Korvpallis piirdub protest vaid moraalse rahuldusega

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia Baronsi peatreener Karlis Muiznieks ei mõista kohtunik Mart Uuehendriku otsust.
Riia Baronsi peatreener Karlis Muiznieks ei mõista kohtunik Mart Uuehendriku otsust. Foto: Margus Ansu

Kuigi Riia Baronsi korvpalliklubi esitas teisipäeval pärast Tartu Rockilt saadud kaotust kohtunike vilepartiid kritiseeriva raporti, pole sellele tõsiseltvõetavat lahendust oodata.


Eile pärastlõunal kinnitas Eestis Balti liiga esindaja Rauno Pehka, et raportist kaugemale pole Baronsi klubi esindajad läinud, seega ei ole see saanud ametlikuks protestiks.


«Protesti esitamiseks on aega 48 tundi ning selle menetlusse võtmiseks tuleb tasuda tagatisraha 500 eurot,» rääkis Pehka.


Samas on ilmne, et mängu lõpptulemust see ei muuda – lätlased ei viidanud oma kirjas ühelegi konkreetsele momendile. Pehka meenutas, et Barons on varemgi õigusemõistjaid kritiseerivaid kirju saatnud, ent protestiks pole neid kordagi pööratud.


Teisipäeval Tartus peetud mängul mõistsid õigust kolm Eesti vilemeest. Baronsi esindaja teatas liigale saadetud raportis, et kohtunikud tegutsesid ebastabiilselt. Samas näitab statistika, et vähemalt vigade arvult ei eelistatud kumbagi meeskonda.


Selles, et Eesti ja Läti klubi kohtumist vilistasid Eesti kohtunikud, pole midagi kummalist. Balti liiga juhend näebki ette, et kohtunikud tulevad koduväljakul mängiva meeskonna riigist.


«Paljud klubid sooviksid, et kohtunik oleks neutraalsest riigist, ent praeguste rahaliste võimaluste juures pole see mõeldav,» nentis Pehka. «Selline süsteem toimib vaid kohamängudel.»


Kohtunike väidetav koduvile on juba mitu hooaega Balti liiga klubide treeneritele jutuainet pakkunud. Pehka arvates ei maksa sellest suuri järeldusi teha. «Virisemist on tõesti palju, aga millal seda poleks olnud,» märkis ta. «Samas pole mängijatel ja treeneritel õigus niisama kriitikat pilduda. Liigal on õigus alusetuid väljaütlemisi karistada – paar korda on seda ka juhtunud.»


Kui mõne meeskonna protest osutubki õigustatuks, on mängu tulemuse tühistamine siiski äärmiselt ebatõenäoline. Pigem võib see kaasa tuua sanktsioone kohtunikule. «Kui kontrollimise käigus ilmneb, et keegi on tõesti rängalt eksinud, saab sellise kohtuniku vilistamise õigust piirata,» arutles Pehka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles