Ässasid kimbutanud Tänak nägi veel varu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak näitas Soome MM-ralli esimesel võistluspäeval suurepärast kiirust ning lõpetas üldarvestuses seitsmendana.
Ott Tänak näitas Soome MM-ralli esimesel võistluspäeval suurepärast kiirust ning lõpetas üldarvestuses seitsmendana. Foto: Ray Põder

Ott Tänak on uskumatu mees. Soome MM-ralli avapäeval edestas Super-2000 masinaga kihutanud mees enamust WRC-autosid ohjeldanud piloote. Kolme kiiruskatse järel asus ta seitsmendal kohal, kaotades esikohal trooninud seitsmekordsele maailmameistrile Sebastien Loebile vaid 17,3 sekundit.

«Esimesel katsel tundus, et sõit ei tulnud kõige paremini välja. Autol oli pidamist rohkem, kui suutsime ära kasutada,» tegi pärast teist kiiruskatset koguni kuuendal kohal olnud Tänak üllatava avalduse. «Tegelikult ei viitsi ma üldjärjestust üldse jälgida, meie jaoks on tähtis võrdlus Juho Hännineniga.»

Tänak tunnistaski, et on Hännineniga ühes tempos püsimisest üllatunud, sõidab ju suur konkurent koduradadel. Eestlase jaoks oli aga eilne teine kiiruskatse tundmatu, seepärast liikus ta seal ettevaatlikumalt.

«Esimest kiiruskatset olin varem sõitnud, kuid seal segas meie ees startinud auto tolm,» märkis ta. Kiiruskatse lõpuks püüdiski Tänak enda ees sõitnud Bernardo Sousa sisuliselt kinni. «Kolmas kiiruskatse oli aga mitu aastat siinse ralli testikatse. Kõik sõitjad tunnevad seda väga hästi.»

Esimese päeva kokkuvõtteks lausus Tänak oma tagasihoidlikul moel: «Kõik sujub, sõidurütm ja auto on väga head. Tänavu esimest korda olen auto seadistusega rahul.»

Sarnaselt Tänakule näitas eilsetel kiiruskatsetel head hoogu ka Hänninen, kes kaotab kokkuvõttes eestlasele vaid 8,5 sekundit, kokkuvõttes lõpetab ta aga esikümne. SWRC-klassi kolmas mees on tšehh Martin Prokop. Karl Kruuda on avapäeva järel viies. Kaasmaalasest lahutab teda 1.03,8.

«Kohe esimesel kiiruskatsel ei leidnud ma head rütmi,» tunnistas Kruuda. «Poolel teel sõitsin rattaga vastu kivi ja rehvist tuli osa õhku välja. Pärast seda kadus auto vastu usaldus, ma ei teadnud, kuidas ta võib kurvides käituda.»

Kuigi järgmised kiiruskatsed õnnestusid tal paremini, kurtis 18-aastane rallimees, et õiget sõidutunnet pole tekkinud. Kiiruskatsete aegadega jäi ta aga rahule, pealegi ei näe ta põhjust võrrelda end praegu Tänaku tulemustega. «On kaks võimalust, kas Ott sõidab väga hästi või Loeb väga halvasti – kuidas muidu nende väikest vahet seletada,» mõtiskles ta. «Kuid siis peaksid ju kõik esiotsa mehed halvasti sõitma…»

WRC-akadeemia arvestuses lõpetas sarja üldliider Egon Kaur avapäeva neljandana. Liidrist lahutab teda 23,9, teisest kohast aga ainult 3,7 sekundit.

«Esimesel kiiruskatsel sõitsin vist vastu kivi, igatahes tõmbasin pärast pauku hoo veidike maha,» kirjeldas Kaur. «Teisel kiiruskatsel eksisid ühes kohas paljud sõitjad, mina nende hulgas. Tee keeras vasakule, meie panime otse. Oma osa oli selles ka otse silma paistnud päikesel. Kaotasime seal umbes 15 sekundit.»

Nukrutsemiseks ei näinud Kaur siiski põhjust. Täna alustavad nad sõitmist oma klassi viienda autona ja omavad kõikidest konkurentidest kohe head ülevaadet.

Avapäeva kiireim mees oli Loeb, ent tipus on väga tihe – neli esimest meest mahuvad seitsme sekundi sisse. Loebile järgnevad Sebastien Ogier, mullune võitja ja oma sajandat MM-rallit sõitev Jari-Matti Latvala ja Jari Ketomaa. Seejuures võitis Ketomaa esimese kiiruskatse ja hakkas teise katse lõpus kavaldama: liidrina jätkamise vältimiseks võttis ta enne finišit hoo maha.

Soome kruusateedel pole esimesena rajal kuigi kerge liikuda, ent tänane stardijärjestus pandi paika eilse kahe esimese kiiruskatse põhjal. Niigi esimesena rajal olnud Loebil polnud võimalust oma stardikohta sättida, tema järel tulnud mehed said aga kavaldada ja omale soodsat stardipositsiooni valida. 

Soome ralli

Üldarvestus: 1. Sebastien Loeb 20.17,5, 2. Sebastien Ogier +2,8, 3. Jari-Matti Latvala +4,4, 4. Jari Ketomaa +7,0, 5. Petter Solberg +12,6, 6. Dani Sordo +14,3, 7. Ott Tänak +17,3, 8. Mads Östberg +18,6, ... 23. Karl Kruuda +1.21,1, 49. Sander Pärn +2.41,3, 52. Martin Kangur +2.49,2, 53. Siim Plangi +2.49,2, 64. Egon Kaur +3.15,9, 83. Miko-Ove Niinemäe +4.19,4.

SWRC üldseis: 1. Tänak, 2. Hänninen +8,5, 3. Prokop +21,6, ... 5. Kruuda +1.03,8.

WRC Akadeemia üldseis: 1. Fisher, 2. Henriksson +20,2, 3. Breen +22,7, 4. Kaur +23,9, ... 10. Niinemäe +1.27,4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles