Mida näitas Itaalia mängu peaproov?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängus Baskimaaga kaitseliini juhtinud Alo Bärengrub (nr 19) sai Tarmo Rüütlilt kiita, vahetusest sekkunud Albert Prosa (nr 17) ei paistnud küll ründeliinis millegi väga erilisega silma, kuid peatreeneri sõnul oli mees vähemalt tahtmist täis.
Mängus Baskimaaga kaitseliini juhtinud Alo Bärengrub (nr 19) sai Tarmo Rüütlilt kiita, vahetusest sekkunud Albert Prosa (nr 17) ei paistnud küll ründeliinis millegi väga erilisega silma, kuid peatreeneri sõnul oli mees vähemalt tahtmist täis. Foto: Raigo Pajula

Eesti jalgpallikoondis ei saanud küll kolmapäevases kaotusmängus Baskimaa koondisega mängida sellises koosseisus, mis EM-valikmängudele vastu läheb, kuid mõned järeldused saab mitteametliku maavõistluse järel teha küll.



Esimesed kümme minutit ei puutunud Lilleküla staadionil mänginud kodumeeskond praktiliselt palligi. Siis kosuti, loodi võimalusi, väga häidki, kuid väravad jäid tulemata. Teise poolaja alguses läksid külalised juhtima, Tarmo Kingi kaugpomm viigistas seisu, kuid lõpuvile kõlades särasid tablool ikka Baskimaa 2:1 võidunumbrid. Kuigi kaotus oli peatreeneri Tarmo Rüütli sõnul mõru pill alla neelata, oli kohtumises palju sedagi, millest rõõmu tunda.

Ründajatega probleemi pole

Kuigi jalgpallikoondise läbi aegade suurim väravakütt Andres Oper ei saanud kaaslasi aidata Baskimaa vastu ega saa aidata ka EM-valikmängudes Itaalia ja Fääri saarte vastu, võivad fännid kergendatult hingata. Jarmo Ahjupera täht on särama löönud. Kuigi ta pikakasvulise ründajana on aeglane, kompenseerib ta seda suurepärase pallikäsitsuse ja jõuga.

«Ahjupera on üle mõistuse hea. Muud ma ründajalt ei tahagi, küll väravad ka tulevad,» kiitis Rüütli. «Saab surve all hästi hakkama ja suudab palli nii pea kui ka jalaga jätkata.»

Pole veel selge, kas Rüütli mängib Itaalia vastu ühe või kahe ründajaga, kuid igal juhul on Ahjuperale lisaks koondisel Sergei Zenjov, kes samuti hoolimata oma noorusest juba tükk aega küpset mängu näitab. Lisaks kiirusele loeb Zenjov mängu väga korralikult, on tehniline ja jagab hästi sööte. Ääre peal mängides olid vaid tsenderdused ebatäpsed, kuid Rüütli näeb Zenjovi siiski pigem edurivimehena.

«Zenjovi taset teame kõik ja pigem näen teda ründajana,» kinnitas Rüütli. Lisaks Zenjovile ja Ahjuperale saab kasutada Kaimar Saagi, kes Taani liigas üsna edukalt on mänginud.

Kingile tuleb anda võimalus

Inglismaa tugevuselt teise jalgpalliliiga klubi Middlesbrough peatreener Tony Mowbray ei kasutanud Tarmo Kinki hoolimata sellest, et mees hooaja lõpus järjestikes mängudes peaaegu iga värava löömisel rolli mängis, kui vaid võimaluse sai.

Eesti koondise loots Tarmo Rüütli saab aru, et Kingi puhul võib pauk tulla luuavarrest ja kui ta isegi kogu mängu varjus püsib, võib järsku tulla pommlöök, mis kohtumise saatuse otsustab. Baskimaa vastu lõi ta esimesel poolajal latti, teisel saatis aga palli suurepärase pommlöögiga ristnurka ja tegi seisuks 1:1. Kahjuks Eesti lõpuks kaotas.

«Üritasin teha tugevat lööki raamidesse. Polnud plaanis täpselt ristnurka lüüa, kuid kõik õnnestus 100-protsendiliselt,» kirjeldas Kink. «Kaks võimalust mul oligi – ühest tuli värav ja teine löök läks latti. Karistuslööki läksin ka proovima, kuid see oli üpriski kaugelt.»

«Inglismaal ei saanud kahes viimases kohtumises üldse väljakule ja mul on nüüd kolm nädalat puhkust olnud. Seega oli see kohtumine väga vajalik enne valikmänge, et mängupraktikat saada. Usun, et see oli teistelegi vajalik, kellel hooaeg juba läbi. Ka koostöö mõttes on iga mäng hea,» lisas Kink.

Klavan on asendamatu

Tavapäraselt vasakkaitsjana tegutsev Ragnar Klavan on veel üks koondislane, kes on tõepoolest asendamatu. See ei tähenda ainult tema suurepärast tegutsemist vasakkaitses, vaid võimet võtta väljakul sisse ükskõik milline positsioon. Klavan suudab mängida keskkaitses, vasakul poolkaitses ja nagu kolmapäeval selgus, ka lõhkuva poolkaitsjana. Kusjuures Klavan ise oli peatreener Tarmo Rüütli sellisest otsusest üllatunud.

«Neli aastat on vahele jäänud, kui viimati poolkaitses sai mängitud,» sõnas Klavan. «Kui koondisel peaks vaja olema, olen ikka valmis selle koha uuesti sisse võtma. Võrreldes tavapärasega tuli kilometraaži rohkem.»

Rüütli ei läinud Klavanit harjumuspäratul positsioonil kasutades lihtsalt proovima, vaid mõtles selgelt Itaalia kohtumisele. Nimelt pole veel kindel, kas muidu sellel kohal palliv Aleksandr Dmitrijev terveneb.

«Kui teda seal vaja peaks minema, on tal (Klavanil) värske kogemus olemas,» märkis Rüütli. «Midagi ette heita küll ei saa. Harjumuspäratul kohal on positsiooni raske valida, kuid ta sai hästi hakkama.» Märkima peab, et eile andis Rüütli Itaaliasse sõitva koondise nimekirja välja – sinna oli Dmitrijevi nimi märgitud.

Noored ei vea eesliinil välja

Teise poolaja keskel, kui lõviosa väljakul olnud koondislastest olid kohaliku meistriliiga noored, kadus mäng ära. Ründepaar Henri Anier, Albert Prosa ja poolkaitsjad Siim Luts ja Sergei Mošnikov ei vedanud välja.

«Seekord polnud meil vahetustega võimalik käike juurde lisada. Tahtsime rohkem mänguaega anda teistele, aga jäime surve alla,» nentis Rüütli.

Samal ajal ei hakanud Rüütli noori liigselt hurjutama. Peatreener nägi, et nad on tahtmist täis, lihtsalt oskused ei vedanud seekord välja.  Osa noormehi sai aga kiita. Näiteks Mikk Reintam ja Taijo Teniste.

«Reintam oli väga hea ja ei jäänud tugeva vastase vastu sugugi hätta,» kiitis Rüütli. «Ka Teniste esines korralikult ja ma ei oleks tahtnudki teda teiseks poolajaks välja vahetada, kui ta poleks hüppeliigesele liiga teinud.»

Rüütli andis mõista, et noortest meestest siiski Itaaliasse ilmselt keegi kaasa ei sõida. Reintami laseb Rüütli klubi juurde, et ta saaks ennast seal kinnistada. Tenistel oleks võimalus, kui tema ääres palju häid mehi ees poleks.

«No mis teha, kui vanad mehed on end nii kõvasti sisse söönud. Aga mul on hea meel, et on võtta selline mees, keda saab usaldada,» kommenteeris Rüütli.

«Mõtlesin, et kutse on nali»

Kuigi debütantidel Albert Prosal ja Henri Anieril oli raske koondisemängu tempoga kohaneda, said noored mehed tuleviku tarbeks väärt kogemuse. Kusjuures mehed kutsuti rahvusesindusse alles päev enne kohtumist Baskimaaga.

«Olin just Floraga trenni lõpetanud, kui öeldi, et vaja koondise juurde liikuda,» kirjeldas Anier, kellele sekundeeris Prosa. «Vaatasin Tartus telekat ja siis sain kõne, et mind on koondisesse kutsutud. Algul mõtlesin, et tehakse nalja.»

Kuigi Prosa ja Anier tulid väljakule 1:2 kaotusseisus ja selle aja jooksul väga palju palli ei saanud, olid vanemad kaaslased nende esitusega rahul.

«Head poisid on. Sulandusid hästi meeskonda,» arvas Ragnar Klavan. «Noori tuleb ainult kiita, tulevik paistab helge,» lisas Tarmo Kink. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles