Nanci Ristla – pika blondi patsiga vormelisõitja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakverest pärit Nanci Ristla on juba 18-aastasena ajalugu teinud – temast sai juuni lõpus esimene Eesti vormelisõitja, kes on ametlikel võistlustel startinud.
Rakverest pärit Nanci Ristla on juba 18-aastasena ajalugu teinud – temast sai juuni lõpus esimene Eesti vormelisõitja, kes on ametlikel võistlustel startinud. Foto: erakogu / Karli Saul / SCANPIX

«Vahepeal läks olukord juba päris ohtlikuks. Ringrajal oli Nanci blondi patsi nägemine ühe poisi jaoks justkui härjale punane lipp! Ta lihtsalt pidi temast mööda saama – maksku, mis maksab!» meenutas Raul Ristla oma tütre esimesi võistlusaastaid.
 



Pikka aega oli Nanci Ristla ainuke õrnema soo esindaja Eesti kardivõistlustel. Iga poisi jaoks oli justkui omamoodi auküsimus – «Tüdrukule pean ikka ära tegema!» Ühe noormehe jaoks oli see lausa nii oluline, et ta asus vahendeid valimata Ristlast mööda kihutama.

Mida võistlus edasi, seda ohtlikumaks see piiga jaoks muutus. Nii ei jäänudki Raul Ristlal muud üle kui kohtunikele märku anda. Poisike tuli võistlustelt eemaldada. «See muutus juba eluohtlikuks! Muud varianti polnud,» meenutas Raul Ristla.

Tema tütar lagistas selle peale vaid naerda ja sõnas: «Ma ise sellist olukorda väga ei mäletagi. Aga tean, et poisid on isegi pisaraid valanud, kui mulle alla on jäänud. Samas on see ka arusaadav – kellele siis ikka meeldib tüdrukult pähe saada!»

Valus kaotus

Tihtipeale tuleb Ristlal pärast võidusõite vastata konkurentide küsimusele – mis tõi ühe õblukese tütarlapse nii meheliku ala juurde? «Tavaliselt vastan neile, et näete – naised pole sugugi kehvemad kui mehed! Loomulikult võlub mind selle ala juures adrenaliin, kiirus! Mis siis muud!»

Esimene võistlus polnud Ristlale aga sugugi nii meeldiv. Näiteks kuulus Kevin Korjus edestas teda rohkem kui ringiga. See aga toona vaid 11-aastast piigat ei morjendanud. Pisarate valamisest polnud juttugi! Vastupidi – Ristla soovis üha uuesti ja uuesti võidu kihutada.

Mida võistlus edasi, seda rohkem hakkas ta võidusõitu nautima, riskima ja üha paremaid tulemusi saavutama. Samuti järjest enam aega ringrajal veetma.

Nüüdseks on Ristla juba teinud ajalugu – juunis sai temast esimene Eesti naisvormelisõitja, kes on ametlikel võistlustel startinud. Ristla osales Soome MV etapil Ahvenisto ringrajal vormel Ford klassis. Teises võistlussõidus oli eestlanna kaheksas, esimese aga katkestas.

Märk on siiski maas. Seda enam, et tegemist on ajaloolise märgiga!

«See oli täitsa tore. Algul ei jõudnud mulle kohale, et olen tõesti esimene Eesti naisvormelisõitja! Aga nüüd juba hakkan selle mõttega harjuma. Jah – täitsa tore!» nentis Rakvere reaalgümnaasiumi 11. klassi lõpetanud Ristla.

Oma järgmistest eesmärkidest rääkides jääb piiga tagasihoidlikuks. Nagu ta ise ütles, võtab ühe sammu korraga. «Tuleb koguda võistluskogemust ja kilometraaži,» sõnas tänavu Eesti kardimeistrivõistlustel hõbemedali võitnud tütarlaps.

Ent millest Ristla unistab? «Millest ma unistan? No unistama peab! Unistan sellest, et saaksin kunagi ka vormelid ära proovida. Kas just vormel-1, aga mingit tugevat vormelit tahaks küll proovida. Eks paistab, kuhu välja jõuan,» sõnas ta kavalalt.

Seni on Ristla kiirusrekord vormeliga 204 km/h, kardiga on ta kõige enam 120 km/h sisse saanud. Tulevikus loodab ta vähemalt esimese tippmargi selja taha jätta. Vormel Ford klassis tuleb kogemusi üha juurde ning õige pea peaks see kiirusrekord purunema.

Ei suudaks ilma

Oma unistuse nimel on Ristla valmis vaeva nägema. Suvel töötab ta Rakvere põhjakeskusesse loodud hobikardirajal, kus ta ülevaataja-sõiduõpetaja-juhendajana ka ise igal võimalusel kardirooli istub.

Igal juhul loodab 18-aastane Ristla vormelimaailmas võimalikult kaugele jõuda. Ja võimalikult kaua sellega tegeleda. Sest nagu ta ise ütles, siis: «Kui keegi ütleks mulle nüüd, et ma ei saa enam vormelitega sõita, siis ma ei teaks, mida teha. Ma ei oskaks selleta elada! Ma ei suudakski selleta elada!»

CV

Nanci Ristla

•    Sünniaeg: 25. mai 1993

•    Saavutused: Eesti meistrivõistluste hõbemedaliomanik kardisõidus, tegi ajalugu – startis esimese naisvormelisõitjana ametlikel võistlustel, teeb kaasa Soome meistrivõistlustel vormel Ford klassis.

•    Hobid: autoralli, jäärajasõit, tantsimine

•    Haridus: Rakvere reaalgümnaasiumi abiturient



Pidurid ütlesid võistlusel üles

Et teada saada, kuidas õbluke tütarlaps Nanci Ristla üldse vormelite juurde jõudis, tuleks esmalt tema isale otsa vaadata. Toona vaid 11-aastane Ristla proovis isa Raul Ristla tuttava kardiga naljaviluks paar ringi sõita.

Juba tütre esimese ringi järel mõistis endine motokrossisõitja Raul Ristla, et tütrele tuleb hobikart osta! Mõeldud-tehtud! Algul arvati, et Nanci hakkab sõitma vaid ilusatel nädalavahetustel, kuid tütre armastus ala vastu kasvas iga ringiga.

Nii ongi hobist kasvanud välja üks elu osa. Üks mõnevõrra ohtlik elu osa. Seni pole õblukese Ristlaga vähemalt tema enda sõnul midagi hullu juhtunud.

«Hispaanias ütlesid ühel võistlusel pika sirge peal ühtäkki pidurid üles! Pidin piirdeaeda sisse sõitma ja tänu sellele sain pidama. Siis sain küll üsna tugevalt põrutada. Aga polnud hullu – tegime kardi korda ja sõitsime juba järgmisel päeval edasi. Mingit hirmu ma küll sellepärast tundma ei hakanud!» meenutas ta muigamisi.

Ristla iidoliks on ei keegi muu kui Kevin Korjus. Lapsepõlve suurim konkurent ning hea sõber.
«Ta on lihtsalt nii tubli poiss! Ta on juba nii palju saavutanud ning usun, et saavutab väga palju veel.
Ka mina olen nende seas, kes usuvad ja loodavad, et Kevin jõuab kunagi vormel-1 sarja,» tõdes Ristla, kes ise sõidab juba järgmisel nädalavahetusel taas Soome meistrivõistluste etapile. Ikka selleks, et edasi areneda ja kunagi sammukese veel edasi astuda. (PM)

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles