Emaroll kaalus Šmigunil tippspordi üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi tütar Victoria-Kris kaalus seekord tippsuusatamise üles. Siiski pole võimatu, et Vancouveri OMil saab ta juba ema võistlustele pealtvaatajana kaasa elada.
Kristina Šmigun-Vähi tütar Victoria-Kris kaalus seekord tippsuusatamise üles. Siiski pole võimatu, et Vancouveri OMil saab ta juba ema võistlustele pealtvaatajana kaasa elada. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Maailma parimad naissuusatajad võivad tänavu kergendatult hingata – kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi otsustas sel hooajal rahvusvahelisel tasemel võistlemisest loobuda.


Eesti parim naissuusataja pidi kaalukausile panema oma viiekuuse tütre Victoria-Krisi ning tipptasemel suusatamise. Otsus polnud kaugeltki kerge. Küll aga vältimatu – Pimpsu hüüdnime kandev pisitütar kaalus tippsuusatamise üles.

«Praeguste emakohustuste kõrvalt ei ole võimalik saavutada taset, mis võimaldaks mul sel talvel suurvõistlustel esikohtade eest võistelda,» selgitas Šmigun-Vähi suusaliidu pressiteates otsuse tagamaid.

Pere number üks

Tema abikaasa Kristjan-Thor Vähi sõnul välistas tänavu tippsporti naasmise Šmiguni soov Victoria-Krisile rinnapiima anda. Selle kõrvalt pole võimalik kiiruslikult intensiivsemaid treeninguid teha.

«Kristinale on pere alati number üks olnud. Tema jaoks on väga tähtis oma lapsele parimat anda,» avaldas Vähi, kelle sõnul langetab abikaasa kõik oma tänased otsused perekonnast lähtuvalt.

Kuidas suhtus tütre otsusesse aga treenerist isa Anatoli Šmigun? «See oli ühiselt langetatud otsus. See hooaeg pole nende jaoks kordagi oluline olnud. Treenerina on tal vaid üks eesmärk – Vancouveri olümpia,» avaldas Vähi.

Samas pole veel kindel, kas Eesti läbi aegade parim naissuusataja seal üldse osaleb. Nii nagu viis kuud tagasi ei osanud ta öelda, et langetab otsuse tänavusest võistluskarussellist kõrvale jääda, ei oska ta praegu veel öelda ka seda, kas Vancouveri OMil kaasa teeb.
Vähi ei soostunud avaldama, kui tõenäoliseks ta ise seda võimalust peab.

«See on täielik spekulatsioon. Mis õigust on meil arvata, kui Kristina isegi täpselt ei tea! Otsuse langetab Kristina ainuisikuliselt ise, keegi teine seda tema eest ei tee,» kinnitas Vähi ja lisas: «Kristinal on üks distants südames, mis teda iga päev treenima motiveerib. Midagi rohkemat ma praegu öelda ei oska.»

Abikaasa sõnul langetatakse olümpiat puudutav otsus veebruaris. Just siis on viimane aeg alustada tõsiste treeningutega, et seal kõige kirkamate medalite eest võidelda. Ka praegu harjutab Šmigun-Vähi iga päev. Mis treeningu intensiivsusesse puutub, siis on see võrdlemisi madal. Tegemist on pigem pikemate ning rahulikumate treeningutega. Ent mis kõige tähtsam – suuski pole Šmigun-Vähi keldrisse veel viinud.

Ja võimalik, et kodustel võistlustel võtab ta need ka kasutusse. Pole välistatud, et veebruarikuus osaleb ta ka Eesti meistrivõistlustel. Oma lõbuks. «Praegu ei saa me seda ei lubada ega ka välistada. Eks aeg näitab,» avaldas Vähi.

EOK säilitas toetuse

Üks mis kindel – Šmiguni eilne teadaanne on palju eriarvamusi lagedale toonud. Kiibitsejate hinnangul pole õige, et Kristina Šmigun-Vähi rahvusvahelisel areenil kaasa tegemata Eesti Olümpiakomiteelt (EOK) siiski igakuist toetust saab.

Siinkohal jagunevad arvamused kaheks – ühed, kes leiavad, et see toetus kuluks ära hoopis noorematele tegevsportlastele ning teised, kes usuvad, et Šmigun-Vähi on toetuse oma seniste saavutustega igati ära teeninud.

EOK peasekretäri Toomas Tõnise sõnul ei muuda nad Šmigunile toetuse maksmises mitte midagi. «Oleme kokku leppinud, et jätkame tema toetamist teatud tasemel. See tase pole selline, mida ta oleks saanud siis, kui oleks tippsporti naasnud,» avaldas Tõnise ja lisas: «Oleme säilitanud tema stipendiumi 15 000 krooni kuus. Ta ju hoiab lahtisena võimalust tippsuusatamisesse naasta.»

Kuidas mees ise Šmigun-Vähi otsusesse suhtub? «Inimesena saan ma temast täiesti aru. Mulle meeldib, kui noor naine last kasvatab. Samas usun ma, et Kristina on Vancouveri olümpial juba stardis!»

Kristina Šmigun

•    Sünd: 23. veebruar 1977, Tartu
•    Saavutused: Torino olümpiamängude kahekordne võitja, Val di Fiemme maailmameister, seitsmel korral valitud Eesti aasta nais­sportlaseks, mitmekümnekordne Eesti meister
•    Perekond: abielus Kristjan-Thor Vähiga, tütar Victoria-Kris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles