Visa üritamine aitas Mätasel taas odaviskajaks saada

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Mätas
Risto Mätas Foto: Toomas Huik

Viis aastat tagasi viskas Risto Mätas esimest korda oda üle 80 meetri. Vahepealsetesse aastatesse jäid rohked tagasilöögid ja kolm küünarliigeselõikust. Visa mees jätkas üritamist ja viskas eile 80.41.



Kui eelmisest ja oma senise karjääri ainsast korralikust viskest on möödas nii palju aastaid, võib uskuda, et eilne 80 meetri joone ületamine võrdus sportlase jaoks unelmate piiri esmakordse alistamisega.

«Seekord oli tunne veel hullem… Uskumatu! Täielik pingelangus – teadsin, et see tulemus on mul sees, kuid seni polnud õnnestunud seda välja võtta,» sõnas Mätas. «Nüüd on õpingute ja tööga ühel pool ja saab hakata valmistuma MMiks ja universiaadiks.»

Kolm lõikust

Mätase isiklik rekord 80.53 sündis 2006. aasta sügisel. Ilmselt lootis ta juba toona, et see ongi tema tase, kuid saatus tahtis teisiti. Viskamist segav vigastatud küünarnukk vajas lõikust. Kaks korda käis ta tohtrite skalpelli all Eestis, viimati aga poolteist aastat tagasi Soomes. Pärast seda tegi mees enda sõnul kõik, et suudaks tippsporti naasta.

«Möödunud kevadel sõitsin Hispaaniasse treeninglaagrisse, kuid seal ei suutnud ma oda isegi enda ette visata. Võtsin siis aja maha ja sõitsin Austraaliasse, harjutasin seal ühe kohaliku treeneri juhendamisel ja püüdsin oma nõrkusi kõrvaldada,» meenutas Mätas keerulisi aastaid. «Sügisest alates olen siin täie hooga treeninud.»

Mätasel on täie hooga harjutamisest muidugi oma arusaam – igapäevast leiba teenib mees Laagri koolis kehalise kasvatuse õpetajana, lisaks juhendab ta samas koos vennaga 50 lapsest koosnevat väikeste kergejõustiklaste rühma. Kuid ka see pole veel kõik: Audentese spordikoolis on tema hoole all üks väikelaste grupp ja lisaks veel mõned suuremad odaviskajad, kellest Magnus Kirt sihib pääsu juunioride MMile.

«Nii rasket aastat pole mul varem olnudki. Alustan hommikul kell seitse ja lõpetan õhtul kell kümme, lisaks olen ju pidevalt jalgel. Oma treeningutega alustan tavaliselt kõige lõpus, umbes kaheksa paiku,» märkis Mätas. «Midagi pole parata, peab rabelema, laenud ja asjad vajavad tasumist. Tundub, et mida rohkem teha, seda rohkem jõuab.»

Ootab pikemat viset

Mätas ei kavatse sugugi eile visatuga piirduda. Oma tänavuse hooaja eesmärki ei soovinud ta arvudes välja ütelda, kuid märkis, et Daegu MMi A-normi tahab ta kindlasti täis visata. Seega mõtleb ta üle 82 meetri kanduvast viskest.

Hooaja eesmärgiks seadis ta hea esinemise universiaadil. «Seal oleks hea jõuda poodiumile, MMil tahaks saada lõppvõistlusele,» loetles Mätas oma eesmärke. Samas pole võimatu, et ta saab Eesti koondist esindada juba juunis võistkondlikul EMil. Tartus peetud katsevõistluse võitis küll Mihkel Kukk, kuid eile 75.57ga piirdunud mees on valmis oma koha Mätasele loovitama.

«Mätas on praegu parem,» tunnistas Kukk. «Võistlusi on ju palju ja minu jaoks pole vahet, kas viskan võistkondlikul EMil või mõnel kodusel võistlusel.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles