1:1! Müncheni MK-etapp otsustab kaheste saatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist neljapaati me tänavu ilmselt ei näe. Fotol paremalt Igor Kuzmin, Andrei Jämsä, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja.
Sellist neljapaati me tänavu ilmselt ei näe. Fotol paremalt Igor Kuzmin, Andrei Jämsä, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja. Foto: Fred Killing

Haudvaikus, tuhanded mõtted peas keerlemas, ärevus ja väike hirm eelseisva ees – selline oli Kaspar Taimsoo ja Allar Raja soojendus sõudmise karikavõistlusteks. Võistlusteks, mida nad pole kunagi varem nii tõsiselt võtnud.
 



Kell on 15.30 ja Pärnu jõel antakse start paarisaerulistele kahepaatidele. Õhus on tunda särinat, pinget, ootusärevust. Kas MM-pronksid Taimsoo ja Raja kaotavad ka teist korda Igor Kuzminile ja Andrei Jämsäle? Kas Eesti esipaatkond peab taas tundma kaotuskibedust?

Samad mõtted keerlesid peas ka asjaosalistel endil. «Mis saab siis, kui... » Kolme-nelja minutiga oli pinge läbi. Juba poolel distantsil oli Taimsoo ja Raja edu veenev. Seejärel panid nad sisse käigu, mis Kuzminile ja Jämsäle oli vastuvõetamatu. Lõpuks edestati põhikonkurente mäekõrguse eduga – ligi kümne sekundiga! Ületanud finišijoone, tõstis Taimsoo võidukalt rusika püsti ja lasi häälepaelad valla. Mõlema mehe õlgadelt langes justkui sajatonnine raskus.

Suurvõistluse tunne

«Meil oli seda võitu väga-väga vaja. Pinge oli suur. Teadsime, et vastased on väga tugevad. Me ise olime pärast katsevõistlust pigem taastunud kui tugevalt treeninud. Teinekord võib see ka karuteene teha. Seetõttu olime üsna suures teadmatuses,» nentis Raja pärast võistlust rahulolevalt. Taimsoo lisas kõrvalt: «Ärevus oli tõesti suur! Ma polnud närviline, aga tekkis lausa suurvõistluse tunne. Tegelikult ongi hea, et tugevad konkurendid on kõrval. See annab hea võistluseelse ettevalmistuse.»

Nüüd on paarisaeruliste kahepaatide seis 1:1. Otsustavaks saab järgmisel nädalavahetusel peetav Müncheni MK-etapp. Kes on sel jõuproovil eestlastest parim, pääseb kahepaadil ka Bledi MMile. Kes kaotab, peab istuma neljasesse, millel märksa väiksemad edulootused.

Mustemale stsenaariumile ei taha esialgu kumbki paatkond mõelda. Kõik neli panustavad vaid paarisaerulisele kahepaadile. «Juhul kui pärast Münchenit tehtaks meile ettepanek neljasesse istuda, siis me kindlasti kaaluksime seda. Aga samas oleme veendunud, et Kaspariga kahekesi oleks meil paremad võimalused tipus midagi ära teha,» nentis Raja.

Tegelikult otsustati hooaja eel sõudeliidu juhatuse koosolekul, et üht väga tugevat neljapaati tänavu ei moodustata.  Eesmärk on võimalikult palju paate olümpiale saata ja juhul kui Taimsoo, Raja, Kuzmin ja Jämsä neljase moodustaksid, jääksid eestlased paarisaerulisel kahepaadil tõenäoliselt olümpiapiletita. Kes Münchenis alla jäävad, peavad aga siiski neljasesse istuma.

Kuzmin ja Jämsä esialgu edasistele variantidele ei mõtle. Mõlemad on veendunud, et MK-etapil näidatakse juba sootuks teisest puust sõitu. Eesmärk pole alistada üksnes teine Eesti paatkond. Eesmärk on jõuda A-finaali ja end iseendalegi tõestada. «Pärast katsevõistlust tegime väga tugeva treeninguperioodi ja usun, et me pole kumbki sellest ära taastunud. Oleme kõik kaardid pannud MK-etapile ja olen veendunud, et siis me enam sellise rongi alla ei jää! Ma olen selles täiesti kindel!» lubas Jämsä.

Endrekson ärevil

Ent mis saab siis, kui ka Mün­chenis jäädakse Rajale ja Taimsoole siiski alla? «Ma ei taha selle peale mõelda. Eks siis tuleb kuhugi mujale istuda. Nagu praktika on näidanud, minul selles osas enam suurt sõnaõigust pole,» tõdes Jämsä, pettumusnoot hääles.

Legendaarse sõudja Jüri Jaansoni hinnangul on Taimsool ja Rajal konkurentide ees nüüd selge eelis. Laupäeval Pärnu jõel näidatud sõit oli selline, mille üle võiks juba natuke uhkegi olla. Seda enam, et võidu­emotsiooniga on märksa lihtsam võistlustulle asuda. «Taimsoo ja Raja näitasid ilusat sõitu. Aga seis on nüüd alles 1:1. Võistlus pole veel lõppenud! Loodetavasti suudavad Kuzmin ja Jämsä MK-etapil juba paremat sõitu näidata,» kinnitas Jaanson, kelle abikaasa Tatjana viimati nimetatud paari treenib.

Müncheni MK-etapp algab reedel ja koondislased sõidavad võistluspaika juba kolmapäeval. Nii Taimsoo ja Raja kui ka Jämsä-Kuzmini esimene eesmärk on pääseda finaali. Kui A-finaali ei pääseta, ei jää keegi neljast rahule.

Lisaks kahele paarisaerulisele kahepaadile saabub Münchenis tõehetk ka ühesel startiva Tõnu Endreksoni jaoks. «Pean kindlasti finaali pääsema. Muidu ei tea, mis minust saab,» kinnitas karikavõistlustel veenva eduga võitnud Endrekson. Oma ühepaadi-projekti pole mees usku kaotanud. Ta on kindel, et see oli õige otsus. «Tahtsin end ühesel proovile panna ja seda ma ka teen. Midagi kaotada pole. Seis läheb õnneks iga päevaga natuke paremaks ka,» kinnitas Endrekson.

TABLOO
Sõudmise karikavõistlused

Paarisaeruline kahepaat. 1. Taimsoo ja Raja 6.18,51, 2. Kuzmin ja Jämsä 6.28,25. Meeste ühepaat. 1. Tõnu Endrekson 7.00,39, 2. Vladimir Latin 7.08,64. Naiste ühepaat. 1. Kaisa Pajusalu 7.59,66, 2. Kaleria Raina 8.27,25. Meeste neljane (-) 1. Valeri Prosvirnin, Sten Villmann, Andrus Sabiin, Artur Maier 6.08,10, 2. Alo ja Kaur Kuslap, Sten Erik Anderson, Rauno Talisoo 6.13,62.
---------------------------------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles