Hesjedal, George Hincapie, Aitor Pérez, Alan Pérez, Jerome Pineau, Aleksandr Pljustšin
2 Mark Cavendish, Stephen Cummings, Remy Di Gregorio, Oscar Freire, Thor Hushovd, Daniel Navarro, Stuart O’Grady, Rubén Pérez, Luis Leon Sanchez, Carlos Sastre, Fränk Schleck, Simon Spilak, Jens Voigt
3 Ivan Basso, Gerald Ciolek, Rui Costa, Damiano Cunego, Tyler Farrar, Juan Antonio Flecha, Maksim Iglinski, Vassili Kirijenka, Roman Kreuziger, Robbie McEwen, Sergio Paulinho, Joaquin Rodriguez, Andy Schleck, Paolo Tiralongo, Johan Van Summeren
4 Lance Armstrong, Janez Brajkovic, Cadel Evans, Andrei Grivko, Jesus Hernandez, Ignatas Konovalovas, Levi Leipheimer, David Millar, Luke Roberts, Samuel Sanchez, Christian Vande Velde, Nicolas Vogondy
5 Alessandro Ballan, Alberto Contador, Sergei Ivanov, Vladimir Karpets, Aleksandr Kolobnev, Karsten Kroon, Benjamin Noval, Nicki Sörensen, Aleksandr Vinokurov, Bradley Wiggins
6 Linus Gerdemann, Christian Knees, Alessandro Petacchi, Geraint Thomas
7 Jeremy Hunt, Andreas Klöden, Tony Martin, Christophe Moreau, Michael Rogers
8 David De la Fuente, Ivan Gutiérrez, Danilo Hondo, Matthew Lloyd, Iban Mayoz, Dmitri Muravjov, Rinaldo Nocentini, Konstantsin Siutsu, Jürgen Van Den Broeck
9 Deniss Mentšov
10 Carlos Barredo, Jaroslav Popovitš

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles