Korvpallikoondises püütakse liita uut ja vana

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Kangur kimbutab korvpallikoondislaste jalgpallilahingus Joosep Toomet.
Kristjan Kangur kimbutab korvpallikoondislaste jalgpallilahingus Joosep Toomet. Foto: Liis Treimann

Eesti korvpallikoondise koosseisu valides pidas peatreener Tiit Sokk silmas, et pool meeskonnast koosneks vanadest olijatest, teine pool aga noortest tulijatest. Meeskonna kokkusulatamiseks on aega poolteist kuud.


Eile alustasid Eesti korvpallikoondislased ühistreeninguid. Esialgu on seltskonnas 12 meest, Rain Veideman ja Siim-Sander Vene liituvad hiljem. Kuid nende puudumiselgi on koosseis intrigeeriv – esimest korda nuusutavad suure koondise hõngu Erik Keedus ja Eesti korvpalli pahaks poisiks ristitud Kristo Saage.

26-aastase Saage koondisse kutsumisest on varemgi räägitud, kuid mehe mänguväline käitumine pole treenereid rahuldanud. Soku sõnul oli aga nüüd Saage koondisega liitumiseks õige aeg.

«Tegelikult oli ta mänguliselt hea juba möödunud hooajal, kuid nüüd sai tema tausta veidike uuritud ja selgus, et varasemaga võrreldes on ta võtnud endale teistsugused sihid,» rääkis Sokk. Peatreeneri sõnul tuli Saagele kasuks lõppenud hooaja teises pooles Leedus veedetud aeg.

Saage ise ei osanud eile koondises olemise kohta veel hinnangut anda. «Olen siin viibinud pool tundi ja selle ajaga ei oska küll midagi öelda,» lausus ta. «Mul on hea meel, et sain võimaluse ennast proovida ja kindlasti üritan anda endast maksimumi.»

Saage lisas, et suuri ootusi tal pole, koondises on liidrid välja kujunenud ja teda ilmselt sellesse rolli ei vajata. Küll aga soovib ta meeskonda aidata nii palju kui suudab.

Laiemale üldsusele üllatusena koondisse pääsenud Keedus oli aga ka ise treenerite valikust üllatunud. «Kui avaldati esialgne pikem nimekiri, arvasin, et seal on kõik need, kes üldse treenerite silmapiiril ja laagrisse mind nagunii ei kutsuta. Kui aga paar nädalat tagasi kuulsin, et pääsen 14 mehe hulka, oli see pisut ootamatu,» tunnistas ta.

Noorteklassis erinevatesse Eesti koondistesse kuulunud ja tänavu meistriliigas TTÜ meeskonnas korralikult mänguminuteid teeninud noormees soovib kogenud kaaslastelt palju õppida. «Ma pole veel kunagi Janar Taltsi ja Kristjan Kanguriga ühte meeskonda kuulunud,» märkis ta.

Lisaks koondise õhustikule tuleb Keedusel harjuda ka enda jaoks uudse positsiooniga. Sokk on võtnud nõuks kasutada teda mängujuhina. «Lugesin ajalehest treeneri ütlust, et olen ebastandardne mängija. Ilmselt on see tõsi, minu pikkuseid mängujuhte Eestis polegi,» mõtiskles Keedus. «Noorteklassis olen sellel positsioonil tegutsenud.»   

Kui uutel meestel ootab ees tõestamise aeg, siis koondises juba vanade olijate staatust nautivad mehed võtavad eelseisvaid treeninguid ja mänge pisut teisti. Nende jaoks on see peamiselt hea võimalus end klubihooajaks vormi ajada.

«Meid ootab ees palju häid mänge – huvitav turniir ja EM-mängud. Möödunud suvel peetud mängud jäid veidike hinge kriipima, tänavu tahaks saadud kaotused revanšeerida,» sõnas koondise liider Kristjan Kangur.
Mullu kandis Kangur koondises kaptenirolli, ilmselt jääb see amet talle ka edaspidiseks. Vaatamata sellele polnud tal vana olijana plaanis koondise nooremaid mehi kõiksugu ülesannetega koormata ja tema spordikotti ei pea keegi teine tassima. «Meil pole sellist kommet, kuigi… äkki peaks selle sisse viima,» lausus ta naerdes.

Koondise teine «välismaalane», tulevaks hooajaks Itaalia klubi Varesega juba lepingu sõlminud Janar Talts oli Kanguriga samal lainel. Ta möönis, et EM-mängudel pole küll väga suurt tähtsust, ent hinnaalandust seepärast ei tehta. «Oleme koos väga lühikest aega, kuid üritame võtta sellest ajast maksimumi,» märkis ta. «Õnneks on kõik väga hästi organiseeritud ja me ei pea treeningulaagrite pärast kuhugi kaugele sõitma.»

Märkimisväärne on ka, et tänavu pole Eesti koondises ühtegi meest, kelle vanus küüniks üle 30ne. Veel mullu meeskonda kuulunud Rait Keerlese kohta ütles Sokk, et vanemate olijate nimekiri sai enne temani jõudmist täis. Keskmängija Vallo Allinguga arvestatakse aga tulevikus.

«Rääkisime Valloga asjad selgeks juba kevadel. Hooaeg oli pikk ja lõpus vaevasid teda erinevad vigastused. Sellises seisus on targem end terveks ravida,» tõdes Sokk. «Ta on tõestanud, et tegemist on Eesti keskmängijate absoluutsesse tippu kuuluva mängijaga.»

Veel mullu koondises olnud 37-aastane Valmo Kriisa ei mahu aga enam valikute hulka.  
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles