Pohlak loosimisest: lätlased on sõna otseses mõttes ahastuses

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Pohlak.
Aivar Pohlak. Foto: Laura Oks

Eesti jalgpallikoondis loositi 2014. aasta MM-valikturniiriks ühte alagruppi Hollandi, Türgi, Ungari, Rumeenia ja Andorraga.

Eesti Jalgpalli Liidu presidendi Aivar Pohlaku kommentaar:

«Tegemist on tavapärasest mõnevõrra erineva loositulemusega, kus Türgi, Rumeenia ja Ungari on emotsionaalset ja tehnilist jalgpalli pakkuvad vastased ja Holland ratsionaalset ja tehnilist jalgpalli pakkuv meeskond, Andorra omakorda jõulist ja provotseerivat mängu viljelev koondis, kes küll enamasti oma mängud kaotab, kuid teeb praktiliselt iga kohtumise vastase jaoks raskeks.

Kuigi see on nii ka muidu, aga just Rumeenia, Ungari ja Türgi vastu rõhutaksin mängudistsipliini ja suhtumise olulisust. Kõik kolm on küll väikeste erinevustega, aga üldiselt sellised meeskonnad, kes mängu soovimatu kulgemise peale muutuvad rahutuks ja annavad läbi selle võimaluse vastasele. Küllap on oma tähtsus ka asjaolul, et oleme Rumeenia ja Ungariga iseseisvuse taastamise järel harva kohtunud.

Meie võimaluste kohta arvaksin, et need on meeskonna praeguse taseme juures olemas iga valiktsükli alates, kuid küllap on õige mitte mõelda edasipääsust, vaid võtta asja mäng-mängult nii punktide kui arengu nurga alt. Nii peaks teoreetiliselt käima ju iga mäetipu vallutamine.

Alati on huvitav loosi järgselt paigutada Eestit mõttes teistesse gruppidesse ja läbi selle võrrelda loosi tulemust. Sportlikult olnuks ehk mõnevõrra parem olla C-alagrupis Läti asemel ja E-alagrupis Küprose asemel. Tõsi on, et kolmandat korda järjest Kreekaga ühte valikgruppi sattunud Läti asemel G-alagrupis olemine oleks vähendanud oluliselt mängude atraktiivsust. Kõnelesin öösel loosimisel viibinud jalgpalliliidu juhatuse liikme Tarmo Lehistega ja ta ütles, et lätlased on sõna otseses mõttes ahastuses. Ülejäänud grupid tunduvad meie praegusest siiski raskemad. Puht mängude atraktiivsuse seisukohast vaadates olnuks mõistagi lõbusam mängida Soome asemel I-alagrupis ja Fääri saarte asemel C-alagrupis, aga mõistagi on see kõik vaid huvitav spekulatsioon ja tegelikult on tähtis, et meie jalgpallikultuur areneks sinnamaale, et inimesed õpiksid toetama Eestit, mitte tegema mängudele tulemise valikuid vastase järele.

Küllap tasub ka märkida, et eile loositud valikmängud algavad alles veidi enam kui aasta pärast ja meil tuleb enne seda juba lähimal ajal tuua koondis välja madalseisust. Esimene võimalus selleks avanebki uue valikmängude vastase Türgiga pooleteise nädala pärast Istanbulis. Pole põhjust arvata, et ühte valikgruppi sattumine võiks kuidagi Eesti või Türgi motivatsiooni selleks sõprusmänguks vähendada. Guus Hiddink mõtleb praegu kindlasti vaid viimastele 2012. aasta EM-valikmängudele ja Tarmo Rüütli omakorda koondise positiivsele laienele tagasi saamisele.

Nagu juba ETV otseülekandes ütlesin, ei pea Eesti Jalgpalli Liit loosi finantstulemi pärast muretsema, sest oleme teleõigused riskide maandamiseks müünud loosi eel väga korralike garantiisummade eest, lisaks väärib märkimist, et loositud valiktsükkel on viimane, mil jalgpalliliidud ise oma teleõigusi müüvad. 2016. aasta tsüklist alustab UEFA koondiste valikmängude tsentraalselt turundamist Meistrite Liiga ja Euroopa Liiga mudeli alusel ja ka siin on meil juba väga korralik eelleping sõlmitud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles