Kas Eesti kergejõustikukoondis suudab tõusta esimesse liigasse?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval 3000 meetrit jooksev Tiidrek Nurme on palavuse tõttu treeningud varahommikule ja hilisõhtule viinud. Samuti tarbib ta kuumuse tõttu palju rohkem vett kui tavaliselt.
Pühapäeval 3000 meetrit jooksev Tiidrek Nurme on palavuse tõttu treeningud varahommikule ja hilisõhtule viinud. Samuti tarbib ta kuumuse tõttu palju rohkem vett kui tavaliselt. Foto: Mihkel Maripuu

«Selline tunne, nagu viibiks saunas! Üle 15 minuti ei tahaks väljas olla. Parema meelega ei pistaks üldse nina toast välja,» kirjeldas Tiidrek Nurme Novi Sadis peetava võistkondliku EMi kõrvetavaid tingimusi.


Hommikuti 28-kraadine kuumus, päeval 32-kraadine kuumus ja võistluste ajal 34-kraadine kuumus! Kusjuures staadionikatlas tundub see temperatuur paar pügalat kõrgemgi.

Kas kadestate? Serbias Novi Sadis täna võistlustulle asuvad kergejõustiklased kadestavad pigem teid.

Et põrgukuumusega toime tulla, on eestlased kasutusele võtnud erinevad abinõud.

Keskpäeval üritavad kõik sportlased väljas viibimist vältida. Vedelikku tarvitatakse mitu korda rohkem kui tavaliselt. Ja lisaks võetakse juurde mineraalaineid.

Varajased treeningud

«Viin oma treeningud läbi kell kaheksa hommikul ja õhtul kell seitse. Hommikul oli tegelikult juba kella kaheksa ajal paras leitsak. Aga midagi pole teha – sellega tuleb harjuda,» nentis Nurme, kes pühapäeval asub jooksma 3000 meetrit.

Samas tõdes ta, et virisemiseks põhjust pole – tingimused on ju kõikidele võrdsed. Seda enam, et eestlased saavad nautida Novi Sadi viietärnihotelli mugavusi. Loomulikult konditsioneeriga ja puha.

Eesti kergejõustikukoondise peatreeneri Aivo Normaku sõnul on sportlased nädalavahetuse võistluseks valmis ning halbu üllatusi vigastuste näol pole tulnud. Üleeile jõudis suure lombi tagant võistluspaika ka rekordimasin Marek Niit, kellel jääb ajavahega kohanemiseks vaid kolm päeva.

«Kogu koondis võttis Mareki suure aplausiga vastu! Täna õhtul autasustame teda ka Eesti rekordite eest. Meeleolu on hea ja kogu koondis on väga ühtehoidev,» selgitas Normak, kelle sõnul on eestlaste eesmärk tõusta esimesse liigasse.

Samad eesmärgid on ka põhikonkurentidel – Bulgaarial, Austrial ja Serbial. Seega lihtne see ülesanne pole. Seda enam, et tugevamasse liigasse pääseb vaid kaks võistkonda. Vähemalt isiklike rekordite põhjal tõotab võitlus edasipääsu nimel väga tasavägine tulla.

«Iga punkt on oluline. Ma ei tahaks öelda, kellelt ootame esikohti ja rohkem punkte. Kõik koondislased peavad andma endast maksimumi ja suuri ärakukkumisi ei tohi olla,» arutles Normak, kes pidas eestlaste eesmärgi täitumist vägagi reaalseks.

Israel asendab Kanterit

Koondise esinumbriteks võistkondlikul EMil on tänavu juba kümme korda Eesti rekordeid uuendanud Niit, kes esindab Eestit 200 m, 400 m, 4 x 100 m ja 4 x 400 m jooksus. Niidul seisab ees raske ülesanne – lühikese ajaga peab ta kohanema ajavahega ning ka favoriidikoormat kandma. Samuti on valitud programm ülimalt tihe.

Esimest korda elus pääses võistkondliku EMi ajaks koondisesse ka maailma hooaja edetabeli viies mees Märt Israel. Kuna Leedu koondise eest pole väljas Virgilijus Aleknat ja ühtekokku on konkurentidest vaid kolm meest tänavu heitnud üle 60 meetri, ei tohiks Israelil esikoha või vähemalt 2. koha punktide teenimisega probleeme tekkida.

«Gerd Kanter otsustas võistlusest kõrvale jääda, sest tal on viimasel ajal väga tihe graafik olnud ning Märdi näol on meil vääriline asendaja olemas,» nentis Normak, kelle sõnul komplekteeriti peaaegu maksimumilähedane koondis. «Üritasime rääkida ka mitmevõistlejate Mikk Pahapilli ja Tarmo Riitmuruga, kes võinuks siin tõkkejooksus kaasa teha, kuid praeguses ettevalmistusperioodis ei tahtnud nad viit päeva ühele võistlusele kulutada. Praegu on nende jaoks iga treening oluline. Seda me rikkuda ei soovinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles