Sokk: silmaga on kohe näha, kes rohkem vaeva näinud, kes vähem

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koondise debütant Kristo Saage (palliga) püüab treeningul mööduda kogenud Kristjan Kangurist (nr 4).
Koondise debütant Kristo Saage (palliga) püüab treeningul mööduda kogenud Kristjan Kangurist (nr 4). Foto: Peeter Langovits

Kuigi kolm nädalat koos viibinud uuenenud Eesti koondise sisekliima on mõnus ja trennis asjad sujuvad, hoidutakse suurtest sõnadest ning mängude eel midagi ennustama ei hakata.



«Keemia on kihvt ja meeleolu hea. Pole kellegi kohta halbu sõnu, meestel on kõva töömeeleolu,» kinnitas alles 26-aastaselt koondisedebüüti tegev Kristo Saage eile õhtul pärast Saku Suurhallis peetud treeningut.

Kõik 13 meest, kes eile treeningu lõpetasid, olid väsinud, aga rahulolevate nägudega. Mitmest debütandist koosneval rahvusesindusel on seljataga kolm nädalat rasket tööd – esimene osa sellest tehti üldfüüsilist, teine tehnilist ja taktikalist poolt palliga.

Koondise peatreeneri Tiit Soku sõnul on väike arengusamm tehtud ja kombinatsioonid tulevad üha paremini välja, kuid õige hinnangu saab anda siis, kui päris vastase vastu platsile joostakse.

Mäng erineb treeningust

«Trennis on tekkinud mõned päris head paarid noorest ja vanast olijast, kuid treening on treening ja mäng on mäng,» märkis Sokk. «Trennis võib hästi välja tulla ja pea tuleb kergemini kaasa, aga mängus on vaja korvpallurile omast instinkti, et õigel ajal õigeid otsuseid vastu võtta.»

Juhendajaga nõustus meeskonna eeldatav liider, pikaajalise koondisekogemusega Kristjan Kangur, kes hoidus igasugustest ennustustest ja järeldustest.

«Praegu on vara hinnanguid anda, sest trennist täispilti ei saa. Pärast turniiri oskame rohkem midagi rääkida,» arvas Kangur. «Pealegi on meil mingil määral tundmaõppimise periood ja mõned pisiasjad nii kaitses kui rünnakul on vaja alles paika panna. Positiivne on aga see, et kõik on tahtmist täis.»

Just sama asja tõi esile ka Sokk, kes on veendunud, et koondisesärki on valitud kandma õiged mehed.

«Kõik on südamega asja juures,» avaldas Sokk lootust, kuid lisas vihjamisi, et mõned mehed on enne koondise kokkutulekut rohkem vaeva näinud kui teised. «Ma ei usu, et asi on nagu vanadel aegadel ja puhkuse ajal midagi ei tehta – toonust peab igal juhul hoidma. Aga silmaga on kohe näha ka, kes rohkem vaeva näinud, kes vähem. Ära mind ei peta.»

Sokk kinnitas üht: kuigi eelseisval EM-valikturniiril pole sisuliselt midagi püüda, peavad noored igal juhul endast maksimumi andma. Hea kogemus on parem kui halb.

Mütsiga lööma ei lähe

«Võit annab igal juhul parema emotsiooni, ja sellise suhtumisega, et vahet pole, ei saa platsile minna,» sõnas Sokk, kes loodab, et uued mehed suudavad neile antud ülesanded täita ja verest välja ei löö. «Pooled on sarnast kadalippu läbinud, kuid nendest, kes pole, loodame vanadele olijatele piisavalt abi.»

Üsna vastutusrikas roll saab olema aga just Saagel, keda Sokk tavapärase number kahe (viskav tagamängija) koha asemel hakkab mängitama mängujuhi rollis. Mees tunnistas niigi, et koondise debüüt on talle kõva väljakutse.

«Pole seal ammu mänginud, aga loodame, et tuleb välja,» jäi Saage tagasihoidlikuks. Sokk aga kinnitas, et treeningul tuleb Saagel väga hästi välja, kuid rõhutas eelmist mõtet, et trenn ja kohtumine erinevad kui öö ja päev.

Muredest veel nii palju, et Kangur, kes ei saa hoolimata isegi arstliku kontrolli läbimisest endiselt kinnitada, millises klubis ta järgmisel hooajal mängib (teda seostatakse tugevalt Siena Montepaschiga), kurtis, et isiklik vorm pole tükk aega piinanud jalavigastuse tõttu selline, nagu ta võiks juuli lõpus olla.

«Vorm on nii ja naa. Kuna pidin ära käima, siis jäi mul üks tsükkel kolme nädala jooksul vahele ka,» nentis Kangur. «Iga trenn ei anna tunda, siis jälle annab.»

Täna sõidab Eesti koondis Ukrainasse, kus lisaks koduperemeestele osalevad turniiril Jordaania ja Valgevene.

EESTI KOONDIS

Eesti koondis eelseisvaks turniiriks:

Rain Veideman, Sten Sokk, Gert Dorbek, Kristo Saage, Janar Talts, Gre­gor Arbet, Kaido Saks, Kristjan Kitsing, Rain Raadik, Joosep Toome, Kristjan Kangur, Tanel Kurbas, Erik Keedus (Keedus liitub koondisega taas pärast Ukraina turniiri)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles