Taaramäe: jah, ma arvan, et Armstrong tarvitas dopingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe sõnul ei tundu Tour de France’i üldvõit talle enam nii ahvatlev.
Rein Taaramäe sõnul ei tundu Tour de France’i üldvõit talle enam nii ahvatlev. Foto: Karli Saul / SCANPIX

Kas teadsite, et jalgratturi Rein Taaramäe ettevalmistuses Tour de Fran­ce’iks mängib olulist rolli saun ja juba viis meeskonda tahab temaga 2013. aastaks lepingut sõlmida?



«Igal päeval, igal treeningul ja igal võidusõidul võib keegi surma saada. Riskime iga päev oma eluga. Midagi imekspandavat seal pole, et iga kümne aasta tagant üks rattur manalateed läheb. Selliseid asju lihtsalt juhtub,» rääkis Cofidise meeskonna liider Taaramäe portaali rattaprofid.ee lugejate küsimustele vastates.

Mida soovitad Eestis sõitvatele, kuid hiljem end välismaal proovile panna ihkavatele noortele?

Mul on see protsess väga selgelt meeles. Need noored, kel on soov välismaale minna, ei pea seda kartma ja olematu keeleoskus pole takistuseks. Käte ja jalgadega saab hakkama ning küll vajalik sõnavaragi aja jooksul tekib.

Minul polnud suurimaks probleemiks keeleoskus, vaid koduigatsus, aga see läks kahe-kolme aastaga üle ega ole tagasi tulnud. Isegi siis, kui olen mitu kuud üksinda välismaal, ei igatse ma kodu järele. Üksi olemine on isegi nauditavam. Pika vaheaja järel Eestisse tulles väsitavad mind pigem teised inimesed ära.

Kuidas valmistud Tour de France’i kuumadeks ilmadeks?

Tõepoolest, kuum ilm sobib mulle vähem kui madal temperatuur ja pelgan seda pisut. Kuid kolm-neli päeva 40-kraadise kuumaga võidu sõites loksub kõik paika. Näiteks 2009. aasta Vueltale kuuma kätte minnes olin kolm päeva audis, kuid harjusin oludega ja tegin ilusat sõitu edasi. Valmistun kuumaperioodiks õhtuti saunas käies oma keha pettes.

Paljud tippratturid on rääkinud, et raskematel etappidel on jalakrambid paratamatud. Kuidas nendega toime tuled?

Krambid kimbutavad mind enamasti siis, kui ma pole valmis võitma ja hästi sõitma. Kui vorm on hea, siis tavaliselt jalakrampe pole. Kindlasti soodustab krampide teket rattapositsiooni muutmine. Soovitan krampide ennetamiseks osta Magneslife’i vedelikku.

Suusatajate treeningplaanide koostamisel arvestatakse palju verenäitajaid. Kuidas toimib sinul koostöö Jaan Kirsipuuga?

Viimasel ajal on Jaani roll väiksemaks jäänud, sest olen end ise rohkem tundma õppinud. Olen ka ise vereproovide tulemusi jälginud – kui arvud näitavad, et organismil palju reserve pole, ei ole mõtet tugevasti pingutada. Olen alates 2009. aastast iga kahe-kolme nädala tagant vereproove andnud ning nende näitajate põhjal koostan treeningprogrammi.

Mida kasulikku said teada tuuletunneli testidel ja kas proovisid ka camelpak’i, nagu tegi Fränk Schleck Critérium Internationalil?

Midagi väga imekspandavat ma seal kõrva taha ei pannud. Korrigeerisime lenkstangi, proovisime erinevaid kiivreid ja ka camelpak’i. Temposõidus võidab kombinesooni alla rinnale pandud camelpak’iga üks-kaks sekundit kilomeetri kohta.

Avalikult pole sellest väga räägitud, kuid camelpak’i kasutas ka Tony Martin Pariisi-Nice’i velotuuril. Ma pole kindel, kas ta oleks selleta üldvõitu pälvinud. Ka mul oli plaanis camelpak’i kasutama hakata, aga siis keelati see ära.

Sinu leping Cofidisega lõpeb 2012. aastal. Kas kavatsed seal jätkata?

Cofidis on väga hea meeskond ja mulle meeldiks seal edasi sõita, kuid suurim probleem on see, et neil puudub Pro Teamsi litsents ja tiim ei pruugi kõikidele soovitud sõitudele kutseid saada. Kui tuleb uue lepingu sõlmimise aeg ja Cofidist Pro Teamside seas pole, pean uue meeskonna leidma. Võin öelda niipalju, et juba praegu on viis tiimi minust väga huvitatud.

Kas enne tähtsat võistlust on seks välistatud?

Pole ise sellele tähelepanu pööranud. Olen starti tulnud seksinult ja seksimata – pole mingit vahet.

Mida arvad dopinguskandaalide kohta?

Jalgrattasport on liiga raske ala ja seeläbi tekib ka palju patustajaid. Enamik rattureid on pidanud spordi nimel loobuma kõrgharidusest ega saa end enne karjääri lõppu muudes eluvaldkondades teostada.

Ühel hetkel tuleb aga tavaellu sukelduda ja elu sunnib tulemuse saavutamise nimel paljusid keelatud ainetest abi otsima.

Kas seitsmekordne Tour de France’i võitja Lance Armstrong tarvitas sinu meelest dopingut või mitte?

Mäletan Armstrongi võite hästi, kõik need olid märkimisväärsed. Jah, ma arvan, et ta tarvitas dopingut.

Hiljuti lekkis meediasse kahtlaste ja vähem kahtlaste ratturite nimekiri (Taaramäe kuulus kõige vähem kahtlaste hulka – toim). Kuidas seda kommenteerid?

Mulle täitsa meeldis, et nimekiri avalikuks tuli. Kindlasti on seal mehi, kes patustavad, ja seeläbi muutus nende elu raskemaks. Minu aktsiad aga tõusid ja elu läks lihtsamaks. Pärast konsultatsiooni Cofidise arstiga arvan, et nimekirjal on palju tõepõhja all.

Kes on olnud sinu eeskujudeks?

Jaan Kirsipuu oli esimene eeskuju ja neid on läbi aegade palju olnud. Aga jah, praeguseks on enamik kunagisi iidoleid dopinguga vahele jäädes oma nime ära määrinud. Näiteks taanlane Michael Rasmussen. Kui mees oma maine ära rikub, kaob kõikidel ratturitel vaimustus tema vastu.

Kas pead õigeks, et mullusel Tou­ril positiivse proovi andnud Alberto Contador siiani võistleb?

Juhtum on ebaõiglane seetõttu, et kui klenbuterool sattus Contadori organismi toidu kaudu, siis peaks ta ikkagi karistada saama. On esinenud juhtumeid, kus spordipoest vitamiine ostnud rattur saab alles pärast vahelejäämist teada, et need sisaldasid üliväikeses koguses keelatud ainet.

Tavajuhtudel määratakse ratturile pikema jututa ühe-kaheaastane võistluskeeld ja nii tuleks ka Contadoriga talitada. Ta peaks auga oma keelu ära kandma ja comeback’i tegema. Contadoriga toimuv on teiste ratturite suhtes ebaõiglane. See on vastik, kuidas selliseid mehi eelistatakse ja neile poetakse.

Kuidas suhtuvad ratturid sellesse, et võistlustel esineb surmaga lõppenud õnnetusi?

See on meie elu ning see võib igaühega juhtuda igal päeval, igal treeningul ja igal võidusõidul. Riskime iga päev oma eluga. Midagi imekspandavat seal pole, et iga kümne aasta tagant üks rattur manalateed läheb. Selliseid asju lihtsalt juhtub.

Millise tulemusega võid karjääri rahumeeli lõpetada?

Kindlat eemärki ma paika pannud pole. Nädalase suurtuuri võidule oleks hiljem tore tagasi vaadata. Tour de France’i võitu pakkuda oleks liiast. Sellega kaasnevad tavaliselt kõikvõimalikud spekulatsioonid ja see ei tundu enam nii ahvatlev kui noorena.

Tabloo

Dauphine’i tuuri 4. etapp (173,5 km): 1. John Degenkolb (HTC) 4:15.41, 2. Edvald Boasson Hagen (Sky), 3. Juan José Haedo (Saxo Bank), 4. Tomas Vaitkus (Astana), 5. William Bonnet (FDJ), 6. Tyler Farrar (Garmin)... 52. Rein Taaramäe (Cofidis).

Kokkuvõttes: 1. Bradley Wiggins (Sky) Sky Procycling 12:57:18, 2. Cadel Evans (BMC) +1.11, 3. Janez Brajkovic (RadioShack) +1.21, 4. Aleksandr Vinokurov (Astana) +1.56, 5. Rui Alberto Faria Costa (Movistar) +2.12, 6. Geraint Thomas (Sky) +2.25... 17. Taaramäe +3.53.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles