Boikott pärast võistluskeeldu – õigustatud või siiski mitte?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kuldliiga korraldajatest Taavi Esperk kinnitas, et kutsuks Justin Gatlini (esiplaanil) taas Eestisse võistlema, sest mees on oma karistuse ära kandnud.
Üks kuldliiga korraldajatest Taavi Esperk kinnitas, et kutsuks Justin Gatlini (esiplaanil) taas Eestisse võistlema, sest mees on oma karistuse ära kandnud. Foto: Raigo Pajula

Kas Justin Gatlinit mäletate? Neli aastat tagasi positiivse dopinguproovi andnud USA sprinter tegi mullu pärast võistluskeelust vabanemist oma esimese stardi just Eestis. Kuhugi mujale teda ei kutsutud.


Ja ei kutsuta siiamaani. Euroopa suuremate võistluste korraldajad on isekeskis kokku leppinud, et ei kutsu pikaajalise dopingukeelu saanud sportlasi võistlustele. See heitvat halba varju nii alale kui ka võistlusele endale.

Ei aita ka see, et Gatlin ja teised temasugused on oma karistuse ära kandnud.  Kunagine maailma kiireim mees tegi kaasa küll Eugene’i teemantliiga etapil, kuid Euroopa samaväärsed võistlused jäävad tema jaoks ilmselt igaveseks vaid unistuseks. Ükskõik mis aegu ta ka jooksma ei hakkaks.

Korraldajate kahepalgelisus

Samasugune saatus on tabanud ka kunagi kaheaastase võistluskeelu saanud Briti sprinterit Dwain Chambersit. Ei tema ega ka Gatlin saaks ühtegi võistluse korraldajat kohtusse kaevata, sest see on nende endi valik, keda jõuproovidele kutsuda. Seda enam imestust on tekitanud teemantliiga korraldajate kahepalgelisus.

Kõrgetasemelistele jõuproovidele on kutse saanud küll Jamaica sprinter Steve Mullings, kuid boikott on siiani kuulutatud nii sama ainega vahele jäänud Gatlinile kui ka Chambersile.

Samuti silkab teemantliiga võistlustel rõõmsalt ringi Bulgaaria 400 meetri tõkkejooksja Vania Stambolova, kes jäi vahele testosterooni kasutamisega. Niisamuti nagu ka Prantsusmaa 1500 meetri jooksja Hind Dehiba, kes patustas kolm aastat tagasi EPOga. Niisiis – ühtedele reeglid kehtivad, teistele aga mitte.

Ent miks kuulutatakse boikott Gatlinile, kuid Mullingsile mitte? «Dwain oli vahelejäämise ajal populaarne sprinter.

Steve oli samal ajal aga kolledžis ja keegi ei teadnud, kes ta selline on. Keegi ei puhunud tema vahelejäämist suureks skandaaliks. Arvan, et Euroopa võistluste korraldajad võtsid Dwaini juhtumit väga tõsiselt, sest ta võistles samal ajal nende korraldatud jõuproovidel. Nad võtsid seda väga raskelt, et ta ausalt ei võidelnud,» kommenteeris üks maailma kiiremaid sprintereid Asafa Powell.

Ka rattamaailmas on võistluste korraldajad boikoteerinud meeskondi, kus on dopinguga vahele jäänud mehi. Seega on keelatud ainetega vahelejäämine jäänud sportlast saatma kogu elu.

Kaks aastat

Enamjaolt saavad teiste spordialade esindajad, kes on oma karistuse ära kandnud, siiski muretult võistlussporti naasta. Paari aasta möödudes meenutavad konkurendid küll nende vahelejäämist, kuid avalikkus unustab keelud kiirelt.

«See on korraldajate enda otsus. Reegleid, et dopinguga vahele jäänud sportlast, kes on oma karistuse ära kandnud, ei tohiks võistlustele kutsuda, pole olemas,» kinnitas Sihtasutuse Eesti Antidoping juht Kristel Berendsen.

Tema sõnul on keskmiseks dopingukeeluks kaks aastat. Eri alaliitudel võivad dopingukaristused ka erineda, kuid seda vaid paari kuu võrra. Suuri vahesid keeldude pikkuses pole.

Eelkõige oleneb võistluskeelu pikkus siiski keelatud ainest. «Näiteks marihuaanaga vahelejäämise korral võib karistus olla kahest kuni üheksa kuuni, EPO või mõne teise tõsisema aine korral aga paar aastat. Korduva vahelejäämise korral on karistused loomulikult rangemad. Kõik reeglid on WADA-koodeksis kirjas,» selgitas Berendsen.

Ilmselt on dopinguga patustanud sportlaste jaoks aga kõige valusam hoopis see, et Rahvusvahelise Olümpiakomitee reeglites on kirjas, et sportlane, kellele on keelatud ainetega vahelejäämise tõttu määratud pikem kui kuuekuuline võistluskeeld, ei saa järgmistel olümpiamängudel osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles