Kaks kuud Tallinna maratonini. Kuidas treenida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooks. Foto on illustratiivne.
Jooks. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Huik

Tänase seisuga on SEB Tallinna Maratonini jäänud veidi vähem kui 2 kuud. Millele peaks maratonile mineja järgmisel neljal nädalal tähelepanu pöörama, annab ülevaate e-treening.ee



Treeningud intensiivsemaks

Kui esimese kuu eesmärk oli järk-järgult treeningute ajalist mahtu suurendada, siis teisel kuul peaksime tähelepanu pöörama intensiivsusele. 5-6. nädalal peaksime ette võtma ühe tunduvalt pikema jooksuringi (ca. 3h). Ideaalne oleks seda teha ühel nädalavahetuse päeval - näiteks maratonipäeval ehk pühapäeval, et end nii juba vaimselt suursündmuseks valmis panna.

Harrastajad, kes treenivad 5 korda nädalas (u 7-8 h), võivad endale lubada intensiivsemaid kiirustreeninguid kahel korral nädalas. Kui treenid 3-4 korda, on soovituslik piirduma ühe tempotreeninguga.

Tempojooksudega alustaja peaks eelkõige silmas pidama, et joosta esmalt lühemaid tempokrosse (2-4 km). Nädalate kaupa tuleks kilomeetreid suurendada. NB! Nõuanne ei kehti neile, kes alles alustavad maratoniks ettevalmistust.

Tempotreeningu eesmärk maratoniks valmistumisel

Lõigud peaks jooksma maratonitempos. Oluline on siinkohal variatiivsus: rahulik jooks jäägu rahulikuks ning tempojooks olgu oluliselt kõrgema pulsiga, kuid ei tohiks ületada anaeroobset läve. Maratonitreeningu spetsiifika näeb ette, et korjaksime eelkõige aeroobse jooksu mahtu, mis maratoni joostes realiseeritakse.

Kulutavate treeningute (anaeroobsete treeningute) osakaal on väga tagasihoidlik. Tempotreeningud võib väga edukalt läbi viia mõne rahvajooksu raames.

Parim treening on võistlus

Õnneks on meie suvine jooksukalender piisavalt tihe, millesse mahub mitmeid huvitavaid üritusi, mis meid suursündmuseks imehästi ettevalmistavad. 6.-8. nädalal on ideaalne panna end proovile ja katsetada vormi poolmaratonil. Sel aastal sobib selleks suurepäraselt Mulgi Maraton ja esimest korda toimub Narva Energiajooks.

Kui alustad ettevalmistust

Kui oled üksjagu harjutanud ja nüüd otsustad, et soovid osaleda 11. septembril SEB Tallinna Maratonil, siis kindlasti ära mata oma eesmärki maha. Kogemused on näidanud, et kahe kuuga annab viia end väga heasse vormi. Selleks tuleb treenida läbimõeldult ja plaanipäraselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles