Argentina fännid pole iidolist peatreenerist vaimustuses

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diego Maradona
Diego Maradona Foto: Reuters / Scanpix

Argentina jalgpallikoondise uueks peatreeneriks määrati legendaarne Diego Maradona, kuid Albiceleste poolehoidjad pole iidoli uuest ametist sugugi vaimustuses.


Kuigi suuresti tänu Maradona suurepärastele esitustele 1986. aastal, mis Argentinale ka teise ning seni viimase MM-tiitli tõid, pole koondise poolehoidjad treenerikogemusteta mehe koondise etteotsa määramise poolt. Veebilehe clarin.com korraldatud küsitlusel vastas 71 protsenti hääletanutest, et Maradona määramine uueks juhendajaks on nende meelest vale.


Maailma parima jalgpallurina mitmetes skandaalides keerelnud Maradonat on läbi aegade kimbutanud näiteks kokaiiniprobleemid ning nendest sai lõviosa oma karjääri jooksul Itaalia klubi Napoli värve kaitsnud mees üle alles hiljuti.


Muu hulgas tuleb Argentina koondisel leppida tõsiasjaga, et ühtegi sõpruskohtumist ei saa sinivalged Ameerika Ühendriikide ega Austraalia pinnal pidada, kuna Maradona on oma kahtlase maine tõttu teeninud nendesse riikidesse sissesõidukeelu.


«Koondise etteotsa saab kriminaal,» kuulutas üks vihane fänn Argentina koondise tegemisi kajastava blogi argentina.worldcupblog.org veergudel.


Teisalt ei olda rahul tõsiasjaga, et Maradona pole ennast treenerina veel tõestanud. Treeneripostil on ta olnud vaid aastal 1994, kui treenis Argentina kolmanda divisjoni klubi Textil Mandiyú, ning aastal 1995, kui oli lühikest perioodi Argentina meistriliiga klubi Racing Club de Avellaneda eesotsas.


«See on kohutav otsus, täielik segadus,» märkis veel üks kommentaator. «Tal pole ju mitte mingisugust kogemust. Ta võib olla hea motivaator, kuid taktikuna pole ta enda adekvaatsust mingil moel tõestanud.»


Kuid just Maradona maagiline karisma ning suur autoriteet võivad olla täna 48-aastaseks saava legendi trumbid. Näiteks igapäevaleiba FC Liverpoolis teeniv poolkaitsja Javier Mascherano arvas juba enne uue peatreeneri väljakuulutamist, et paljude meelest maailma läbi aegade parimaks jalgpalluriks peetav Maradona võiks olla õige mees koondise etteotsa.


«Ta suudab oma kogemuste baasil meeskonnale palju juurde anda,» rääkis Mascherano Daily Mailile. «Mitte keegi teine ei suudaks Argentina mängijaid nõnda tugevalt mõjutada.»


Selle argumendi tõid Argentina koondise poolehoidjate blogides välja ka paljud fännid.
«Lähtugem faktidest, kõik mängijad armastavad Maradonat,» märkis üks toetaja. «Mängijad mängiksid tema pärast, kuni veri ninast väljas. Tuleb positiivselt mõelda.»
Maradona, kelle paremaks käeks saab 1986. aastal MM-tiitli võitnud koondise loots Carlos Bilardo, on juba näidanud esimesi ilminguid, milline tema juhtimine välja hakkab nägema – koondislasi hakkab ta valima ainuisikuliselt.


«Mina olen ainus, kes meeskonna moodustab,» kuulutas Maradona, kuid leevendas oma türanliku väljaütlemist ja lisas, et kuulab ka abitreenerit: «Ma ei saa eirata meest, kes jalgpallist nii palju teab.»


Eelmine peatreener Alfio Basile pani ameti maha 16. oktoobril pärast Argentina 0:1 kaotust Tšiilile MM-valikturniiril. Pärast Basile lahkumist olid peamised kandidaadid lisaks Maradonale Argentina kuldse olümpiakoondise peatreener Sergio Batista ning kogenud Carlos Bianchi ja Miguel Angel Russo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles