Õppematerjal Taaramäele ehk kuidas võita Touril Contadori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alberto Contador.
Alberto Contador. Foto: SCANPIX

Itaalia velotuuril nähtu põhjal tundub Hispaania jalgratturi Alberto Contadori (Saxo Bank) alistamine tänavusel Tour de France’il võimatu ülesanne olevat. Portaal bicycling.com andis selle teostamiseks kuus näpunäidet, mille teie lahkel loal siinkohal ära toome.

1. Võida aega meeskondlikus temposõidus

Kuigi Saxo Bank pole Touri nõrgim meeskond, pole tiimil temposõidus sellist jõudu nagu varasematel aastatel, kui tooni andsid Fabian Cancellara ja Jens Voigt. Nende asemele tulnud Daniel Navarro, Jesus Hernandez ja Benjamin Noval on eelkõige mägironijad.

Sel distantsil saavad aega võita eelkõige kõvad temposõidumeeskonnad nagu Sky, RadioShack, Garmin-Cervelo ja Leopard-Trek. Contador võitis kaks Touri vähem kui minutiga – iga sekund loeb!

2. Tee esimesel nädalal Contadori elu raskeks

Contador on pärast Giro üldvõitu osalenud ainult Hispaania meistrivõistlustel ja seega on tema vorm esimesel nädalal suur küsimärk. See on esimene kord, kui Contador pole end enne Touri ettevalmistaval mitmepäevasõidul testinud.

3. Ründa Püreneedes enne, kui Contador seda teeb

Tavaliselt on Contador see, kes velotuuridel tõeliste mägede saabudes ise ründab. Tänavusel Touril ootab mägironijaid esimene tõeline maiuspala 12. etapil ja sel päeval võivad mitme tugeva ratturiga meeskonnad enne eelviimast tõusu (Tourmalet) jooksikud ette saata. See teeb Contadori elu keerulisemaks ja sunnib energiat kulutama.

4. Ole Saxo Banki meeskonnast parem

Contador võitis Giro peamiselt enda suurepärasele vormile tuginedes, meeskonnakaaslaste abi oli minimaalne. Touril ei saa ta aga sellist luksust lubada. Nelja mäega kaunistatud 14. etapp, mis järgneb kahele raskele päevale Püreneedes, annab suurepärase võimaluse Saxo Banki meeskonna kui terviku võimeid proovile panna. Plateau de Beille’i lõputõusu on kasutatud neljal korral ja alati on esimesena finišisse jõudnud rattur ka Touri üldvõidu pälvinud.

5. Tee koostööd

Mitmeid sõite on kaotatud just seetõttu, et ässad keelduvad üksteisega koostööd tegemast ning see võib Alpides anda jooksikutele võimaluse. Kui Contador peaks Alpidesse jõudes liidrisärki kandma, ei jää tema lähimatel jälitajatel muud üle, kui jõud ühendada. Suurepäraselt sobib selleks kolmest HC mäest koosnev 18. etapp, millele pannakse punkt 2645 m kõrgusel Galibieris. Nii kõrgel pole varem ükski Touri etapp lõppenud. Juhtub Contador kollast vormi kandma järgmisel päeval Alpe-d’Huezis lõppeval etapil, jääb see tema selga kuni Pariisini.

6. Lõpeta teisena

1. augustil algab kohtuprotsess, kus UCI ja WADA apelleerivad Hispaania alaliidu otsusele mitte karistada eelmisel Touril positiivse dopinguproovi andnud Contadori. Kui Contador mõistetakse süüdi, tühistatakse kõik tema tulemused alates mullusest Tourist. Seega võib teine koht tuua mõni aeg hiljem võidu. Huvitavaid asju juhtub, küsi näiteks 2006. aasta võitja Oscar Pereiro käest (esialgse võitja Floyd Landise tulemused tühistati positiivsete dopinguproovide tõttu).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles