Dr Klitško pani sõnaka Haye vabandusi otsima

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Klitško (paremal9 kostitas David Haye’d mitme valusa löögiga, kuid nokauti ta vastast lüüa ei suutnud.
Vladimir Klitško (paremal9 kostitas David Haye’d mitme valusa löögiga, kuid nokauti ta vastast lüüa ei suutnud. Foto: Reuters/ScanPix

Laupäeva hilisõhtul jõudis kätte oodatud hetk, kui poksiringis läksid viimase kümnendi suurimas matšis vastamisi ukrainlane Vladimir Klitško ja britt David Haye. Publikule pakuti küll põnevust, kuid oodatud nokaut jäi siiski tulemata.


Klitško oli terve matši jooksul britist silmanähtavalt üle, kuid põrandale tal Haye’d lüüa ei õnnestunud (oma osa oli selles ka Haye kaitsvas ja ennast säästvas taktikas – toim) Nii kestiski heitlus kõik 12 raundi, mille järel kuulutasid kohtunikud kindlalt võitjaks Klitško (kohtunike hääled 117:109, 118:108, 116:110).

Alates nädalavahetusest kuuluvad vendade Klitškode trofeede sekka kõik viis tähtsamat raskekaalu meistrivööd.

Kõik tiitlid Klitškodel

Vladimir Klitško valduses on nüüd Haye käest võidetud WBA versiooni MM-tiitel ning varasemalt tema omanduses olnud WBO, IBFi ja IBO vööd. WBC tiitlivöö on Hamburgis venda toetamas käinud Vitali Klitško käes.

«Tähistame koos vennaga seda, et meil on nüüd kõik raskekaalu meistrivööd. See matš ei olnud nii suurejooneline, nagu ma lootsin, kuid ma vähemalt üritasin,» rõõmustas Dr Steelhammeri hüüdnime kandev ja enne matši ennast hoopis Dr Klitškoks nimetanud ukrainlane.

Klitško võidu juures on tõenäoliselt halvimaks asjaoluks see, et praegu ei teki taas võimalust, et üks mees võiks enda valdusesse saada kõik viis tiitlit. Nimelt on vennad oma emale lubanud, et nad ei lähe poksiringis kunagi omavahel vastamisi.

Matši eel andsid Haye ja Klitško oma suule vaba voli, ja ka pärast matši võis võidukas Klitško endale seda jätkuvalt lubada.

«Ta kartis minuga võidelda. Ootasin temalt suuremat vastupanu, kuid ta oli ülimalt kaitsev,» saatis Klitško vastase suunas kriitilise sõnumi.

Loomulikult oli suure suuga Haye’l pärast matši kaotusele ka vabandus varnast võtta. Nimelt andis britt teada, et ta oli kolm nädalat tagasi murdnud varbaluu, mis segas teda oluliselt. Haye läks isegi nii kaugele, et ronis matšijärgsel pressikonverentsil laua peale, et oma viga saanud varvast kogu maailmale demonstreerida.

«Ma võitlesin sisuliselt ühe jalaga ja ta ei suutnud mind nokauteerida. Mis saab siis, kui ma olen täiesti terve?» rääkis Haye SkySportsile.

Kordusmatš tulekul?

Vaatamata võidule polnud Klitško matši järel tulemusega päris rahul. Talle valmistaski meelehärmi asjaolu, et ta ei suutnud vastast nokauteerida, lisaks ärritas teda Haye sõnavõtt vigastatud varba teemal.

«Ma ei ole siiamaani rahul tema käitumisega,» sõnas Klitško ja pakkus seejuures Haye’le kordusmatši võimalust. «Ta on kritiseerinud minu kõiki vastaseid ja lisaks on ta kritiseerinud mind, et ma olen ringis liiga ettevaatlik, kuid ta oli nendest kõigist tagasihoidlikum. Ta oli väga kiire ja ma ei saanudki päris õiget võimalust teda nokauti lüüa.»

«Sooviksin temaga heidelda 100-protsendiliselt tervena. Tahtmine ja saamine on loomulikult kaks erinevat asja. Mulle väga meeldiks, kui ta annaks mulle võimaluse kordusmatšiks. Ta lubas mind nokauti lüüa ja tahaksin näha teda üritamas,» ei jäänud ka britt pärast kaotust võlgu.

Haye on varasemalt teatanud, et kavatseb 31. oktoobril profisportlase teele joone alla tõmmata. Kas kordusmatš jääb siiski ära? «Ma olen öelnud, et lõpetan oktoobris karjääri, kuid oleks kahju kaotajana lahkuda,» sõnas karjääri jooksul alles teist korda vastasele alla jäänud Haye. «Ma ei tee karjääri lõpetamise osas veel mingeid otsuseid.»  

Vaatamata võidule said Klitškode kriitikud kindlasti hoogu juurde. Teatavasti on ukrainlasi süüdistatud selles, et nad poksivad igavalt ning ei löö oma vastaseid poksiringi põrandale pikali ehk ei paku pealtvaatajale suurimat naudingut, mis raskekaalu poksi juurde kuulub.

Kuna ka Haye oli matšile tulnud väga kaitsva taktikaga, võiski heitluse ajal tribüünidelt kuulda ka kriitilisi hüüdeid. Siiski pole sellist furoori nagu sel korral juba ammu raskekaalu poksi ümber olnud.

Kas kordusmatš ja veel suurem sõnasõda on tulekul, näitab aeg. Järgmine raskekaalu tiitlimatš toimub septembris, kui Vitali Klitško kohtub poolaka Tomasz Adamekiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles