Nukker tõsiasi – Eesti sõudmises käärib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo ja Allar Raja.
Kaspar Taimsoo ja Allar Raja. Foto: Fred Killing

Pärast Pekingi olümpiat seadis Eesti Sõudeliidu president Rein Kilk koondisele hulljulge eesmärgi: viis paati Londoni OMile! Praegu tundub, et Eesti sõudjatel läheks hiiglama hästi ka siis, kui OMile jõutakse kahe paatkonnaga.



Kuluaarides räägitakse, et Eesti sõudmine vaevleb viimaste aastate sügavaimas kriisis. Pärast Igor Kuzmini loobumisotsust on kired lõõmama löönud. Vastamisi on kaks leeri – Matti Killingu ja Tatjana Jaansoni treeningurühmad. Ehk siis MM-pronksid Kaspar Taimsoo ja Allar Raja ning olümpiahõbe Tõnu Endrekson ja katsevõistluste võitja Andrei Jämsä.

Esimesed kaks tahavad kindlalt jätkata paarisaerulisel kahepaadil, kahele viimasele aga soovitud paatkonda pole. Justkui déjà vu: enne Pekingit tegid Raja ja Kuzmin Endreksonile ja Jaansonile ettepaneku moodustada tugev neljane. Viimased aga keeldusid ja nii tuli Rajal-Kuzminil kutsuda neljasesse noored Taimsoo ja Latin. Nüüd on aga Endrekson küsija rollis.

Nii nagu toona saab Eesti Sõudeliidu peatreener Jaan Tults vaid kibedalt tõdeda: «Midagi pole teha. Nad ei taha endast nõrgemate meestega neljasesse istuda. Vägisi mehi paatidesse ei istuta!»

Ometi otsib lisaks Endreksonile ja Jämsäle endale rakendust ka Latin, olümpia üheksas, EM-hõbe ning U23 MMi pronksiomanik. Tultsi sõnul ei soovita aga tiitlitest hoolimata mehega ühte paati istuda. Põhjendusena olevat toodud, et Latin jääb tugeva neljapaadi moodustamiseks nõrgaks.

Kirtsutavad nina

Viimati kirjutati ajakirjanduses, et ka Endrekson ja Jämsä on sarnaselt Taimsoo-Rajaga kahepaati istunud. Kahe kahepaadiga pole aga suurt midagi teha.  «Lõpetasime kahepaadil sõitmise, sest ei taha Taimsood ja Raja ärritada! Tuleb välja, et segasime seetõttu ka nende MK-etapi ettevalmistust!» ironiseeris Endrekson, kelle sõnul valmistutakse nüüd hooaja kolmandaks MK-etapiks. Ja seda ühepaadil. Ühesel võistleb lisaks talle ka Jämsä.

Emb-kumb kahest peab aga ühepaadil võistlemisest loobuma. «Aga mis meil praeguses seisus üle jääb? Neljapaati istuda? Kes sinna siis veel istuksid? Latin on küll tugev mees, aga neljandat korraliku tasemega meest oleks juurde vaja! Kolme mehega neljapaati ei moodusta!» arutles Endrekson, kelle sõnul jääb tugeva neljase moodustamiseks meestest puudu.

 Nõrgas neljases pole aga ei tema ega ka Jämsä motiveeritud sõitma. Paraku pole nelja ühtlaselt tugevat meest praegu Eesti sõudmises kusagilt võtta. Paratamatult tuleb juurde võtta noored ja tiitlivõistluse-kogemusteta mehed. Seda allahindlust ei soovi aga keegi endale teha.

«Miks katsevõistluste võitja peaks nüüd sõitma kehvas paadis?» küsis Endrekson, kelle sõnul oleks hädasti tarvis moodustada tugev neljane. Selline, kuhu istuksid ka Taimsoo ja Raja. «Omal ajal pidi MK-etapi ära võitma, et pühaks ja puutumatuks paadiks saada, aga nüüd paistab, et piisab neljandatestki kohtadest!» põrutas OM-hõbe.

Endreksoni sõnul peab alaliit tegutsema ja ütlema, kes istuvad neljasesse. Alaliidul ei paista nii palju võimu aga olevat. Nagu Endrekson vihahoos ütles: «Nii munadeta alaliitu pole ma veel näinud!»

Ent milline oleks siis lahendus? Selline, millega jääksid rahule kõik neli tituleeritud meest? Kas selline lahendus üldse on olemas?

Kahese ohverdamine

Kui Taimsoost, Rajast, Jämsäst ja Endreksonist moodustataks tugev neljane, siis olekski see suure tõenäosusega ainuke paat, mis MMilt olümpiakoha välja võitleks. Kui sedagi. «Võime neljase moodustada, aga kes garanteerib, et see ka ilusti liikuma hakkab? Ja mis saab siis, kui MMilt ei õnnestu ühtki olümpiakohta teenida?» küsis Taimsoo retooriliselt.

Raja sõnul ei hakata sõudeliidu otsustele vägisi vastu punnima. Seni pole sõudeliidu juhtidelt aga ühtki käsku tulnud. «Sportlane saab valida niikaua, kui tal on selleks võimalus. Aga kui kätte on jõudnud kriis, siis peaks keegi asja käsile võtma. Juhatuses peaks selliseid mehi ju leiduma?» küsis Raja.

Samas rõhutas ta veel kord, et ideaalvariandis sõidaks ta koos Taimsooga paarisaerulisel kahepaadil Londoni olümpial. Seega tuleks neljane moodustada ilma nendeta. Kui tänavu kahesel olümpiapiletita jäädakse, siis ei ole suure tõenäosusega võimalik seda ka OM-kvalifikatsiooni võistluselt lunastada.

«Oleksime tahtnud näha Endreksoni ja Jämsät neljapaati proovimas. Kui oleksime näinud, et neil tõesti pole mingit võimalust olümpiatasemele jõuda, siis oleks võimalik ka meie kahese ohverdamine,» nentis Raja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles