Neljapaat moodustatud! Aga kui kauaks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpial Eestile 9. koha toonud paarisaerulisest neljapaadist on alles jäänud vaid Vladimir Latin (eest kolmas). Nüüd istuvad neljasesse peale tema ka Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä ning 18-aastane Joosep Laos.
Pekingi olümpial Eestile 9. koha toonud paarisaerulisest neljapaadist on alles jäänud vaid Vladimir Latin (eest kolmas). Nüüd istuvad neljasesse peale tema ka Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä ning 18-aastane Joosep Laos. Foto: Raigo Pajula

Treener Matti Killing kõndis parasjagu Pärnu jõe ääres, kui kuulis, et keegi hõikab teda vee pealt. «Matti, Matti! Kas sa hakkaksid meie paatkonda treenima?» hüüti talle neljapaadist.


Hüüdjaks oli Tõnu Endrekson ja küsimus oli täiesti tõsine. Teisipäeva õhtul istusid Eesti parimad sõudjad kokku. Üheskoos otsustati, et tänavuseks hooajaks tuleb siiski moodustada paarisaeruline neljapaat. Ja seda vähemalt esialgu ilma MM-pronkside Kaspar Taimsoo ja Allar Rajata.

Neljasesse istusid lisaks Endreksonile ka Andrei Jämsä, Vladimir Latin ja 18-aastane Joosep Laos. Esialgu eeldasid kõik, et paatkonda hakkab juhendama Tatjana Jaanson, Endreksoni ja Jämsä pikaaegne treener.

Ebaühtlane koosseis

Ühtäkki teatas aga viimane, et loobub neljase treenimisest. Nii ei jäänudki Endreksonil ja kaaslastel üle muud kui Killingu poole pöörduda. «Mina neljase moodustamisel ei osalenud. Kui poolteist nädalat enne MK-etappi otsustatakse paat moodustada, siis sellises asjas ma kaasa ei tee! Lisaks polnud ma ka paatkonna koosseisuga nõus,» selgitas Jaanson, kelle sõnul tulnuks moodustada üks tugev neljapaat ja üks mees ühepaadil MMile saata.

Kes millises paadis sellisel juhul istunuks, ei tahtnud ta täpsustada. Küll aga võis sellest välja lugeda, et Jaansoni soov oli moodustada üks tugev neljapaat, kuhu istunuks ka Taimsoo ja Raja.

Praegusel juhul peab Killing juhendama nii kaht viimast kui ka paarisaerulist neljapaati. Mõlema paatkonnaga individuaalselt ja maksimaalselt tegelemiseks kipub aga aega nappima. «Kell üheksa tuleb neljane vee peale, kell kümme juba kahene. Kahe tugeva paatkonna treenimine võtab liiga palju aega. Seda enam, et neljapaadile tuleb kõikidele liikmetele individuaalsed treeningukavad moodustada,» sõnas Killing, kelle sõnul oleks hea, kui neljase treenimise võtaks keegi teine üle.

Parimaks variandiks olekski Jaanson, kes juhendas ka olümpiahõbeda võitnud Jüri Jaansonit ning Tõnu Endreksoni.

Eesti Sõudeliidu peatreeneri Jaan Tultsi sõnul ei taha Tatjana Jaanson neljapaati treenida, sest sinna kuuluvad liiga ebaühtlase tasemega sportlased. «Aga midagi pole ju teha. Nagunii oleksime ühe noore sõudja neljapaati juurde tooma. Ma rääkisin juba katsevõistlustel, et selleks on Joosep Laos,» nentis Tults.

Kas tulevikus võtab neljase treenimise üle Jaanson või keegi teine, ei osanud vähemalt eile veel keegi öelda. Seda enam, et nädalavahetusel polnud aega sellele ka mõelda. Nii neljane kui ka teised paatkonnad võistlesid Trakais. Äsjaloodud neljane jäi teiseks, kaotades lätlastest konkurentidele kolme sekundiga.

Kohapeal võistlust vaatamas käinud Tults tõdes, et potentsiaali paatkonnal küll on, kuid tööd tuleb kõvasti teha. Nagu ta ütles, on arenguruumi kõvasti. Et tuua Eestile Bledi MMilt olümpiapilet, tuleb meestel mahtuda 11 parima sekka. Seega, võimatu ülesanne pole see kohe päris kindlasti.

Ka paatkonna eessõudja Jämsä tõdes, et tööd tuleb veel kõvasti teha. «Oleme veel liiga vähe koos istunud. Esimese päeva võistlus ei olnud nii hea, aga eilne sõit oli juba päris korralik. Kui kõvasti vaeva näha, siis saame paadi loodetavasti liikuma,» tõdes Jämsä.

Oluline muudatus

Küsimusele, miks otsustati lõpuks siiski neljasesse istuda, vastas ta: «Pidime seda proovima. Muid variante ju polnud.» Ka Endrekson tõi sama põhjuse: «Alternatiive polnud.»

Tegelikult langetati teisipäevasel koosistumisel üks veelgi olulisem otsus. Jämsä ja Endreksoni ainukeseks tingimuseks neljapaati istumisel oli see, et järgmisel aastal mängitakse kõik paatkonnad taas ringi.

Ehk siis – Taimsoo ja Raja võivad tänavu isegi maailmameistriteks tulla, aga järgmisel aastal peavad nad katsevõistluste või teiste jõuproovide käigus siiski oma koha taas välja võitlema. Puutumatust ei anta kellelegi.

«Veel pole teada, kas paadid jagatakse katsevõistlusel või kuidagi teisiti. Aga isekeskis leppisid mehed kokku, et tuleval aastal alustatakse nullist. Sellist asja pole, et kedagi ei saa lahutada, sest ta on liiga tugev. Oleme ka varem viimasel hetkel paatkondi moodustanud ja edukalt võistelnud,» tõdes Tults.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles