Kurb uudis sõudmisest: neljapaat lagunes pärast esimest tõsist võistlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarisaeruline neljapaat Luzerni MK-etapil, kus saadi 11. koht.
Paarisaeruline neljapaat Luzerni MK-etapil, kus saadi 11. koht. Foto: Rein Kilk

Vähem kui kolm nädalat tagasi moodustati paarisaeruline neljapaat, kuhu istusid Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Vladimir Latin ja Joosep Laos. Tundus, et vähemalt mõneks ajaks on rahu maa peal. Üleeile aga otsustas üks paatkonna liikmetest, et ei soovi neljases enam istuda.



Selleks liikmeks oli eessõudja Andrei Jämsä. Ja põhjusena tõi ta välja paatkonna perspektiivituse. Sõudeliidu juhid üritasid meest küll ümber veenda, kuid seni tulutult. Jämsä on eneses lihtsalt niivõrd kindel. Ja vägisi ei saa kedagi paati istutada!

«Ma ei taha sellises paadis sõita! Saan ühepaadil ka paremad tulemused teha,» põhjendas Jämsä, kelle sõnul pole sellises koosseisus paatkonnal mingit lootust suurde mängu sekkuda.

OM-pääsmed

Nädalavahetusel lõppenud Luzerni MK-etapil saadi 11. koht. MMilt tooks samasugune resultaat ka Londoni olümpiakohad. Jämsä otsus jätab aga ühtekokku neli meest maa ja taeva vahele rippuma. Mis saab edasi? Hooaja tähtsaima võistluseni on jäänud vaid kuus nädalat!

Ometi ei kavatse viimane oma meelt muuta. «Sellel paadil pole lootustki, kohe algusest peale tundsin seda. Luzernis olid meist eespool lõpetanud paatkonnad täiesti lootusetult kaugel. Väga hull oli sõita. Meil polnud nende vastu mingit võimalust,» selgitas Jämsä, keda ei lohutanud ka teadmine, et Londoni olümpiapääsmed poleks sugugi püüdmatud. «Luzernis polnud kõiki paatkondi kohalgi.

Sinna liituvad veel mõned tugevad riigid. Hädavaevu võiksime MMilt ju olümpiapääsmed saada, kuid mis edasi saab? Me ei suudaks sealt edasi minna.»

Jämsä ei salanud, et viimaste aastate hooajad on tal piltlikult öeldes kopsu üle maksa ajanud. Pole olnud tugevaid kaaslasi, pole tulemusi, pole ka võimalust oma vormi realiseerida. Ehk siis – nulliring.

 «Ma ju ei treeni pidevalt selleks, et aasta-aastalt hea vorm raisku lasta! Ma ei taha niimoodi jätkata. Kui ühepaati istun, siis tean, et kõik on minu enda kätes. Tean, et olen võimeline selles paadis ka olümpiapileti võtma!» rõhutas Jämsä.

Vähemalt paatkonna treener Matti Killing on aga veendunud, et tegelik pilt pole sugugi nii hull. Võrreldes 2007. aastal moodustatud neljapaadiga on stardipositsioon isegi mõnevõrra parem.

Toona istusid paatkonnas Allar Raja, Igor Kuzmin, Vladimir Latin ja Kaspar Taimsoo. Kaks viimast polnud täiskasvanute klassis ühtki sammu teinud.

«Mina olen küll täiesti kindel, et see paatkond oleks olümpiapileti ära võtnud. Aga kui inimesed ootavad, et kohe on superminek, siis on väga raske… Kõik mehed on ju erinevad ja kokkusõitu on vaja treenida,» tõdes Killing.

Neljapaat pannakse välja

Sõudmise asjatundjate sõnul tõmbab Jämsä oma otsusega vee peale nii iseendale kui ka paarisaerulisele neljapaadile. Juhul kui praegu jäädakse Bledi MMil nii ühepaadil kui neljasel olümpiapiletita, kaoks ka Londoni olümpiatoetus.

Seda enam, et praeguse seisuga jääks neljane veelgi nõrgemaks – MMI ajaks istub ühepaati Tõnu Endrekson, kes hooaja avaetapil piirdus C-finaaliga.

Sõudeliidu peatreener Jaan Tults ärritub ilmselgelt, kui juhtunust räägib. «Jämsä võib ju öelda, mida tahab, aga tal ei jää muud üle! Tahtmine on taevariik, aga… Minu jaoks jääb praegune olukord arusaamatuks,» nentis Tults, kelle sõnul pannakse MMile neljapaat välja igal juhul.

Ainuke küsimus on see, millises koosseisus. Võimalik, et kuni 23-aastaste koondisest tuuakse paatkonda Endreksonile ja Jämsäle asendajad.

«Mina tegin juhatuses ettepaneku, et neljapaadi peab moodustama Tatjana Jaanson. Las ta valib siis ise endale sinna mehed. Kui ta sellest aga loobub, siis jätkab neljase projektiga Matti Killing,» tõdes Tults.

Jämsä loobumine neljapaadist tähendab ka seda, et sügisesel EMil ei istuta koos Endreksoni, Kaspar Taimsoo ja Allar Rajaga paarisaerulisse neljapaati. Seega kaob võimalus tippkonkurentsis enne olümpiat tugevat neljast proovida. Kas kaob ka võimalus Londonis tugev neljane välja panna, näitab vaid aeg. Tulevik paistab igal juhul tume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles