Vastuolulise omaniku ja vanameistrite pidu

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitseva NBA meistri Dallas Mavericksi tugitalad Dirk Nowitzki (vasakul) ja Jason Kidd.
Valitseva NBA meistri Dallas Mavericksi tugitalad Dirk Nowitzki (vasakul) ja Jason Kidd. Foto: SCANPIX

Pühapäeva öösel krooniti korvpalliliiga NBA meistriks Dallas Mavericks – vastuolulise omanikuga klubi, kes finaalis parimas eas superstaaridest koosneva tiimi vastu saada ei tohtinuks.



Põhihooajal läänekonverentsis 3. koha saanud, vanakestest koosnev Mavericks oli play-off’i eel musta hobuse rollis. Keegi ei osanud ennustada, kui kaugele nad purjetavad. Kogemuste arvelt nad justkui võinuks häid võite saada, kuid et nad jõuavad võiduka lõpuni, tundus ebaloogiline. Kaheksa parema hulgas Los Angeles Lakersi 4:0 purustamisega kerkisid aga ka kõige pessimistlikumad kulmud: kas tõesti võivad vanameistrid üllatuslikult suurde finaali välja jõuda.

Läänekonverentsi finaalis alistuski tulevikumeeskond Oklahoma City, kuid lõppvaatuses ootas ees mängleva kergusega sinna jõudnud Miami Heat – meeskond, kes hankis suvel nii palju superstaare, et nad lausa olid kohustatud võitma.

Ilmselt ka terve NBA juhtkond eesotsas komissar David Sterniga hoidis salamisi pöialt Heatile. Nimelt on Mavericksi omanik Mark Cuban tähtsate ninade seas mustas nimekirjas, kuna ta on aastate jooksul esinenud väga terava kriitikaga nii liiga kui ka kohtunike suunas. Cubanile on määratud 13 korda rahatrahv kogusummas 1 665 000 dollarit.

Isegi aastaid Mavericksi liidri rolli kandnud Dirk Nowitzki on Cubani tegevuse kohta märkusi teinud: «Ta peab õppima ennast kontrollima. Ta peab õppima kohtunike peale mitte karjuma.»

Söödumäng alistas võimsuse

Kõigest hoolimata jättis Mavericksi hea meeskonnamäng (loe: eriti söödumäng) Heati staarid varju. Heati kuldne kolmik LeBron James, Chris Bosh ja Dwyane Wade ei suutnud Mavericksi heale tiimitööle midagi vastu panna.

«Meie meeskond ei olnud üles ehitatud individuaalsele meisterlikkusele, vaid kollektiivsele mängule,» kinnitas võiduka tiimi peatreener Rick Carlisle.

Ometi räägiti finaali kuuenda mängu lõpusireenini eelkõige just Heati halvast, mitte Mavericksi heast mängust.

«See on tõepoolest üks unikaalsemaid tiime ajaloos,» kiitis Carlisle. «Meil ei olnud ühtegi tõelist parimates aastates superstaari. Mõelge, kui palju me kuuleme LeBron Jamesist. Mõtlesime ammu, millal hakkavad inimesed rääkima meie mängust ja sellest, mida meie saavutasime.»

Novitzki mängis tiitli nimel

Nüüd, pärast meistrisõrmuste võitmist, saab Dallase meeste edust pajatada nagu muinasjutust. Tundub uskumatu, et sellised NBA legendid nagu Nowitzki, Jason Terry või Jason Kidd polnud oma pikale NBA kogemusele vaatamata varem Larry O’Brieni nimelist karikat pea kohale tõstnud. Tegelikult polnud tänavuses Mavericksis ühtegi meest, kes varem meistriks tulnud. Näiteks varem New Jersey Netsiga kaks korda finaalis mänginud 38-aastase Kiddi jaoks oli see kindlasti üks viimaseid võimalusi ihaldatud tiitel võita.

«See olukord ei tundu reaalne,» ütles Kidd võidukarikat käes hoides. «Selline tunne on, nagu oleks jooksnud maratoni ja lõpuks esimesena üle finišijoone jõudnud.»

Mavericksi tsenter Tyson Chandler pidaski just mängujuhi Kiddi tiitlivõidu juures üheks võtmeisikuks. Kidd olevat nii paksu nahaga, et võib vajadusel oma olekuga kaaslasi maa peale tuua või siis just innustada.

«Ta oli terve õhtu jooksul nii rahulik,» märkis Chandler. «Meil oli mängu jooksul väga raskeid momente, kuid alati, kui vaatad Kiddi poole, paistab ta nii kindel. Pole vahet, kas me oleme ees 10 või taga 15 punktiga – tema on alati samasugune.»

Kiddi panust on küll raske alahinnata, kuid tegelikult etendas terve hooaja jooksul Mavericksi mõistust ja südametunnistust järgmisel pühapäeval 33-aastaseks saav Nowitzki. Just tema vigastuse ajal tabas Mavericksi põhihooajal mõõn ja just tema tõusis lõpuks finaalseeria väärtuslikemaks mängijaks.

«Ilmselt selle võidu nimel ma viimased aastad mängisin. Kui mängija NBAsse tuleb, tahab ta ennast tõestada. Kõik All-Star mängud ja muu on küll tore, kuid mingis vanuses mängid sa just meistrisõrmuse nimel,» märkis viimases mängus esimesel poolajal kahvatu olnud, kuid teisel skoorima hakanud Nowitzki. «Praegu on tunne imeline, mitte keegi ei saa meilt seda võtta. Vähemalt ühe aasta oleme meie kõige parem tiim.»

Tahes tahtmata ei saa üle LeBron Jamesist, kes finaalseerias oli varasemate esitustega võrreldes iseenda hale vari. James tunnistas, et pidanuks paremini esinema, kuid pikalt põdema ta jääda ei kavatse.

«Vahel visked lähevad, vahel mitte. Finaalis nii hästi ei läinud,» ütles James. «Muutun enda peale vihaseks, kui ei suuda oma meeskonda võiduni aidata, kuid ma ei kavatse nukrutsema jääda, kuna tean, kui palju oleme meeskonnana ja ka individuaalselt tööd teinud.»

Jamesi fännidele peab aga lohutuseks ütlema, et kuigi 26-aastane mees kaotas juba oma teise NBA finaali, võitis maailma läbi aegade parimaks peetav Michael Jordan oma esimese meistrisõrmuse alles 28-aastaselt.

Arvestades Heati potentsiaal­seid võimeid, siis miks ei võiks nad juba järgmisel hooajal vigade parandust teha?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles