Rein Taaramäe jättis suurtuuri lõpupidustustele minemata

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Liis Treimann

Läbi aegade edukaima Eesti jalgratturina ­Tour de France’i lõpetanud Rein Taaramäe sai viimase etapi eel ühe halva kogemuse võrra rikkamaks ja keeldus traditsioonilisest lõpupeost.
 



Pariisi kuulsaimal tänaval Champs-Élysées’l peagrupis finišijoone ületanuna oli velotuuri kokkuvõttes 12. koha saanud Taaramäe väsinud. Mitte et eelmisel päeval sõidetud eraldistart oleks ta nõnda läbi võtnud. Taaramäe oli väsinud, sest oli end liiga vara premeerinud.

Viimase etapi karnevaliks ristinud Taaramäe võttis aja maha ja maiustas laupäevase eraldistardi järel saia ja piimatoodetega. Vale, kuid õpetlik otsus terveks eluks.

«Teadsin, et kaotada pole midagi, ja lasin end lõdvaks. Aga organism sai niimoodi šoki. Kõht valutas öösel ja magada ei saanud,» meenutas tuuri vältel spetsiaalseid sööke tarvitanud Taaramäe viimasele etapile eelnenud ööd. «Ei tohi ennast teinekord liiga vara premeerida.»

Pisike möödalask

Pisikesest möödalaskmisest kurnatud rattaäss kaasati koos kaasvõistlejatega pärast 21. etapi lõppu Tour de France’i pidustustesse, kuid päris lõpuni ta mölluga kaasa ei läinudki.

Traditsiooniliselt rendivad kõik rattaklubid endale ööseks diskoteegi, et pea kolm nädalat väldanud tuuri järel aur välja lasta, kuid Cofidise esisõitja, noore ratturi arvestuses Pierre Rollandi järel teise koha saanud eestlane jättis möllu vahele.

«Tegelikult peaks sellistel üritustel, eriti tiimi liidrina, osalema, kuna need mõjuvad meeskonnavaimule hästi, kuid ma tõesti vabandasin, et ei saa tulla. Oleks hooaja lõpp, siis oleks teine asi,» ütles Taaramäe, kelle sõnul võinuks see taastumisele laastavalt mõjuda. «Minu puhul on see nii. Paljud aga just vajavadki vahepeal lõõgastust.»

Praegu viitab kõik aga sellele, et Taaramäe jõuab elu jooksul veel mitmeid võidukaid pidusid pidada. Tõsi, parimale noorele ratturile mõeldud valgest särgist jäi ta seekord ilma, kuid võimas minek maailma mainekaimal velotuuril annab põhjust loota, et seda värvi särgi jahtimine ei jää tema karjääris ainukeseks. Eriti võimas näitaja on see, et Taaramäe suutis eelviimasel etapil ehk eraldistardiga sõidus näidata nõnda head minekut.

«Kuna konditsioon oli suurepärane, siis ma ütleksin isegi, et see oli minu jaoks nagu esimene suurtuur. Kogu aeg läks tunne paremaks,» märkis mullu Achilleuse kanna põletiku tõttu katkestanud Taaramäe. «Enne eraldistarti oli tunne hea ja teadsin, et suudan hästi sõita, aga kolm nädalat tagasi (enne Tour de France’i – toim) poleks seda küll uskunud.»

Kaks halba juhust

Miks siis ikkagi püsis uhke hõlst 24-aastase mehe seljas vaid ühe päeva? Otsustaval Rollandi võiduga lõppenud reedesel etapil ei saanuks eestlane midagi teha, kuid tagantjärele vaadates võinuks kahe halva juhuse vältimisel just Taaramäe seista poodiumi kõrgeimal astmel.

Eriti jääb kripeldama meeskondlik temposõit, kus Cofidist segasid Tony Gallopini jalgratta tehnilised probleemid, ning 6. etapp, kus ta Levi Leipheimeri kukkumise taga kohti kaotas ja liidritest maha jäi. Mõlemal puhul kaotas ta pool minutit.

«Kokku teeb see minuti ja kaotasin Rollandile kokkuvõttes 46 sekundit...» mõtiskles Taaramäe. «Päris maksimumi seega ei saanud, pidanuksin ikka koht kõrgemal olema.»

Sel rattahooajal on suurvõistlustest veel sõita Hispaania Vuelta velotuur, kus Taaramäe tunamullu sai kokkuvõttes 74. koha. Eile erinevatel vastuvõttudel käinud Taaramäe tundis end vaimult väsinuna, kuid vormikõver lubaks härjavõitlejate maal startida.

«Seis on praegu fifty-fifty. Võtan arvesse enda enesetunnet, aga ka arstide ja vanemate kolleegide soovitusi. Pean hoolikas olema, et end mitte rihmaks tõmmata,» ütles Taaramäe. «Kui aga puhtalt Tour de France’i vaadata, siis jalg peaks hea olema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles