Korvpalli Balti liigat ähvardab lagunemine

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Sokk
Tanel Sokk Foto: Toomas Huik

Homme toimub Leedus Baltikumi korvpalli suhtes väga tähtis kohtumine – Balti liiga klubide esindajad peavad otsustama, kas nad nõustuvad liiga juhtkonna ettepanekuga maksta mängimise eest 6500 eurot. Keeldumise korral võib liiga laguneda.



Seitse hooaega tegutsenud Balti liiga kohale kerkisid tumedad pilved juuli alguses, kui selgus, et kahe viimase hooaja nimi­sponsor MasterCard loobub oma senisest rollist.

Kuna uue peasponsori leidmine pole praeguses majanduslikus seisus kerge, tegi liiga juhtkond klubidele ettepaneku, et iga meeskond maksaks osalemise eest 6500 eurot. Lisaks jääks mängu korraldava klubi katta kohtunike kulud. Seni osalustasuta mängimist nautinud klubidele tähendab see aga ootamatut ja paljude jaoks ka üle jõu käivat väljaminekut.

Liiga võidu eest heitlevatele meeskondadele muutuks aga olukord kardinaalselt, kuna seni teenisid kolm esimest klubi hoopis auhinnaraha.

Kalev/Cramo mänedžer Kaarel Sibul tunnistas, et valitsev Eesti meister pole mängimise eest maksmisest huvitatud. «Olen kuulnud, et samal arvamusel on ka Leedu klubid. Ilmselt pole nende majanduslik seis kuigi hea,» märkis ta. «Kaunase Žalgirise ja Lietuvos Rytase jaoks pole see muidugi suur raha, kuid arvestades seda, et nad osalevad ju ainult kohamängudes, ei pruugi nad sellisel väljaminekul näha mingit mõtet.»

Rockile valus löök

Balti liigast on loobumas ka rootslaste Norrköping Dolphins. Läbi 2. divisjoni eliitseltskonda murdnud meeskond pidi kõik kulud ise kinni maksma, lisaks tõusis nende mängude arv väga suureks. Rahvusvahelise väljundi saavad nad kätte ka eurosarjast.

Erinevalt Kalevist on Tartu Rocki juhtkond valmis mänguvõimaluse säilimise nimel rahakotti kergendama. Mänedžer Meelis Pastak nentis, et see on nende ainus rahvusvaheline väljund. «Ainult Eesti meistriliigas mängimisest jääb ju ilmselgelt väheks,» lausus ta ja lisas, et ka temani on jõudnud kuuldused, nagu poleks Leedu klubid raha eest mängimisest huvitatud.

Uus liiga ilma Leeduta?

Kahe Eesti senise tippmeeskonna jaoks tähendab tekkinud olukord kardinaalselt erinevat seisu. Kalev osaleb lisaks kodustele meistrivõistlustele ka Ühisliigas, mis annab hooaja jooksul vähemalt 16 heal tasemel kohtumist. Seega poleks Balti liiga kadumine nende jaoks veel katastroof.

Rock on aga jäänud Ühisliiga tegemistest kõrvale, tänavu suvel teatati ka eurosarjast loobumisest. Balti liiga lagunemine tähendaks aga seda, et eeloleval hooajal piirdutaks vaid Eesti meistriliigaga.

Kui Leedu klubid peaksid tõesti Balti liigas mängimisest loobuma, võidakse kiirkorras moodustada mõni alternatiivne sari. Postimehe andmetel peetakse võimalikuks kooslust, mille selgroo moodustaksid Eesti ja Läti klubid, ent uute partneritena nähakse paari meeskonda Soomest ja Rootsist.

Balti liigas on veel üks tüliõun – möödunud hooajal poolfinaalis Lietuvos Rytase alistamisega üllatanud Riia VEF sooviks sarjaga alles kohamängudel. Liiga formaat näeb aga sellist privileegi ette vaid kahele meeskonnale ja mõistagi on need Žalgiris ja Lietuvos Rytas. VEF on aga seepeale  ähvardanud liigast lahkuda.

Balti liiga esindajaid ei õnnestunud eile telefonitsi tabada. 13. juulil avaldatud pressiteates väitis liiga juhtkonna nimel sõna võtnud Eesti Korvpalli Liidu president Peep Aaviksoo, et endiselt on liiga eesmärgiks pakkuda meeskondadele ja pealtvaatajatele kõrgetasemelist korvpalli. Rahaküsimisest pole juttugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles