Suur sõnasõda saab lahenduse poksiringis

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Klitško (vasakul) ja David Haye naelutavad telerite ette miljoneid fänne.
Vladimir Klitško (vasakul) ja David Haye naelutavad telerite ette miljoneid fänne. Foto: AP /Scanpix

Kas Vladimir Klitško pea võetakse maha? Kas David Haye näost tehakse pitsa? Kas need küsimused üldse saavad vastuse või on täna hilisõhtul toimuva raskekaalu tiitlimatši ootajad langenud poksiajaloo parima reklaami lõksu?



Hamburgis peetavat poksimatši tituleerivad mõned isegi ajaloo olulisimaks. Reaalselt vaadates on see muidugi liialdatud väide, kuid väga tähtis on see sellegipoolest.

Põhiline on see, et seekord saab ringis vastuse küsimus, kas vennad Klitškod – antud juhul siis noorem veli Vladimir – on tõepoolest väärilised MM-tiitlite hoidjad või tuleb uskuda vandenõuteoreetikuid, kes väidavad, et ukrainlased on meistrivööde hoidmiseks oma valitsusajal poksinud vaid nendega, keda nad kindlasti võidaks.

Tõsi, võib-olla ongi Klitškod poksinud viimasel ajal vananevate ja ülekaaluliste vastastega, kuid see pole nende süü: raskekaalu poksis tuleb tänapäeval tõeliselt kõvasid mehi otsida tikutulega ja tegelikult on Klitško tunnistanud, et Haye saab olema tema karjääri tugevaim vastane.

Mida aga saab mõlemale Klitškole ette heita, on see, et eelduste poolest oluliselt nõrgemate poksijate vastu on nad tundunud liiga tavalised. Maailm tahab meistrite esituses näha võimsat üleolekut ja nokautidega vastaste saatmist ringipõrandale, kuid seda Klitškod pakkunud ei ole.

Mitmed meediakanalid on juba ammu kinnitanud, et raskekaalupoksi vaatajanumbrid on tänu «igavatele» Klitškodele kolossaalse languse teinud. Samamoodi on vendade stiili laitnud eksperdid nii mujalt maailmast kui ka Eestist.

Näiteks vanameistrist endine poksija ja praegune treener ning poksiajaloolane Rein Pajur kutsus praegust olukorda lausa ala mõnitamiseks. Tartu poksiklubi Sirge treener Artur Sinilill on ikka ja jälle Postimehega vesteldes avaldanud nördimust, et Klitškod ei kasuta ära oma füüsiliselt suurepäraseid eeldusi.

2. juulil Eesti aja järgi umbes tund aega pärast südaööd on kõik selge – kas Haye võtab Klitškolt IBF, WBO ja IBO meistrivööd või Klitško haarab enda valdusesse ka WBA tiitli.

Ühe eesmärgi on suur vastasseis aga juba enne avagongi täitnud. Raskekaalu poksile pole viimastel aastatel kunagi nii palju tähelepanu pööratud kui praegu. Teineteise poole pillutud avaldused ületavad juba ammu kurikuulsa Mike Tysoni «ma panen su lapsed nahka» ning on ületanud igasugused piirid.

Väljaütlemistest stiilis «olen dr Klitško ja asun Haye’d ravima» ning «löön Kitško vägivaldselt nokauti» ilmekamalt iseloomustab vastasseisu kõmulisust Haye kujundatud T-särk, kus ta kujutab ennast vendade Klitškode surnukehade juures, ukrainlaste pead käes.

Juba kaks aastat tagasi, kui selle matši võimalikkusest rääkima hakati, kandus see väljapoole poksiringi. See on midagi palju enamat kui sport – seekord on asi isiklik.

Suure vastasseisuga kaasnevat jälginuna paneb ainult kahtlema, kas kogu mull on ikka kahe mehe omavaheline asi või on see poksipromootorite kaval nipp tähelepanu tõmmata. Ja samas, kui ongi nii – mis siis?

PLUSSID JA MIINUSED

VLADIMIR KLITŠKO (196 cm, 110 kg)

+ Klitško on Haye’st viis sentimeetrit pikem, pikemate kätega ja raskem.

+ «Dr Steelhammerit» (Klitško hüüdnimi) peetakse üheks tugevama löögiga meheks raskekaalu poksi ajaloos.

+ Klitško treener Emmanuel Steward on toonud Klitško plussina välja selle, et ta on suure mehe kohta väga vastupidav – tihti on ta parimat poksi näidanud viimastes raundides.

– Kui muidu peetakse Klitškod väga kannatlikuks võitlejaks, siis ehk panevad Haye valusad kommentaarid ta rabistama?

– Klitško pole ammu Haye-suguse tippvormis oleva poksijaga kohtunud, üllatusmoment võib olla suur.

– Klitškole meeldib vaatamata oma pikkusele vastasele lähedale minna, tihti ka «kallistada», kuid Haye vastu peab vanast harjumusest lahti saama, kuna britt on just lühikeselt distantsilt ohtlik.

DAVID HAYE (191 cm, 96,5 kg)

+ Haye on ilmselt praegu kiireim raskekaalupoksija.

+ Haye näitas Nikolai Valujevi vastu, et suudab hästi löökide eest põigelda. Samas on Klitško Valujevist väledam.

+ Haye enesekindlus on meeletu, mida näitavad tema sõnavõtud. Ta ilmselt teab, et pärast nii bravuurikaid avaldusi kaotades satuks ta naerualuseks. Samas on see talle vist ükskõik.

– 30-aastane endine poolraskekaallane Haye on võrreldes 35-aastase Klitškoga vähekogenud
– Haye on pidanud raskekaalus profitasemel vaid neli matši (koos poolraskekaaluga 26), Klitško 58.

– Kuna matši peetakse Saksamaa linnas Hamburgis, ukrainlase Klitško kauaaegses kodus, on publik Haye vastu.

– Haye Valujevi vastu töötanud taktika ennast suuremat vastast väsitada ja viimastes raundides rünnata ei pruugi Klitško vastu toimida, kuna ukrainlane on väga vastupidav,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles