Reservarmee rõõmustas Rüütlit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise viis Kristen Viikmäe söödust juhtima üle pika aja edu­rivis mänginud Tarmo Kink (vasakul).
Eesti koondise viis Kristen Viikmäe söödust juhtima üle pika aja edu­rivis mänginud Tarmo Kink (vasakul). Foto: Mihkel Maripuu

Eesti jalgpallikoondise 1:1 viik Lätiga jättis osalt hea maigu, teisalt pettumuse. Suurimat heameelt sinisärklaste peatreenerile Tarmo Rüütlile tegi teadmine, et Eestis on mängijaid, keda mõne põhimehe vigastuse korral võiks riiki esindama kutsuda.


«Teine ešelon sai oma ülesannetega hakkama,» jäi Rüütli rahule meestega, kes üle pika aja rahvuskoondise kutse said. «Keegi alt ei vedanud ning mehed näitasid, et kui vaja, siis on neid võimalik kasutada. Sidorenkov (Andrei), Kams (Gert), Anniste (Aivar), Viikmäe (Kristen) – kõik tegid tööd korralikult ja said oma rolliga hakkama.»

Ka Eesti üks parimaid mängijaid platsil, keskkaitsja Raio Piiroja oli rahul, et paljud uued pallurid said ennast proovile panna.

«Eksperimentaalne kaitsekoosseis enam-vähem õigustas ennast,» arvas Piir­oja. «Oli olukordi, kus me teineteist kõige paremini ei mõistnud, aga saime enam-vähem hakkama.»
Väravapostide vahel seisnud, Venemaa kõrgliigas palliv Sergei Pareiko jättis täpselt sellise mulje nagu Rüütli ootas.

«Pareiko mängis oma taseme välja,» sõnas Rüütli. «Lisaks tegi ta ühe väga hea tõrje.»
Kiidusõnadega Pareikole polnud kitsi ka kaitseliini juht Raio Piiroja, kes märkis, et Pareiko juhendas kaitseliini kõva ja selge häälega väga edukalt.

Kuigi esimest poolaega Eesti–Läti mängust võib nimetada surmigavaks, valdas enamiku ajast palli kodumeeskond. Rüütli sõnul oli positiivne, et suudeti teatud osa kohtumisest korralikult kombineerida ning ka löödud värav oli kaunis.

Eesti tabamuse eest hoolitses tavaliselt äärel, kuid seekord ründajana tegutsenud Tarmo Kink, kelle sihik muidu terve mängu jooksul oli paigast ära – nii mitmedki varasemad pallid lendasid väravast meetreid mööda.

«Esimese poolaja ebaõnnestunud pealelöökide pärast hakkas endalgi juba häbi,» tõdes Kink, kes 52. minutil Viikmäelt söödu saanuna mängis esimese puutega mööda kaitseliinist ja teisega lükkas palli väravasse. «Õnneks teise poolaja värav tekitas parema enesetunde.»

61. minutil vahetas Rüütli välja veerand meeskonnast: Aleksandr Dmitrijev asendas Aivar Annistet, Vladimir Voskoboinikovi asemel tuli platsile Kaimar Saag ning Gert Kams lahkus väljakult, et teha ruumi Tihhon Šišovile. Õige pea pärast vahetust Eesti koondis väsis ning külalised hakkasid üha rohkem ise suruma.

«Teise poolaja keskel mängurütm natuke rauges ning seetõttu löödi meile ka värav,» nentis Kink. «Eks vahetused ja väsimus tegid oma töö.»

75. minutil anti Saagi vea eest lätlaste kasuks kahtlase väärtusega trahvilöök ning sellele järgnenud olukorras suunas Kristaps Grebgis palli peaga Pareiko valvatavasse väravasse. Viimastes mängudes on Eestile tihtipeale just standardolukorrad saatuslikuks saanud.

«Eks oleme harjutanud selliseid olukordi, aga siin ei saa kedagi süüdistada,» arvas Piir­oja. «Pole tähtis, kelle mees ta oli – tsenderdus oli nii täpselt pähe lastud, et polnud midagi teha.»

Rüütli oli küll eduseisu käestlaskmise pärast pettunud, kuid ei tahtnud ainult väsimuse süüks vastaste viigitabamust ajada. Tasemel lätlased lihtsalt suudavad end vajadusel kokku võtta.

«Võrdne mäng ja võrdne tulemus,» arvas Rüütli. «Üks asi on see, et me väsisime, kuid teine see, et vastased hakkasid lõpus rohkem riske võtma, mis lõppkokkuvõttes õigustasid ennast. Läti on siiski tugev meeskond.»

Pärast viimast EM-valikmängu Türgiga, mis lõppes Lilleküla jalgpallistaadionil 0:0 viigiga, arvas Rüütli, et jumal olevat olnud lätlane, kuna ei lubanud Eestil väravat lüüa, aga samas ei lasknud sinisärklasi ka veega alla lasta. Kes aga oli kõigevägevam üleeile?

«Igaühel oli oma jumal,» arvas Rüütli.

HINNANGUD


7 Sergei Pareiko – Õhupallide püüdmisel oli väga kindel ja tegi ühe väga hea tõrje.


6 Gert Kams – Debüütmängust paremat tahta pole. Võitles visalt ja oli julge. Kindlasti parem kui tema asemel vahetusest sekkunud Tihhon Šišov.


8 Raio Piiroja – Õhus võitmatu. Kohati tundus, et ta lausa venis õhupalle võitma. Ka lätlaste vastu kehtis tõsiasi, et kaitseliin on palju turvalisem, kui Piiroja on platsil.


5 Alo Bärengrub – Eksis vähem kui viimastes koondisemängudes. Õnneks oli tema kõrval Piiroja.


6 Andrei Sidorenkov – Lülitus paar korda edukalt rünnakusse ja oli ka kaitses tubli. Paraku ei suutnud ühtegi korralikku tsenderdust vastaste trahvikasti anda.


6 Kristen Viikmäe – Jäi üsna märkamatuks äärel. Kuna sai üle pika aja koondisekutse ning on Rootsis üsna edukalt mänginud, oleks oodanud suuremat panust. Samas andis väravasöödu.


7 Aivar Anniste – Eksis keskväljal mõnel korral sööduga, kuid tema platsiloleku ajal oli Eesti käes initsiatiiv.


6 Martin Vunk – Paistis Türgi ja Hispaania vastu positiivsemalt silma. Samas suuri etteheiteid talle pole.


8 Sander Puri – Kompromissitu võitleja. Iga kord kui pall oli Puri käes, võis sealt oodata midagi ohtlikku. Söötudel eksis harva ja kui palli kaotas, võitles selle tihtipeale kohe tagasi. Teise poolaja lõpus väsis.


8 Tarmo Kink – Eesti liiga ühe parima löögiga mängijal oli sihik totaalselt paigast ära, kuid ründajana tegi oma töö ära – lõi eestlaste ainsa värava. Julges palliga midagi ette võtta.


6 Vladimir Voskoboinikov – Oli aktiivne ning võitles tublilt, kuid eksis palju söötudel. Samas kadus Eesti ründeteravus tema platsilt lahkumisega.


5 Aleksandr Dmitrijev – Tema platsiletulekuga kaotas Eesti keskväljal initsiatiivi. Samas võis selles süüdi olla kaaslaste väsimus. Lõi peaaegu 2:0 värava.


4 Tihhon Šišov – Võrreldes Türgi mänguga tegutses äärel väga ebakindlalt. Mitmel korral palli saanuna ei osanud sellega midagi ette võtta ning andis näiteks ohtlikult tagasi Pareikole.


6 Kaimar Saag – Oleks oodanud suuremat võitluslikkust. Viimastel minutitel aktiviseerus ning näitas, et on väga kiire.


5 Joel Lindpere – 15 minuti jooksul ei paistnud silma hea ega halvaga.



5 Oliver Konsa – Samad sõnad, mis Lindperele, kuid viibis platsil veel vähem aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles