Vanajumal kaitseb Taaramäed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Cofidis

Õnn pidavat soosima tugevaid. Kas nende sekka kuulub ka Rein Taaramäe, näitavad Tour de France’i mäeetapid, kuid esimese nädala järel pääses eestlane mitmest ohtlikust kukkumisest terve nahaga.



Õnnejumalanna näitas Taaramäe suhtes soosingut juba Tou­ri avapäeval, kui kukkumistest pääsenud eestlane juhtgruppi kuuludes sprinteritele mõeldud etapil 8. koha pälvis. Ka järgnevatel etappidel pole Taaramäel imekombel asfaldiga kontakti olnud, kuigi mitmed ohtlikud olukorrad on temast möödunud millimeetrite kauguselt.

Enne eilset etappi olid nimekamatest meestest kukkumistel saadud vigastuste tõttu pidanud Touri pooleli jätma Janez Brajkovic (RadioShack), Vassili Kirijenka (Movistar), Bradley Wiggins (Sky), Tom Boonen (Quick Step) ja Christopher Horner (RadioShack).

Eilne etapp lühendas Touril jätkavate ratturite nimekirja veel kaheksa mehe võrra. Traagilises kukkumises osalesid muu hulgas kokkuvõttes esitosinasse kuulunud Aleksandr Vinokurov (Astana) ja Jürgen van den Broeck (Lotto). Suure tõenäosusega sai sellega otsa ka Vinokurovi profikarjäär, sest reieluu murdnud ja eile operatsioonil käinud Kasahstani rattaäss oli varem teatanud, et käesolev hooaeg jääb tal tippspordis viimaseks.

Jooksikud jäid ette

Taaramäe kirjeldas rattaprofid.ee blogis õnnetust oma pilgu läbi: «Järgmine hull moment oli esimesest mäest alla tulles – jube kukkumine suure kiiruse pealt. Pikali oli umbes viis-kuus meest, õnneks olin ise tagapool. Aga kui sellest kohast möödusin (vaikselt mööda muru, jalg pedaalist väljas), silmasin van den Broecki pikali maas ja tundus, et asi oli kriitiline. Vinokurov pani mööda müüri ja lahtine reiemurd. Lisaks silmasin täiesti pooleks raamiga Cervelo ratast maas... jube! Tempo tõmmati kohe maha ja 20 km sõideti rahulikult. Laskumistel oli näha, et kõigil oli jänes püksis, aga lõpus tõmmati kiirus jälle üles.»

Eile oli esimene päev tänavusel Touril, kui jooksikud ette jäid. Juhttrios oli teravaima jalaga hispaanlane Luis-Leon Sanchez (Rabobank), kes edestas prantslasi Thomas Vöcklerit (Europcar) 5 ja Sandy Casari (FDJ) 13 sekundiga.

Jättis Contadori selja taha

Sellele järgnenud 13-liikmelises grupis lõpujoone ületanud Taaramäe sai 11. koha, kaotades Sanchezile 3.59. Kokkuvõttes 18. kohale kerkinud ja noorratturite arvestuses teisena jätkav Taaramäe vähendas Robert Gesinkiga (Rabobank) vahet 8 sekundi võrra, jäädes hollandlasest maha 51 sekundit.

«Meeskond tegi muljetavaldavat tööd,» kiitis Taaramäe. «Sain lõpus juua nii palju kui vaja, kuigi pudeleid polnud kerge otsida, sest teed olid kitsad ja rasked. Viimase 1,5 km tõusu alguses hoidsin end teiste varju. Olin enesekindel ja 450 m enne lõppu panin raskema käigu sisse ning spurtisin lõpuni. Nägin, et Alberto Contador jäi maha, ja see andis lisajõudu.»

Tanel Kangert (Astana) lõpetas Austria tuuri 25. kohaga. Etapivõidu peale Kangert kordagi sõita ei saanud, sest meeskond pidi kaitsma teisel päeval rootslase Fredrik Kessiakoffi võidetud liidrisärki.

«Mulle meeldib see variant isegi rohkem, kui kümnenda koha nimel võidelda,» kinnitas laupäeval 30,1 km temposõidus 16. aja saanud ja sakslasest võitjale Bert Grabschile (HTC) 1.50 kaotanud Kangert. «Sain meeskonnale kasulik olla ja liidrit aidata. Võidu peale sõitmisest jääb mul endal veel midagi puudu. Astana meeskond sai särgi kaitsmisega väga hästi hakkama – mägedes keegi isegi ei üritanud Kessiakoffi liidrikohta kõigutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles